Erişilebilirlik

Gazze’de ateşkes için görüşmeler sona erdi, taraflar birbirini suçluyor


Hamas Kahire’deki ateşkes görüşmelerinin sona erdiğini ve heyetin Hamas liderleriyle istişare için Mısır’dan ayrılacağını söyledi. Taraflar sürecin tıkanmasıyla ilgili birbirini suçluyor. Fotoğraf İsrail'in vurduğu Refah kentinden, 3 Mayıs 2024.
Hamas Kahire’deki ateşkes görüşmelerinin sona erdiğini ve heyetin Hamas liderleriyle istişare için Mısır’dan ayrılacağını söyledi. Taraflar sürecin tıkanmasıyla ilgili birbirini suçluyor. Fotoğraf İsrail'in vurduğu Refah kentinden, 3 Mayıs 2024.

Hamas Kahire’de yapılan ateşkes görüşmelerinin sona erdiğini ve heyetin istişare için Mısır’dan ayrılacağını söyledi. Heyetin Salı günü yeniden Mısır’a gitmesi bekleniyor. Şu aşamada anlaşma olasılığının düşük olduğu ifade edilirken, taraflar sürecin tıkanmasıyla ilgili birbirini suçluyor.

Filistinli yetkililere göre, Hamas görüşmelerde rehinelerin serbest kalması karşılığında savaşın sona ermesi yönündeki talebini yineledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise bunu reddetti. Netanyahu, İsrail’in amacının Hamas’ı silahsızlandırmak ve bir daha geri gelmemek üzere ortadan kaldırmak olduğunu yineledi.

İsrail Başbakanı, Hamas’ın rehin tuttuğu kişilerin serbest kalması karşılığında Gazze’de çatışmalara ara vermeye hazır olduklarını; ancak Hamas’ın İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve savaşın sonlandırılması gibi taleplerinden geri adım atmadığını ve İsrail’in bunu kabul edemeyeceğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hamas’ın ateşkes anlaşmasına varılması konusunda ciddi olmadığını savundu; bu durumun “Refah kentine güçlü bir askeri operasyonun çok yakın gelecekte başlayacağı” anlamına geldiğini söyledi.

Hamas yetkilileri Salı günü yeniden Kahire’ye dönecek

Mısır’daki görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, Kahire’deki müzakerelerin “çökmeye yakın” olduğunu söyledi.

Hamas heyeti Mısır’ın başkenti Kahire’den ayrılıyor; ancak Reuters’a bilgi veren Mısırlı iki güvenlik kaynağına göre Hamas yetkilileri Salı günü Kahire’ye yeniden dönecek.

Netanyahu’nun açıklamasından kısa bir süre sonra açıklama yapan Hamas lideri İsmail Haniye, “İsrail’in Gazze’den çekileceğine ilişkin güvence veren ve İsrail’in saldırganlığına son verecek kapsamlı bir ateşkes” anlaşmasına varmaya hazır olduğunu belirtti.

Hamas lideri çatışmanın devam etmesi ve ateşkese varılamaması konusunda İsrail Başbakanı Netanyahu’yu suçladı.

İsrail uzun süredir Gazze’den kaçan 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah kentine askeri harekat düzenleyeceği uyarısında bulunuyor.

İsrail’in binlerce Hamas savaşçısının ve muhtemelen bazı rehinelerin de bulunduğunu söylediği Refah’a geniş çaplı bir askeri harekatın sivillerin hayatını riske atacağı belirtiliyor.

Biden yönetimi İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, siviller konusunda somut ve uygulanabilir bir plan ortaya konulmadan askeri harekat yapılmasının bir hata olacağı uyarısında bulunmuştu.

Washington ateşkes görüşmeleri devam ederken Hamas’a masadaki anlaşmayı kabul etmesi çağrısı yapmıştı.

ABD, İsrail ve Avrupa Birliği Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

“CIA Başkanı Doha’ya gitti”

Bir süredir Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan CIA Başkanı William Burns Katar Başbakanı ile acil görüşme yapmak üzere Doha’ya gitti.

Reuters haber ajansına bilgi veren bir kaynak, Burns’ün Doha temaslarının amacının, İsrail ve Hamas üzerinde müzakerelere devam etmeleri yönündeki baskıyı artırmak olduğunu söyledi.

Axios haber sitesi, CIA Başkanı William Burns'ün yarın İsrail'e giderek Başbakan Netanyahu ile görüşmesinin beklendiğini aktardı.

İsrail’in Mısır'daki görüşmeler sırasında yüzlerce Filistinli mahkumun serbest kalması ve altı hafta sürecek bir ateşkes karşılığında 20-30 rehinenin serbest bırakılmasına sıcak baktığı belirtilmişti.

İsrail Hamas’ın roket saldırısının ardından Kerem Şalom geçişini kapattı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi ile arasındaki sınır kapılarından biri olan Kerem Şalom geçişine doğru 10 roketin ateşlendiğini ve saldırıda 3 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı.

Gazze’ye yardım malzemelerinin iletildiği az sayıdaki sınır kapılardan biri olan geçişin saldırının ardından kapatıldığı belirtildi.

Hamas’ın silahlı kanadı, Kerem Şalom yakınlarındaki İsrail üssüne roket fırlattığını belirtirken, Hamas’a yakın medya organları hedefin sınır kapısı olmadığını savundu.

Bu saldırının ardından İsrail’in Refah’ta düzenlediği hava saldırısında ise üç kişi öldü. İsrail ordusu olayı doğruladı ve Hamas’ın Kerem Şalom yakınlarını hedef alan füzeleri ateşlediği noktanın vurulduğunu belirtti.

İsrail ve Hamas arasındaki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 252 kişinin rehin alındığı saldırısının ardından başlamıştı.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre savaşta şimdiye kadar 34 binden fazla Filistinli öldü.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG