Erişilebilirlik

Gazeteciler Günü’nde 145 Gazeteci Tutuklu 10 Bin Gazeteci İşsiz


Türkiye’de gazeteciler; 1908 yılında 2. Meşrutiyet’in ilan edildiği 24 Temmuz’u sansürün kaldırıldığı için “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”, 1961 yılında özlük haklarını azaltmak isteyen gazete patronlarına karşı verdikleri mücadeleyi kazandıkları için de 10 Ocak gününü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutluyor.

Ancak hem Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) gibi uluslararası örgütler hem de Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın İş gibi ulusal örgütlerin hazırladıkları raporlar, Türkiye’deki gazetecilerin son yıllarda arkası kesilmeyen yargılamalar, uzun tutukluluk, işsizlik, maaş yetersizliği sorunlarla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

TGC Başkanı: 145 gazeteci cezaevinde, eleştirel gazeteciliğe olanak tanınmıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin mevcut sorunlarında bir iyileşme olmadığına dikkat çekiyor.

Olcayto, “Son on yıl içinde neredeyse her üç gazeteciden biri işsiz kaldı. 145 gazeteci cezaevinde. Gazeteciler hakkında sürekli dava açıldığı için adliye ikinci adres haline gelmiş durumda. Gazeteciler mesleklerini yapamıyor. Gazetecilik yapan meslektaşlarımız içinde de sendikaları üye olma oranı çok düşük. Avrupa’da en az %25 olan bu oran, Türkiye’de sadece %5.9. Bu oran 6 bin basın çalışanı anlamına geliyor. Eleştirel gazeteciliğe olanak tanınmadığı için de sektördeki kan kaybı sürüyor. Bu arada 889 gazetecinin basın kartı da iptal edildi. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, otosansür artık günlük olaylar haline gelmiş durumda” diyor.

TGC Genel Sekreteri Güneş: Son on yılda ben dahil yaklaşık 10 bin gazeteci işsiz kaldı, zor bir süreçten geçiyoruz

TGC Genel Sekreteri Türkiye’deki gazetecilik örgütleri son on yılda yaklaşık on bin gazetecinin yalnız işsiz kalmadığını sektör dışına itildiğini belirtiyor. Yıllarca medyada sağlık muhabiri ve sağlık editörü olarak çalışan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de mesleğini yapamayanlar arasında yer alıyor.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan Güneş, “32 yıldır habercilik yapan bir gazeteci olarak alışan gazeteciler günü ağır bir hüzün ifade ediyor. Çünkü ben dahil 10 bin meslektaşım son yıl içinde işsiz kaldık. Bu ağır süreç, bu mesleği hayatına hedef olarak koyanların hayatında bir kırılmaya neden oldu. Maalesef en önemli işsizlik süreçlerinden birini yaşadığımız için çaresiz hissediyoruz. Biz bugünü artık çalışan değil çalışamayan gazetecilerin günü olarak görüyoruz. Çalışabilenlerin istedikleri haberleri yapamadıklarını biliyoruz. Emekli olanlar çok düşük maaşla geçinmeye çalışıyorlar. Geçinemediği için memleketlerine dönen ailesiyle geçinmeye çalışan meslektaşlarımız da var. Çok zor bir süreçten geçiyoruz” diyor.

Uzun zamandır Türkiye’nin batı ülkelerinden daha güçlü bir basın özgürlüğüne sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yayınladığı açıklamasında bu iddiasını yinelerken bazı gazetecilerin devletin bütünlüğünü bozmaya çalıştığını belirtti.

Erdoğan, “Bugün Türkiye basın özgürlüğü, en yeni iletişim teknolojileri, sosyal medya, internet gazeteciliği konularında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Siyasi hayatım boyunca şahsım da zaman zaman medyadan zarar görmeme rağmen farklı seslerin, farklı kültürlerin kendini ifade edebilmesi, fikirlerini rahatlıkla söyleyebilmesi için mücadeleler verdim, vermeye devam ediyorum. Gazetecilik sadece haber aktarmak değil aynı zamanda yorum yapmaktır; fakat maalesef fikir özgürlüğü konusundaki hassasiyetimizi istismar eden bazıları, dezenformasyon yaparak manipülatif haberlerle milletimizin kardeşliğini, devletimizin bütünlüğünü bozmaya çalışıyor” dedi.

Güneş: Cumhurbaşkanı’nın sözleri önemli, gazeteciliğin suç ya da terör faaliyeti olmadığını herkes kabul ederse demokrasi yeşerir

Cumhurbaşkanı, çalışan gazetecilerin rahat çalışma koşullarına sahip olmalarının, emeklerinin hakkını alabilmelerinin, kendilerini geliştirebildikleri bir basın ortamına kavuşmalarının en büyük dileği olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temennilerini katılan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Sayın Cumhurbaşkanı, bu temennilerinin hayata geçmesi konusunda umarım Türk basınına destek olur. Bugün 145 gazeteci cezaevinde, gazetecilerin haklarında binlerce soruşturma var. Gazeteciliğin suç olmadığı, terör faaliyeti olmadığını iktidar ve diğer partiler kabul ederse demokrasinin yeşereceğini inanıyorum” dedi.

Dışarıdaki Gazeteciler: Türkiye dünyanın en büyük gazeteci cezaevi, kutlanacak bir şey yok

Başta Cumhuriyet gazetesi davası olmak üzere gazeteci davalarını yakından takip eden Dışarıdaki Gazeteciler ise bugün internet üzerinden “Hakikat” isimli tek sayfalık bir dijital gazeteyi #kutlamıyoruz etiketiyle paylaştılar. “Tek tip gazeteci olmayacağız” başlığıyla yayınlanan gazetede halen cezaevinde bulunan Nedim Türfent, Zehra Doğan, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Akın Atalay’ın savunmalarından paragraflar yer aldı.

Dışarıdaki Gazeteciler adına yazılan başyazıda “ Bugün 10 Ocak, Dünya Çalışan Gazeteciler Günü. Ülkeyi yönetenler çıkıp demeçler verecek, mesajlar yayınlayacaklar. Gazeteciliğin ne kadar değerli bir meslek olduğunu süslü kelimelerle anlatacaklar. Sakın inanma. Öyle düşünmüyorlar. Yalan söylüyorlar. Gazeteciliği yok ediyorlar. Tek tip, yandaş gazeteci istiyorlar. Son olarak iktidarın tek tip gazetecisi olmamak için direnenler tek tip kıyafete sokulmak isteniyor. Tek tip gazeteci olmayı kabul etmemenin cezası görüş yasağı, duruşmaya çıkarılmamak olacak. Bugün Türkiye; dünyanın en büyük gazeteci cezaevi. Bugün kutlanacak bir şey yok” dendi.

Dışarıdaki Gazeteciler bugün internet üzerinden “Hakikat” isimli tek sayfalık bir dijital gazetesine buradan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG