Erişilebilirlik

Gazze'de sağlık sistemi durma noktasına geldi; İsrail Genelkurmay Başkanı: “Hamas'ın kuzeydeki altyapısını çökertmeye yakınız”


Gazze'deki iki ana telekomünikasyon firması Paltel ve Jawwal ise ağlarını destekleyen tüm enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm telekomünikasyon hizmetlerinin kesildiğini bildirdi. 
Gazze'deki iki ana telekomünikasyon firması Paltel ve Jawwal ise ağlarını destekleyen tüm enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm telekomünikasyon hizmetlerinin kesildiğini bildirdi. 

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail kuvvetlerinin operasyonu üzerine dış dünyayla bağlantısı kesilen Şifa Hastanesi'ndeki hastaların ve tıbbi personelin hayatından giderek daha çok endişe etmeye başladıklarını söyledi.

İsrail'den yapılan açıklamada, komandoların Şifa Hastanesi'nde bugün de arama yapmaya devam ettikleri bildirildi.

İsrail'den hastanede silah ve ekipman bulunduğu iddiası

Adını açıklamayan İsrailli askeri yetkili, “Operasyon, hastane kompleksinin içinde çok iyi gizlenmiş bir terör altyapısının olduğu yönündeki anlayışımızla şekillendi” dedi.

Şifa Hastanesi'nde Hamas'a ait silah ve ekipman bulunduğunu söyleyen İsrailli yetkili, “Hamas, altyapıyı gizlemek ve kanıtları örtbas etmek için ısrarla çalışıyor” dedi. Hamas ise faaliyetlerini sağlık merkezlerinden yürüttüğü iddialarını reddediyor.

İsrail şimdiye kadar hastanede tüfek ve kurşun geçirmez yelek olduğunu kaydettiği askeri ekipmanların fotoğraflarını yayınladı, ancak Hamas'ın hastanenin altındaki tünellerde faaliyet gösterdiğini iddia ettiği karargahıyla ilgili herhangi bir kanıt sunmadı.

Reuters muhabirleri, 24 saatten uzun süre boyunca Şifa Hastanesi'nin içinde herhangi birine ulaşamadı.

Dünya Sağlık Örgütü: 600 hastanın 27’sinin durumu kritik

Şifa'daki hastaların tıbbi tahliyesi için çalıştığını kaydeden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), güvenlik kaygıları ve içeride kimseyle iletişim kurulamadığı için bu çalışmaların aksadığını bildirdi. WHO yetkililerine göre, hastanede bulunan yaklaşık 600 hastanın 27'sinin durumu kritik.

Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tamamı, İsrail kuvvetleri tarafından kapatılmış durumda.

Endonezya Hastanesi Başhekimi Atıf El Kahlut, El Cezire'ye, acil cerrahi müdahaleye ihtiyacı olan 45 hastanın, hastanenin girişinde bırakıldığını söyledi.

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas'ın askeri sistemini çökertmek üzere olduğunu söyledi.

Korgeneral Halevi,” Gazze Şeridi'nin kuzeyinde varolan askeri sistemi yok etmeye yakınız. Bu işi bitireceğiz” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “İsrail Şifa hastanesi ile ilgili kanıt sunmadı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden ise bugün yapılan açıklamada, İsrail ordusu tarafından yayınlanan ve Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde askerlerin bulduğu iddia edilen silahların görüntülerinin, hastanenin savaş yasalarıyla korunan statüsünün kaldırılmasını gerekçelendirmeye yetmediği kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Birleşmiş Milletler Direktörü Louis Charbonneau, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Hastanelerin uluslararası insani hukuk kapsamında özel korunma statüsü var. Doktorlar, hemşireler, ambulanslar ve diğer hastane personelinin işlerini yapmalarına izin verilmeli ve hastalar korunmalı” dedi.

Louis Charbonneau, “Hastaneler bu korunma statüsünü ancak zararlı faaliyetlerde bulunulduğuna ilişkin kanıt gösterilmesi durumunda kaybeder. İsrail hükümeti bunun kanıtını sunamadı” şeklinde konuştu.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski direktörü olan ve şu anda Princeton Üniversitesi'nde konuk profesör olarak görev yapan Kenneth Roth, X üzerinden yaptığı açıklamada, ”İsrail'in, acil tıbbi ihtiyaçları olan sivil nüfusun ağır bedel ödediği Gazze'nin kuzeyindeki hastaneleri kapatmayı gerekçelendirmesi için birkaç tüfekten fazlasına ihtiyacı var” dedi.

Şifa Hastanesi Başhekimi Muhammed Ebu Selamiye, hastanenin ”48 saattir işgal altında olduğunu ve her geçen dakika” hayatını kaybeden hasta sayısının artacağını söyledi.

Selamiye, El Cezire televizyonuna, ”Yavaş yavaş ölümü bekliyoruz” dedi.

İsrail askerleri BBC ekibini hastaneye götürdü

İsrail kuvvetleri, gece BBC televizyonundan bir ekibi hastaneye götürerek hastanede bulduklarını kaydettikleri tüfekleri gösterdi. Ancak BBC muhabiri, kendilerine refakat eden İsrail askerlerinin, çekim ekibinin hastalar ya da hastane personeliyle iletişim kurmasını engellediğini söyledi.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail askerlerinin hastanedeki cesetleri çıkardığını ve park halindeki otomobilleri tahrip ettiğini, ancak hastane personeli ya da hastaların hastaneden çıkmasına izin vermediklerini söyledi.

Filistinli sağlık sözcüsü Eşref El Kidra, 650 hastayla evlerini terk eden yaklaşık 7 bin kişinin bulunduğu Şifa Hastanesi'nde su, gıda ya da bebek maması kalmadığını kaydetti.

”Sağlık ekipleri, hastalar ve evlerini terk eden siviller temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ölümle mücadele ediyor. İşgalci kuvvetler hastane kompleksinde ancak hastanenin işlemesi için yakıt tedarik etmediler” diyen El Kidra, İsrail askerlerinin hastaneyi terk etmelerini istedi.

“Hastane yakınında İsrailli rehine ölü bulundu”

Öte yandan İsrail ordusu, Şifa Hastanesi yakınında bir rehinenin cansız bedeninin bulunduğunu bildirdi.

Hamas'ın 7 Ekim'deki baskınında Gazze'ye kaçırdığı yaklaşık 240 rehineden biri olan Yehudit Weiss'in cesedinin Şifa Hastanesi yakınında bulunduğu kaydedildi.

California'da Yahudi protestocunun ölümüyle ilgili bir zanlı tutuklandı

Bu ay başında düzenlenen bir protesto eyleminde çıkan arbedede yere düşerek kafasına darbe alan ve daha sonra hayatını kaybeden Yahudi göstericinin ölümüyle ilgili bir zanlı, bugün California eyaletinin Ventura İlçesi'nde tutuklandı.

Los Angeles'ın 55 km batısındaki Thousand Oaks'da 5 Kasım'da düzenlenen gösteri sırasında yere düşen ve kafa travması sonucu bir gün sonra hayatını kaybeden 69 yaşındaki Paul Kessler'ın ölümü, adli tıp tarafından cinayet olarak nitelenmişti.

50 yaşındaki Loay Elnaci, bugün Moorland'daki evinde kasıtsız adam öldürme şüphesiyle tutuklandı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin çalışmaları ”aksatılıyor”

İnsani yardım kuruluşları, çatışmaların başlamasından bu yana şimdiye kadarki en karamsar uyarıları yapmaya başladı.

Dünya Gıda Programı (WFP), gıda ve su stoklarının neredeyse tükendiğini, Gazze Şeridi'nin yaygın açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi. WFP Başkanı Cindy McCain,” Kış mevsimi hızla yaklaşırken emniyetsiz ve aşırı kalabalık barınaklarda yaşayan ve temiz suya erişimi olmayan siviller çok yakında açlıkla karşı karşıya kalabilir” dedi.

Gazze’de insani yardım kuruluşları yakın sıkıntısı çekiyor

Öte yandan BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, dairenin Gazze'deki insani yardım çalışmalarının sekteye uğratılması için kasti girişimlerde bulunulduğuna inandığını söyledi. Lazzarini, dairenin yakıt sıkıntısı nedeniyle tüm çalışmalarını tamamen askıya almak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Gazze'deki iki ana telekomünikasyon firması Paltel ve Jawwal ise ağlarını destekleyen tüm enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm telekomünikasyon hizmetlerinin kesildiğini bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG