Erişilebilirlik

Gazze’nin kuzeyinde ve doğusunda ilerleyen İsrail güçleri onlarca Filistinli’yi öldürdü


 İsrail ordusunun Perşembe günü Gazze genelindeki düzenlediği hava ve kara bombardımanında 35 Filistinli’nin öldüğü bildirildi.
İsrail ordusunun Perşembe günü Gazze genelindeki düzenlediği hava ve kara bombardımanında 35 Filistinli’nin öldüğü bildirildi.

Filistinli sağlık yetkilileri ve Hamas medyası, İsrail güçlerinin Perşembe günü Gazze Şeridi genelinde havadan ve karadan düzenlediği bombardımanlarda 35 Filistinli’yi öldürdüğünü, güneydeki Refah kentinin bazı bölgelerinde Hamas militanlarıyla yakın çatışmaya girdiğini bildirdi.

Bölge sakinleri, İsrail tanklarının Refah'ın güneydoğusunda ilerlediğini, kentin batı bölgesi Yibna'ya doğru mesafe katettiğini ve doğudaki üç banliyöde operasyonlara devam ettiğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Askerler şu anda Brezilya ve Şebura mahallelerindeki terör hedeflerine ilişkin bilgilere dayanarak, bölgedeki sivil nüfus tahliye edildikten sonra sivillere zarar gelmesini önlemek için her türlü çabayı göstererek operasyonlarını sürdürüyor" denildi. Filistinliler, Refah'ın merkezindeki Şebura'da herhangi bir saldırı olmadığını söyledi.

İsrail ordusunun açıklamasında, "İsrail ordu birlikleri, üzerlerine ateş açmaya hazır bir roketatar tespit etti. Ayrıca, birlikler bölgede bir dizi terör tüneli kapağı ve rampası tespit edip söktü ve yakın çatışmalar sırasında birkaç teröristi ortadan kaldırdı" ayrıntıları da yer aldı.

Öte yandan İsrail güçleri, ordunun birçok yerleşim alanını yerle bir ettiği Cebaliye’de kara harekatını hızlandırdı ve İsrail'in aylar önce büyük operasyonlar yaptığı yakınlardaki Beyt Hanun kasabasını vurdu. İsrail, Hamas'ın yeniden toparlanmasını önlemek için bu bölgeye geri dönmek zorunda kaldığını kaydediyor.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada "teröristleri ortadan kaldırmak, yer altı ve yer üstü terör altyapısının yerini tespit etmek ve vurmak için" Beyt Hanun'da hedefli baskınlar düzenlemeye başladıklarını bildirdi.

Ordu Çarşamba günü çıkan çatışmalarda üç askerin öldüğünü ve Gazze'ye saldırıların başladığı 20 Ekim'den bu yana ölen asker sayısının 286'ya yükseldiğini de açıkladı.

Filistinli sağlık yetkilileri İsrail’in Batı Şeria’ya düzenlediği baskında 12 kişinin öldüğünü bildirdi

İsrail güçleri Perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde iki gün süren ve Filistinli sağlık yetkililerinin en az 12 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını söylediği baskını sona erdirdi.

İsrail operasyona Salı günü başlamış ve bölgedeki militanlarla mücadele ettiğini söylemişti.

BM İşkence Raportörü’nden İsrail’e Filistinli tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarını soruşturma çağrısı

BM İşkence Özel Raportörü Alice Jill Edwards Perşembe günü İsrail'e, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Filistinli tutuklulara yönelik zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele iddialarını soruşturması çağrısında bulundu.

Edwards, yaptığı açıklamada, tutukluların dövüldüğüne, uzun süre gözleri bağlı ve elleri kelepçeli olarak hücrelerde tutulduğuna dair iddialar aldıklarını söyledi.

İsrail hükümeti ya da ordusundan henüz bir tepki gelmedi. Ordu, İsrail ve uluslararası hukuka göre hareket ettiğini ve tutukladığı kişilerin yiyecek, su, ilaç ve uygun kıyafetlere erişebildiğini söylemişti.

BM Özel Raportörü, bazı tutukluların uykusuz bırakıldığına, fiziksel ve cinsel şiddetle tehdit edildiğine, hakarete uğradığına ve "aşağılayıcı pozlarda fotoğraflarının çekilmesi ve filme alınması" dahil onur kırıcı eylemlere maruz bırakıldığına dair haberler aldığını söyledi.

Edwards, "Ortaya çıkan bu ihlal modelinin, hesap verebilirlik ve şeffaflık yokluğu ile birleştiğinde, Filistinliler’e yönelik daha fazla kötü ve aşağılayıcı muamele için izin verici bir ortam yaratmasından özellikle endişe duyuyorum" dedi.

İsrail makamlarının işkence ve kötü muameleye ilişkin tüm şikâyet ve raporları hızlı, tarafsız, etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturması gerektiğini kaydeden Edwards, "Komutanlar dahil her düzeydeki sorumlular hesap vermeli, mağdurlar ise tazminat ve telafi hakkına sahip olmalıdır" şeklinde konuştu.

İsrail, Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayan İrlanda, Norveç ve İspanya’nın büyükelçilerine nota verdi

İsrail Perşembe günü İrlanda, Norveç ve İspanya büyükelçilerini, hükümetlerinin Filistin devletini tanıma planı nedeniyle nota verdi. İsrailli yetkililer, bu üç ülkenin Filistin devletini tanıma girişimini "köhne ve başarısız politikaları yeniden diriltmek" olarak değerlendirdi.

28 Mayıs'ta bir Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayan üç Avrupa ülkesi, İsrail'in yıkıcı Gazze saldırısının durdurulmasına ve on yıl önce askıya alınmış olan barış görüşmelerinin yeniden canlandırılmasına yardımcı olmak istediklerini kaydetmişti.

Hükümet Sözcüsü Avi Hyman, "İsrail son aylarda bir şey öğrendiyse, o da çocuklarımızın daha iyi ve daha güvenli bir geleceği hakettiğidir, eski ve başarısız politikaların diriltilmesi değil" dedi.

"Bir Filistin devletinin tanınması barışı teşvik etmez. Aksine savaşı sürekli kılar" diyen Avi Hyman, "İsrail-Filistin çatışması için İsrail'in güvenliğinden ödün veren her türlü sözde çözüm, barış anlamına gelmez. Güvenliğimizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

İsrail ayrıca Dublin, Oslo ve Madrid'deki kendi büyükelçilerini de istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG