Erişilebilirlik

Genç Liderler Terörü Tartıştı


İslam İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediği Genç Liderler Zirvesi bugün İstanbul’da sona erdi. İki gün süren zirveye 36 ülkeden 150’den fazla genç katıldı. Zirve kapsamında yapılan toplantılarda genç işsizlik, eğitim sorunları, terörizmle mücadele, küresel barışın kalıcı hale getirilmesi gibi başlıklar öne çıktı.

Amerika’yı Genç Liderler Zirvesi’nde Arsalan Süleyman temsil etti. ABD’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Özel Temsilcisi, zirvede yaptığı konuşmada 21. Yüzyıl’da dünyanın daha önce hiç olmadığı kadar birbirine bağlı olduğunu vurguladı.

Arsalan Süleyman ”İnsanlık tarihinin daha önce rastlanmayan bir durum var. 15-24 yaş aralığında yaklaşık 1,8 milyar var. İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin sahip oldukları nüfusun yarısından fazlası 24 yaşın altında. Bu durum gençlerin birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olurken aynı zamanda daha önce rastlanmamış ölçüde ekonomik ve toplumsal gelime imkanı barındırıyor. Tabii bunun için devletlerin gençleri desteklemesi gerek” dedi.

ABD'nin İslam Ülkeleri Örgütü Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman İstanbul'daki Genç Liderler Zirvesi'nde
ABD'nin İslam Ülkeleri Örgütü Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman İstanbul'daki Genç Liderler Zirvesi'nde

Arsalan: ‘Özgürlükleri sınırlamak toplumsal diyalogları sınırlıyor’

Kültürler arası diyaloga dikkat çeken ABD’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Özel Temsilcisi, birçok kültür, etnik yapı, dil ile bağlantılı ve birbiriyle bağlantıda tek bir küresel uygarlıkta yaşandığını söyledi.

Arsalan Süleyman, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin arasında bulunduğu birçok ülkede, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması, dini özgürlüklerin kısıtlanması, hükümetlerin bağnaz tutumlarının toplumsal atmosferi zehirlemesi, sivil toplumun hareket alanının daraltılması gibi meselelerin kısıtlanması gibi problemlerin etkili diyaloğu engellendiğini belirtti.

Arsalan Süleyman Nobel ödüllü aktivist Tevekkül Karman'la
Arsalan Süleyman Nobel ödüllü aktivist Tevekkül Karman'la

Nobelli aktivist Tevekkül Karman da zirvedeydi

Zirvede Küresel Barış ve Demokrasi Merkezi Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli kadın gazeteci ve aktivist Tevekkül Karman da bir konuşma yaptı.

2012 yılında Türk vatandaşlığı da verilen Karman, ”İslam toplumlarını parçalayan, bölen en büyük tehlike bölünme ve fitnedir. Irka dayalı uyuşmazlıklar, birliği dinamitliyor, yok ediyor ve parçalıyor. İslam dünyası da büyük tehlikelerle karşı karşıya. Kutsal dinimiz İslamiyet’e yönelik tehlikeler var. Dinimiz, şiddetle aynı seviyede zikrediliyor. Terörü, İslamiyet’e dayandırıyorlar. Oysa kutsal dinimiz İslamiyet’in terörle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Dinimiz barış dinidir, huzur dinidir” dedi.

Karman, Batılı ülkelerin İslam ülkelerinin içişlerine müdahale etmelerinin sorunları daha da karmaşıklaştırdığını savundu.

”İslam, hiçbir zaman kökten dinciliği, aşırı tutumu tasvip etmez. İslam adına işlenen cinayetleri, terör olaylarını şiddetle kınıyoruz ve her birimizin buna karşı çıkması, kaynağını kurutmamız gerekiyor. İslamiyet ve Müslümanlara zarar verecek herhangi bir gelişmeye, birlikte karşı çıkmalıyız. Aksi halde sürekli suçlanır oluruz. Terörün sebeplerinden başında demokrasinin olmayışı, insan haklarının ihlal edilmesi, fikir ve vicdan hürriyetinin olmaması, aynı zamanda çok sayıda Batı ülkesinin, İslam ülkelerinin iç işlerine müdahale etmeleri geliyor.Devlet denetimi dışında silahlı örgütler, silahlı timler var ve muhtelif bölgelerde çeşitli isimler altında bunlar zararlı faaliyetlerini gösteriyor.”

Arap Baharı’nda gençlerin hak ve özgürlükleri için sokağa çıktığını belirten Karman, isyan ateşi sokakta sönmüş gibi görünse de içten içe yanmaya devam ettiğini söyledi.

Tawakkul Karman
Tawakkul Karman

İskenderov: ‘Arap Devrimleri’nden başarılı çıkamadık’

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Elşad İskenderov ise hem islamofobiye hem de IŞİD gibi köktenci tehditlere karşı Müslüman gençlere birlik olma çağrısında bulundu. Gençlik Forumu Başkanı, günümüzde İslam dünyasının, belki de daha önce hiç olmadığı kadar büyük zorluklarla, tehlikelerle, ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığına işaret etti.

Eğitim, istihdam ve kalkınma anlamında birçok zorlukla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan İskenderov, "2030 yılına kadar dünya çapındaki gençlerin üçte biri İslam kökenli olacak. Bu da bizlere ciddi bir sorumluluk getirmekte. Arap Devrimleri’nden başarılı bir şekilde çıkamadık. Bazı ülkelerde devlet yapısı çöktü, toplumsal ayrışmalar öne çıktı. Bu sorunlarla mücadele etmeliyiz” dedi.

ABD'nin İslam Ülkeleri Örgütü Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman İstanbul'daki Genç Liderler Zirvesi'nde
ABD'nin İslam Ülkeleri Örgütü Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman İstanbul'daki Genç Liderler Zirvesi'nde

Kapanış Bildirgesi’nde gençlerin radikalizme kaymasının engellenmesi istendi

Perşembe günü başlayacak Liderler Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarına sunulacak Genç Liderler Zirvesi 10 maddelik sonuç bildirgesini İKGF-Dİ Eğitim ve Gençlik Platformu Genel Müdürü Musa Akgül okudu.

Akgül, "Küreselleşmenin günümüzdeki trendlerini yakından takip etmek ve gelişmeleri okuyabilmek için eğitim seviyesi yükseltilmeli. Bu bağlamda dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeleri 20 üniversitesinin girmesi sağlanmalı. Genç nüfustaki işsizlik oranı Müslüman ülkelerde yüzde 15.6, bunun 5 yıl içinde 12.6’ya düşürülerek refah seviyesinin artırılmasının şart. Gençler, ulusal karar verme süreçlerine dahil edilmeli ve tüm sosyal karar verme süreçlerine katılımları sağlanmalı" dedi.

Bildirgede Müslüman gençlerin radikalizme kaymaları engellenmesi, IŞİD ve PKK gibi terör örgütlerinin eylemleri reddedilerek kınanması, gençlerin yıkıcı ideolojilere katılmalarının önüne geçilmesi istendi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG