Erişilebilirlik

Gaziantep’te seçim usulsüzlüğü iddiasıyla suç duyurusu


GAZİANTEP - Yeşil Sol Partisi (YSP) Gaziantep’te binlerce kişinin bilgileri dışında usulsüz bir şekilde Vatan Partisi’nden sandık görevlisi olarak kaydedildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. YSP’den yeni seçilen Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Vatan Partisi’nin bu suçu tek başına işlemediğini biliyor, arkalarında AKP’nin de olduğunu düşünüyoruz“ dedi.

14 Mayıs günü yapılan ve ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde usulsüzlüklerin çıktığı ileri sürülen kentlerden biri de Gaziantep’ti. Yeşil Sol Partili seçmenin yoğun olarak yaşadığı mahallelerden oy kullanmak için kayıtlı oldukları sandığa giden vatandaşlar Vatan Partisi adına kayıtlı sandık görevlisi olduklarını öğrendi ve kendi sandıklarında oy kullanamadı.

Yaklaşık 4 bin vatandaşın bir kısmı, partililerin desteğiyle adliyeden görevli oldukları sandıkları öğrenerek oy kullanabilirken, büyük çoğunluğu genel seçimlerde oyunu kullanamadı.

Gaziantep Adliyesi’ne gelen Yeşil Sol Parti yöneticileri, usulsüz bir şekilde vatandaşların kimlik bilgilerini ele geçirerek kendi partileri adına sandık görevlisi olarak kaydettiklerini iddia ettikleri Vatan Partisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gaziantep’te seçim usulsüzlüğü iddiasıyla suç duyurusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

“YSK araştırıp yaptırım uygulasın“

Gaziantep Adliyesi önündeki basın açıklamasından sonra VOA Türkçe’ye konuşan Yeşil Sol Partisi’nden Gaziantep Milletvekili seçilen Sevda Karaca, Yüksek Seçim Kurulu’nun konuya ilişkin yaptırım uygulaması için çağrıda bulundu.

Vatandaşların bir kısmının oyunu kullanamadığını belirten Karaca, “Araştırmalarımız sonucu Vatan Partisi’nin yurttaşların kimlik bilgisini usulsüz bir şekilde ele geçirerek onları kendi partileri adına şehrin dört bir yanındaki sandık kurullarına atadığını ve hiç kimseye bilgi vermeden görevli kartlarını da kendisinde sakladığını öğrendik. İnsanlarımız sabahtan akşama kadar oylarını kullanabilmek için büyük bir mücadele verdi. Çünkü sandık kurulu görevlisi olarak kayıtlı oldukları için kendi sandıklarında oy kullanamadılar” diye konuştu.

Sevda Karaca, bu kişilerin hangi sandıkta görevli olduklarını da bilmedikleri için önce bunu öğrenmek, görevli kağıtlarını almak ve ardından görevli olarak atandıkları sandığa gidip oy kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Yurttaşların oy verme hakkını gasp ettiler’’

Mağdurlar arasında yaşlı ve okuma yazması bulunmayan vatandaşların da olduğunu belirten Karaca, “80 yaşında üzerinde, engelli, okuma yazması olmayan, aynı zamanda bir yerden bir yere taşınmasının olanaksız olduğu kişilerin özellikle seçildiğini gördük. Bizim tespitlerimize göre 4 bine aşkın insan bu şekilde oy kullanma hakkının gaspına uğramış durumda” dedi.

Bu seçmenlerin yarısına yakınını oy kullanacakları yerlere taşımaya çalıştıklarını söyleyen Karaca, “Geri kalan yarısı karşı karşıya kaldığı durumla ilgili ne yapacağını bilmiyordu. Dolayısıyla bu insanların oy verme hakkı gasp edilmiş oldu’’ şeklinde konuştu.

“Arkasında AKP’nin de olduğunu düşünüyoruz“

Yapılan usulsüzlüğü Vatan Partisi’nin tek başına yapacak kapasitede olmadığını savunan Sevda Karaca yapılanın bir suç olduğunu ve soruşturulması gerektiğini ifade etti.

Bunun için bütün hukuki olanakları devreye aldıklarını belirten Karaca, Yüksek Seçim Kurulu’na olayı araştırıp gerekli olması halinde yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Karaca, “Vatan Partisi’nin bu suçu tek başına işlemediğini biliyoruz. Bu zamana kadar iktidarın bir aparatı olarak her türlü suçun arka planında bir el olarak devreye sokulduğunu biliyoruz. Biz bu suçun arkasında AKP’nin de olduğunu düşünüyoruz. Eğer yoklarsa çıkıp bunu açıklamalarını bekliyoruz.“ diye konuştu.

XS
SM
MD
LG