Erişilebilirlik

Gazze'de bombardıman hem kuzey hem güneyde sürüyor, can kayıpları artıyor


İsrail ateşkesin sonra ermesinin ardından Gazze'yi bombalamaya devam ediyor.
İsrail ateşkesin sonra ermesinin ardından Gazze'yi bombalamaya devam ediyor.

İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes karşılıklı suçlamalarla sona ererken İsrail'in yeniden başlattığı bombardımanda çok sayıda Gazzeli yaşamını yitirdi. İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinin yanısıra daha önce halkı yönlendirdiği Gazze'nin güneyini de bombaladı. Gazzeliler bu sefer bölgenin batı kesimine ulaşmaya çalışıyor.

Bir haftalık ateşkesin uzatılmasına yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Gazze'de çatışmalar yeniden başlarken arabulucular İsrail bombardımanlarının yeniden başlaması nedeniyle sürecin karışık bir durum aldığını belirtiyor.

İsrail haber ajansı WAFA, İsrail'in Cumartesi günü bir kez daha Cebaliye mülteci kampını hedef aldığını duyurdu. Ajansın haberine göre, bu saldırıda yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. Hali hazırda bölgede yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin olduğu ifade ediliyor.

Gazze'de bombardıman hem kuzey hem güneyde sürüyor, can kayıpları artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Öte yandan çıkmaza giren görüşmeler nedeniyle İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Katar'da Hamas üyeleriyle ateşkes görüşmelerini yürüten Mossad ekibini İsrail'e geri çağırdığı belirtildi.

Cumartesi günü ikinci güne yayılan çatışmalarda, Anadolu Ajansı kameramanı Muntasır es-Savvaf’ın da aralarında olduğu yaklaşık 300 kişi İsrail hava saldırılarında hayatını kaybetti.

Hamas'tan yapılan açıklamada, en az 300 kişinin hayatını kaybettiği, 50'den fazla binanın da hasar gördüğü ya da yıkıldığı ifade edildi.

Reuters haber ajansına konuşan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Genel Direktörü Robert Mardini, "Gazze’de şu an herşey kırılma noktasında. Siviller yerlerinden edildi, tedavi bekleyen çok sayıda ağır yaralı insan var hastaneler de kırılma noktasına yaklaştı. Hemşire ve doktorlar çok kısıtlı kaynaklarla haftanın 7 günü gece gündüz çalışıyor. Biz de sağlık hizmetine destek olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Filistinli bilim insanı bombardımanda hayatın kaybetti

Filistin Yüksek Öğretim Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şehri'nin 30 km kuzeydoğusundaki El-Faluja kasabasını hedef alan İsrail hava saldırısında, tanınmış Filistinli bilim insanı Sufyan Tayeh ve ailesinin de öldüğünü duyurdu.

Gazze İslam Üniversitesi'nin rektörü olan Tayeh, fizik ve uygulamalı matematik alanlarında önde gelen bir araştırmacıydı.

Cuma sabahın ilk saatlerinde ateşkes süresinin dolmasının ardından gökyüzüne dumanlar yayıldı. Güney Gazze'deki Han Yunus'un doğu bölgeleri yoğun bombardımana maruz kaldı. Mahalle sakinleri, daha batıya sığınmak için el arabalarına yüklenen eşyalarıyla yola çıktı.

Gazze'de şehrin birçok noktasından dumanlar yükseliyor.
Gazze'de şehrin birçok noktasından dumanlar yükseliyor.

İsrail, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin Gazze'de 200'den fazla hedefi vurduğunu söyledi. Cuma akşamı kıyı şeridindeki sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarında 184 kişinin öldüğünü, en az 589 kişinin yaralandığını ve 20'den fazla evin vurulduğunu söyledi.

İsrailli yetkili: “Savaşırken de müzakere edebiliriz”

Çatışmanın tarafları, rehinelerin günlük olarak serbest bırakılmasına ilişkin şartları reddederek ateşkesin bozulmasından birbirini sorumlu tuttu.

BM yardım şefi Martin Griffiths, Gazze'deki çocuk, kadın ve erkeklerin "gidecek güvenli bir yerleri ve hayatta kalmak için çok az şeyleri" olduğunu söyledi.

24 Kasım'da başlayan çatışmasızlık iki kez uzatılmış ve İsrail, Hamas'ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması halinde bunun devam edebileceğini söylemişti. Ancak kadınların, çocukların ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığı yedi günün ardından arabulucular daha fazlasını serbest bırakacak bir formül bulamadı.

İsrail, Hamas'ı elinde tuttuğu tüm kadınları serbest bırakmayı reddetmekle suçladı. Filistinli bir yetkili, anlaşmazlığın İsrailli kadın askerler yüzünden meydana geldiğini söylerken İsrailli bir yetkili de “Savaşırken de müzakere edebiliriz” ifadesini kullandı.

Ancak son gelen haberlere göre İsrail, müzakere ekibini ülkeye geri çağırdı.

Gazze bombardımanında can kaybı artıyor.
Gazze bombardımanında can kaybı artıyor.

İsrail için bir başka çatışma noktası olan güney Lübnan'dan da can kayıpları haberi geldi.

Lübnanlı bir yetkili, İsrail bombardımanının Cuma günü üç kişiyi öldürdüğünü söyledi. Hamas'ın müttefiki olan İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah, sınırdaki İsrail askeri mevzilerine çok sayıda saldırı düzenlediğini belirtti.

ABD, serbest bırakılacak rehinelerin yeni listesini oluşturmadığını söyleyerek yeniden başlayan çatışmalardan Hamas'ı sorumlu tuttu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington'un ateşkesi yeniden tesis etmek için diplomatik olarak çalıştığını söyledi.

“Sivillere zararı en aza indirmek için ABD İsrail birlikte çalışıyor”

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Mısır ile Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'ye yapılan tüm yardım dağıtımını durdurduğunu söyledi.

İsrail'in Filistinlilerle sivil koordinasyonunu sağlayan kuruluş COGAT, ateşkes kapsamında mutabakata varılan yardımın durdurulduğunu ancak Washington'un talebi üzerine su, yiyecek ve tıbbi malzeme taşıyan "düzinelerce" kamyonun bölgeye ulaştığını söyledi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD'nin güney Gazze'ye yapılacak herhangi bir askeri operasyonda sivillere verilecek zararı en aza indirmek için İsrail ile bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Son can kaybı haberlerine rağmen Washington'da bir İsrailli yetkili, İsrail'in "çatışmasızlık mekanizması" kullanarak sivillere verilen zararı azaltmak için ABD ve BM ile birlikte çalıştığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG