Erişilebilirlik

Gazeteci Köklü'ye ‘Kartopu’ Vedası


İstanbul’da 17 Şubat akşamı Gazeteci Nuh Köklü, camına kartopu isabet ettiği gerekçesiyle bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından bugün (Perşembe) Ankara'da ailesi ve sevenlerince uğurlandı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın sessiz protestoda bulunduğu cenazede, anne Çiğdem Köklü'nün, oğlu Köklü'nün tabutuna kartopu koyması herkesi gözyaşlarına boğdu.

Gazeteci Köklü için memleketi Ankara'nın Yurtçu Köyü'ndeki cenaze töreninde, taziyeleri gazeteci Köklü’nün annesi Çiğdem Köklü, teyzesi Pakize Kaplan, ablası Hüsniye Köklü kabul etti.

Törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Esra Koçak katıldı.

ÇGD Başkanı Abakay, törendeki konuşmasında Nuh Köklü'nün şiddet cinayeti kurbanı olmasıyla ilgili şunları dile getirdi:

"Nuh arkadaşımız örgütlü mücadelenin içinden gelen, TGS’nin ATV-Sabah grevinde öncülük yapan, bunun bedelini işsiz kalarak ödeyen kardeşimizdir. Dikkat ederseniz son aylarda Türkiye cinayetler ülkesi, her alanda şiddetin kol gezdiği ülke haline sokuldu. Daha kısa süre önce kameraman arkadaşımız Yılmaz Koçyılmaz, polisin baskısı ile kelepçe takılmasının ardından kalp krizi sonucu öldürüldü. Üniversite öğrencileri Özgecan Aslan’ın, Berkin Elvan’ın, Ali İsmail gibi birçok gencin cinayetleri çok taze. TBMM’de iç güvenlik yasasına muhalefet eden milletvekillerinin kafası, gözü dağıtılıyor, kaburgaları kırılıyor. İç güvenlik yasa tasarısı ile faşizmin hukuksal altyapısı dayatılıyor. İktidar Türkiye’yi Ortadoğu savaşının, bataklığının içine sokmuştur. Türkiye bugün kimsenin can güvenliğinin, iş güvenliğinin olmadığı bir ülke haline getirilmiştir. Bunun bir sorumlusu olmalı.Bunun sorumlusu ülkeyi yöneten iktidardır."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'güzel bir gazeteciyi nefret cinayetine kurban verdiklerini' belirterek, "Toplumda herkes birbirinden nefret eder hale geldi. Kutuplaştırıcı bir siyaset dili kullanılıyor, nefret söylemi kullanılıyor, bundan herkesin vazgeçmesi lazım. Bu cinayetlerin önüne geçmemiz lazım. Başta siyasetçilerin, özellikle de Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın nefret söyleminden, kutuplaştırıcı dilden vazgeçmesi lazım. Herkese başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

46 Yaşında sadece kartopu oynadığı için katledilen Köklü, cenaze namazının ardından Yukarı Yurtçu Mahallesi Mezarlığı’nda defnedildi.

Gazeteci Nuh Köklü, Bianet, Hürriyet ve Radikal'de muhabirlik ve editörlük yaptı. Sabah'ta çalıştığı sırada 13 Şubat 2009'da ATV-Sabah grevinde Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiydi. Köklü greve çıktıktan sonra işten çıkarılan 10 gazeteciden biri oldu. Daha sonra NTV'de program editörü olarak çalıştı ve Mayıs 2014'te işten çıkarıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG