Erişilebilirlik

‘2018 Gazeteciler için Son Üç Yılın En Ölümcülü Oldu’


Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) her yıl yayınladığı rapora göre 2018’de yaptıkları haberler nedeniyle öldürülen gazetecilerin sayısı neredeyse iki kat arttı. Rapora göre bu yıla damgasını vuran olayların başında İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti gibi tanınmış gazetecilerin hedef alındığı cinayetler yer alıyor.

1 Ocak-14 Aralık tarihleri arasında meydana gelen gazeteci ölümlerini hesaba katarak oluşturulan rapora göre bu yıl iş başında öldürülen gazeteci sayısı 53. Bunların 34’ü çalışmalarına misilleme olarak hedef seçildi. CPJ’ye göre bu rakamlarla 2018 gazeteciler için son üç yılın en ölümcülü oldu.

‘‘Gazetecilerin en çok öldürüldüğü ülke Afganistan’’

Raporda gazetecilerin en çok öldürüldüğü ülke Afganistan olarak öne çıkıyor. Bunda aşırılık yanlısı grupların gazetecileri hedef alan saldırılarının etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Afganistan’ın ardından yedi yıldır iç savaşla boğuşan Suriye ve Hindistan geliyor.

Rapora göre gazetecilerin öldürülmesi ve hapsedilmesi doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Dünya genelinde yaşanan şiddet olaylarının artması gazeteciler için fiziksel tehdit oluştururken çok sayıda lider de basın karşıtı söylemlerini arttırıyor.

‘‘Kaşıkçı gibi tanınmış gazeteciler hedef alındı’’

Rapora göre bu yıla damgasını vuran olayların başında tanınmış gazetecilerin hedef alındığı cinayetler yer alıyor. Bunların başında Ekim ayında İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda Suudi ajanlar tarafından öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı cinayeti yer alıyor. Raporda araştırmacı gazeteci Jan Kuciak’ın nişanlısıyla birlikte Şubat ayında vurulduğunu hatırlatıyor ve Kuciak’ın altı aydan kısa sürede Avrupa Birliği (AB) topraklarında çalışmalarından dolayı öldürülen ikinci gazeteci olduğunun altını çiziyor. Afganistan’da ise bir intihar bombacısının Nisan ayında bir grup gazeteciyi hedef alarak içlerinden dokuzunun ölümüne neden olduğu belirtiliyor.

Rapora göre bu yıl 34 olan cinayete kurban giden gazeteci sayısı 2017'de 18’di.

‘‘ABD’de yakın tarihin en ölümcül basın saldırısı’’

Raporda Maryland eyaletinin Annapolis şehrinde meydana gelen Capital Gazette katliamı da yer alıyor. Silahlı bir saldırganın dört gazeteciyi ve bir pazarlama elemanını öldürdüğü olay ABD medyasının yakın tarihte karşılaştığı en ölümcül saldırı olarak değerlendiriliyor.

Raporun içerdiği bulgular konusunda açıklama yapan CPJ Genel Müdürü Joel Simon: "Cinayet, bilgi akışını aksatan sansürün insanlıktan uzak bir biçimidir. Dünyanın her yerinde insanlar neyin tehlikede olduğunu giderek artan bir biçimde farkediyorlar. Bizlere haber verebilmek uğruna canlarından olan gazeteciler için siyasi liderler dik durmalı, açık konuşmalı ve adaletin gereğini yerine getirmeliler" diye konuştu.

CPJ'in 2018 yılında öldürülen gazeteciler veritabanı her kurban için ayrı birer kapsül raporu ve verideki trendleri incelemek için filtreler içeriyor.

CPJ 1992 yılından beri öldürülen tüm gazeteciler için detaylı kayıtlar tutuyor. CPJ çalışanlarının bir ölüm vakasını gazetecilikle alakalı sayması için o gazetecinin ya çalışmalarından dolayı doğrudan misilleme sonucu, ya çatışma sırasında veya çapraz ateşte, ya da tehlikeli bir görevi gerçekleştirirken öldürülmüş olması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG