Erişilebilirlik

Gazetecinin Öldürülmesini Devlet Başkanı Emretti


Gazetecinin Öldürülmesini Devlet Başkanı Emretti
Gazetecinin Öldürülmesini Devlet Başkanı Emretti

Ukrayna’da 11 yıl önce öldürülen gazeteci Georgiy Gongadze’nin idam emrini zamanın devlet başkanı Leonid Kuçma’nın verdiği ileri sürülüyor.

Cinayetin baş zanlılarından eski polis komiseri Olexiy Pukaç, gazetecinin katledilmesi emrini, eski devlet başkanıyla diğer üst düzey yetkilerin verdiğini söyledi.

Rüşvet ve yolsuzluk araştırmalarıyla tanınan Gongadze, 2000 yılında kaçırılmış; aylar sonra cesedi Kiev yakınlarında başı kesilmiş halde bulunmuştu. Yapılan otopside 31 yaşındaki gazetecinin dövüldüğü ve sonra boğularak öldürüldüğü belirlendi. Cinayet emrini şahsen verdiği öne sürülen eski İçişleri Bakanı Yuri Kravçenko da, 2005 yılında, davayla ilgili olarak mahkemede ifade vermeden iki saat önce ölü bulundu.

Gongadze'nin ölümüyle başlayan demokrasi süreci iktidar değişikliğine yol açan Turuncu Devrim ile sonuçlandı.

Bu arada devrim liderlerinden eski Başbakan Yulia Timoşenko da tutuklu bulunuyor. Eski başbakan ve muhalefet lideri, 2009 yılında, Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasında, hükümete danışmadığı için görevini istismar etmekle suçlanıyor. Savcı, mahkemesi geçen ay başlayan Bayan Timoşenko'nun, sözleri ve davranışlarıyla yargı sürecine zarar verdiği gerekçesiyle tutuklanmasına karar vermişti.

Şu ana kadar haklarında dava açılan 400 eski yetkili ve politikacının hepsi de Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e muhalefetiyle tanınıyor.

XS
SM
MD
LG