Erişilebilirlik

Gazeteci Örgütleri: ‘Gazetecilere Gözdağı Veriliyor'


Türkiye’de bugün bir gazeteci daha gözaltına alındı.

Odatv internet sitesi haber müdürü ve Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Barış Terkoğlu, dün sorumlu müdürü olduğu sitede yayınlanan ‘Sessiz sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun görüntülerine Odatv ulaştı’ haberiyle ilgili olarak sabah 4.15’te ellerinde gözaltı kararıyla gelen polisler tarafından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gazeteci Örgütleri: 'Gazetecilere Gözdağı Veriliyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

Odatv, gözaltı kararına konu olan haberin daha önce İYİ Parti İstanbul milletvekili Ümit Özdağ tarafından, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulduğunu ve haberin 26 Şubat tarihinde Yeniçağ gazetesinde de yayınlandığını duyurdu.

Son dönemde gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar ve haklarındaki şikayetlerin artış gösterdiği görülüyor.

Son üç günde 1 gazeteci tutuklandı, 13 gazeteci gözaltına alınıp serbest bırakıldı

Geçen Pazar günü Suriye’de yaşananları yıllardır çok yakında takip eden Yakındoğu Haber (ydh.com.tr) internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Unews adlı yabancı bir ajansın ‘Türkiye destekli terörist gruplar, İdlib’in güneyinde Suriye ordusuna karşı geniş çaplı harekat başlattı’ haberini Türkçeleştirerek paylaştıktan sonra tutuklandı.

Rusya merkezli Sputnik’e çalışan iki gazeteci ve bir çevirmen Ankara’da evlerinin önüne gelen bir grup hakkında şikayette bulunmak için gittikleri Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde, haklarında şikayet olduğu için gözaltına alındıktan sonra İstanbul’da da gözaltına alınmış olan sitenin yayın yönetmeni Mahir Boztepe’yle birlikte serbest bırakıldı.

Pazartesi günü ise Türkiye-Yunanistan sınırında görev yapan 9 gazeteci, askeri alanı ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra jandarma karakolundan salıverildi.

Önderoğlu: ‘Gazetecilerin resmi tezden uzaklaştıkça kamu makamlarının hedefine girdiğine tanık oluyoruz’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’nin Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisini bir milletvekilinden öğrendiğini söyleyerek, Terkoğlu’nun serbest bırakılması gerektiğini belirtti ve son dönemde sosyal medyada hedef göstermelerin arttığına dikkat çekti.

VOA Türkçe’ye konuşan Önderoğlu, ‘‘Son beş yılda özellikle internet mecrasında büyük bir operasyona tanık oluyoruz. Bu operasyon sadece nefret söylemini yaygınlaştıran, şiddeti öven içeriklere yönelik değil. Aslına bakarsanız bir gazeteci olarak popüler olsun olmasın, gazetecilerin resmi tezden uzaklaştıkça kamu makamlarının hedefine girdiğine tanık oluyoruz. Bu örnekler ne yazık ki çok tekil örnekler değil. Ve gitgide bu toplumun aydınları gazeteciler, elbette savaş durumu söz konusuysa sürekli militarist politikalar söz konusuysa barış için veyahut operasyonların durdurulması için seslerini çıkarıyorlar. Ama herkesin zihninde, sabah kapısının çalınabileceği, gözaltına alınabileceği, bunun gözaltıyla sınırlı kalamayabileceği ve aylarca hapiste kalabileceği düşüncesi var ne yazık ki’’ dedi.

Disk Basın-İş Başkanı Eren: ‘Eleştirel haber yapan gazeteciler gözaltına alınıyor, yargılanıyor, hapse atılıyor, bu gazetecilere gözdağı’

DİSK Başın-İş de gazetecilerin sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alınmasının tüm gazetecilere yönelik ‘gözdağı’ amacı taşıdığını söylüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Disk Basın-İş Başkanı Faruk Eren, ‘‘Türkiye’nin acımasız bir dili var. Kendi her politikasını milli dava haline getiriyor. O politikaya karşı çıkana vatan haini, terörist diyebiliyor. Geçtiğimiz yıl Mart ayında bekaa sorunu dediler. Alt tarafı bir belediye başkanı seçilecekti. AKP’ye oy vermeyen herkes vatan haini gibiymiş gibi görülüyor. Bu tabii gazeteciler için de en büyük tehlike. Zira iktidarı eleştiren bir haber yaptığınızda size ‘Vatan haini’, ‘Terörist’ diyorlar. Terörist olmamakla birlikte teröre destek vermek suçlamasıyla yargılıyor, ceza veriyor, hapse atıyorlar. Bu gözdağı’’ dedi

Önderoğlu, gazetelerin hükümetin stratejik ideolojisine çekilmek istenmesinden endişe duyuyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Önderoğlu, ‘‘Aslına bakarsanız belirli meseleler var ki Türkiye bu konuda eleştiriyi kaldırmıyor. İdlib bunun sonuncusu, ama ilki değil. Onda önce de Türkiye’nin Ortadoğu’daki stratejik tercihleri, bir sansür ve oto-sansür konusuydu. Ana akım medyanın veya ticari medyanın yazı işlerinde bu tür konuları kolay kolay gündeme getiremiyordunuz. Ya yayın yasağı çıkıyordu ya da eleştirel taraftan yayın yapan meslektaşlarımız soruşturma ve davalarla karşı karşıya kalıyordu. İster idlib olsun ister Suriyeli sığınmacıların Avrupa’ya salıverilmesi olsun, bunlar global meseleler. Bu konulardaki haberlerin sıkıntı ve gerginlikle karşılanmasını çok yadırgamıyoruz. Bunlar global meseleler, Türkiye’ye maliyeti olan stratejik olarak güç durumda bırakabilecek şeyler. Benim daha çok endişe duyduğum yönü aslında sivil toplum dışında uluslararası ve ulusal düzeyde yayın yapan gazetecilerin o stratejik ideolojik çizgiye çekilmek istenmesi’’ dedi.

‘‘Uzunca bir süredir iktidar hoşuna gitmeyen her habere dava açıyor, soruşturmalar tutuklamayla sonuçlanabiliyor’’

Faruk Eren, Türkiye’de birçok haberle ilgili gazetecilerin devlet yetkililerden bilgi almasının ya da devlet yetkililerine soru sormasının çok fazla mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Eren, ‘‘İdlib’te büyük bir saldırı oldu. Kaç askerin öldüğünü bilmiyoruz, gazetecilik yapamıyoruz. İktidar yetkililerine soru soramıyoruz. Edirne’deki gözaltılar gerçi yasak bölgeye girdiniz deniyor ama oralar insan kaynıyor. Mültecilerle ilgili gerçeklerin kamuoyu tarafından duyulması istenmiyor. Nedir bu? Bu kişiler devlet tarafından taşınıyor, teşvik ediliyor. Ama burada da bir tuhaflık var. İktidar yetkilileri buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil, ‘Sınırları açıyoruz, mültecileri yolluyoruz’ dedi. Uzunca bir süredir hükümet, iktidarın hoşuna gitmeyen her habere, her paylaşıma dava açıyor. Zaman zaman soruşturmalar tutuklanmalarla sonuçlanıyor. Hala daha 100’ün üzerinde gazeteci var cezaevinde” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG