Erişilebilirlik

'Geri Kabul Anlaşması' Tartışması


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye ile aşamalı olarak vizesiz dolaşımı sağlayacak müzakereleri başlatma yönünde karar almasının ardından Türkiye’de birlik ülkelerine Türkiye üzerinden yasa dışı giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarının kabulünü öngören Geri Kabul Anlaşması’nı parafe ederek imzalayacağını açıkladı. AB ülkelerinde yakalanan yasa dışı göçmenler tabi oldukları ülkelere değil, son geldikleri ülkelere gönderiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Linki indirmek için



Uzmanlar yıllardır Türkiye ile AB ülkeleri arasında sorun yaratan ve ekonomi çevreleri tarafından eleştirilen vize zorunluluğunun tam anlamıyla kaldırılmasının en iyi şartlarla 2018’i bulabileceğinden yola çıkıyor. Türkiye vize müzakerelerinin ucu açık olmasını kabul etmiyor ve AB'den bu konuda kesin tarih istiyor, komisyon ise vize kolaylaştırmasının ‘uzun vadeli ve kademeli’ olduğunu savunuyor.

Almanya Avrupa Adalet Divanı'nın ve Bavyera Eyaleti İdare Mahkemesi'nin vizenin hukuksuz olduğu yönündeki kararlarına rağmen Türk işadamlarına giriş ve çıkışlarda vize uygulamasında direten ülkelerden biri. Alman yetkililerin özellikle Almanya’da fuarlara katılmak ya da yatırım yapmak isteyen girişimcilere hiçbir gerekçe göstermeden vize vermediği, hatta Schengen vizesi ile Almanya’ya girişlerde bile sorun çıkardığı biliniyor.

Alman gümrüklerinde polis, başka ülkelerin konsolosluklarından aldıkları vizelerle Almanya'ya giriş yapmak isteyen Türkleri geri çevirme hakkına sahip. Vize konusunda yaşanan son gelişmeler Almanya’daki Türk lobisinde olumsuz yorumları beraberinde getirdi. Nitekim ülkedeki en büyük çatı örgütü olan Almanya Türk Toplumu’nun başkanı Kenan Kolat, AB Komisyonu’nun kararını tek yanlı olarak tanımladı ve Türkiye’ye daha çok baskı yapabilmek için vizede kolaylık yapılıyormuş izlenimi yaratıldığını belirtti.

Konuyla ilgili görüş açıklayan çok sayıda uzman, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Türkiye üzerinden AB’ye yasa dışı yollarla giren mültecilerin geri alınmasına yönelik anlaşmayı kabullenmesini hata olarak tanımlıyor ve Avrupa Adalet Divanı’nda görülen ‘Demirkan Davası’nın sonucunun vizenin hukuksuzluğunu ortaya çıkaracağını ve ondan sonra vize koşulunun zaten kaldırılmak zorunda kalacağını vurguluyor. Türkiye’de lise öğrencisi olan Leyla Demirkan, Stuttgart kentindeki annesini ziyaret etmek istemiş, ancak Almanya’dan vize alamamış ve ardından Almanya’ya dava açmıştı. Vize sorunları konusunda uzman avukat Ünal Zeran, Türkiye’nin bu kararı beklemeden Geri Kabul Anlaşması’nı kabullenmesini gereksiz taviz olarak tanımlıyor.

Bu arada Federal Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich Almanya’ya gelmeyi amaçlayan Türkiye'deki yatırımcılara yönelik yeni vize alım merkezleri kuracaklarını duyurdu. Bakan İstanbul'da böyle bir merkezin açıldığını, önümüzdeki haftalarda ise Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Gaziantep'te benzer merkezler açacaklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG