Erişilebilirlik

Sağlık Krizinin Nedeni Ekonomik mi?


Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Sağlık Komisyonu, hazırlamış oldukları ‘’Ekonomi̇ ve Sağlık’’ anketi sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Anket sonuçlarında kentin sağlık alanında yaşadığı sorunların kötü giden ekonomiyle doğrudan bağlantılı olduğu tespit edildi.

Sağlık Krizinin Nedeni Ekonomik Mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

CHP Gaziantep İl Başkanlığı'nda gerçekleşen toplantıda, 15-31 Aralık 2022 tarihleri arasında kentin farklı bölgelerindeki 20 eczaneye gelen vatandaşlarla sağlıktan yararlanma konulu soru-cevap şeklinde yapılan anket sonuçları açıklandı.

CHP Gaziantep Sağlık Komisyonu Başkanı Op. Dr. Ramazan Sürücü
CHP Gaziantep Sağlık Komisyonu Başkanı Op. Dr. Ramazan Sürücü

CHP Gaziantep Sağlık Komisyonu Başkanı Op. Dr. Ramazan Sürücü tarafından basın mensuplarına sunumu yapılan anket sonuçlarında, sağlık merkezlerindeki hekim sayısının azlığı, devlet hastanelerinden randevu alamama, özel hastanelerin ücretini karşılayamama, bebek ölüm oranlarını fazla olması, ilaca erişimin zor olması ve sağlıkta şiddet gibi konular ön plana çıktı.

“Sağlık sistemindeki çöküntünün nedeni ekonomik kriz’’

Toplantı sonrası konuya ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan CHP Gaziantep Sağlık Komisyonu Başkanı Op. Dr. Ramazan Sürücü, yapılan anketin amacının sağlık alanın ülkedeki ekonomik krizden nasıl etkilendiğini tespit etmek olduğunu belirterek, “Anketin genelinden çıkardığımız sonuç vatandaşların yüzde 90’ı sağlık sistemindeki çöküntünün nedenini ekonomik kriz olarak görüyor’’ dedi.

Gaziantep’in sağlık alt yapısının Türkiye ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çeken Dr. Sürücü, devlet hastanelerinin vatandaşların ihtiyacını karşılamadığını, bu durumun da sağlıkta şiddetin nedenleri arasında olduğunu vurguladı.

Ekonomik sorunlar yaşayan vatandaşların özel hastanelere gidemediği için devlet hastanelerinde randevu sorunu yaşandığını belirten Sürücü, “Eskiden hastane kapılarında kuyruklar oluşurken şimdi ise randevu hatları üzerinde kuyruklar oluşuyor. Bazı branşlarda 2 ile 3 ayı bulan randevu süreler oluşmaya başladı. Anketin genelinden çıkardığımız sonuç vatandaşların yüzde 90’ı sağlık sistemindeki çöküntünün nedenini ekonomik kriz olarak görüyor. Maalesef yıllardır anlatmaya çalıştığımız konulardan bir tanesi, kentimizin sağlık alt yapısı ve personel sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğu ve bu durumun da dolaylı olarak sağlıkta şiddete neden olduğudur. Bu durum son yaptığımız ankete de yansımış durumdadır. Vatandaşların yüzde 80’i devlet hastanelerinin ve ağız diş sağlığı merkezlerinin ihtiyacı karşılamadığını düşünüyor. İhtiyaç durumunda ise insanların yüzde 80’inin parası olmadığı için özel hastanelere gidemediği gerçeği verilerle ortaya çıkmış durumda’’ diye konuştu.

“Bebek ölümlerinde Türkiye birincisiyiz’’

Anketlerden çıkan sonuca göre kentin sağlık alt yapısının iflas durumunda olduğunu belirten Dr. Sürücü, “ Bu sorunların yanı sıra en çok can yakan konulardan biri de bebek ölümleri. Maalesef ilimiz uzun zamandır bebek ölüm oranlarında Türkiye birincisi, 5 yaş altı ölümlerde ise Türkiye ikincisi. Kentimizde yaşayan yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacı nüfusunu da düşünecek olursak, doğurganlık oranımız da çok yüksek. Bütün bu sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda ortaya çıkan sonuç sağlık alt yapımız maalesef iflas durumunda. Vatandaşın alım gücünün yerinde olduğu zamanlar bu sorunların bu kadar göz önüne çıkmamasının nedeni insanlarımızın özel hastanelere gidebiliyor olmasıydı’’ şeklinde konuştu.

“Piyasada yoğun bir ilaç krizi var’’

Anket sonuçlarına yansıyan konulardan biri de vatandaşların doktorlar tarafından yazılan ilaçlara erişememesi olduğunu dile getiren Dr. Sürücü, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Piyasadaki ilaç krizi nedeniyle hastalar ya ilacı bulamıyor, ya da bulduğu ilacın fiyatının yüksek olmasından dolayı alamıyor. Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, veterinerlik hizmetleri gibi hangi alana giderseniz gidin maalesef büyük sorunlar var ve iktidarın söylediği gibi bir gül bahçesi yok.’’

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG