Erişilebilirlik

Gazeteci Cinayetlerinde Hangi Ülke Başı Çekiyor?


Gazetecileri Koruma Komitesi verilerine göre Somali, art arda üç yıldır faili meçhul gazeteci cinayetleri konusunda en kötü ülke sıralamasında birinci sırada yer aldı.

Komite’nin Salı günü yaptığı 10. Global Cezasızlık Dizini verilerine göre uzun yıllardır iç savaşın devam ettiği Somali’de son 12 yılda 24’ten fazla gazeteci öldürüldü.

6 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye de geçen yılki üçüncü sıradaki yerinin ardından bu yıl ikinci sıraya yükseldi. Suriye de gazetecilerin öldürüldüğü ve katillerinin yakalanmadığı ve meçhul olduğu ülkelerin başında geliyor.

Listede üçüncü sıradaysa Irak var. Irak’ta da gazeteciler IŞİD’in hükümet destekli silahlı güçlerin ve diğer bazı grupların hedefi durumundalar.

Listenin dördüncü sırasındaki Güney Sudan’da 2015 yılında bir pusu sonucu 5 gazeteci hayatını kaybetmişti.

Gazetecilere karşı hükümet yetkilileri ya da suç örgütlerinin işlediği cinayetlerin cezalandırılması konusunda ciddi sıkıntılar bulunan Filipinler de listede beşinci sırada yer alıyor. Komitenin raporunda kendilerini demokratik ülkeler olarak nitelendiren Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya’da benzer sıkıntıların yaşandığına dikkat çekiliyor.

Komite tarafından söz konusu listenin açıklanmaya başlandığı 2008 yılından bu yana ilk kez Afganistan liste dışı kaldı. 16 yıldır devam eden savaşta öldürülen gazetecilerle ilgili bu güne dek hiçbir suçlamanın yapılmadığı Afganistan’da ilk kez gazeteci cinayetleri sayısında azalma yaşandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG