Erişilebilirlik

'Gezi Parkı Protestolarına Herkes Hazırlıksız Yakalandı'


'Gezi Parkı Protestolarına Herkes Hazırlıksız Yakalandı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:14:17 0:00
Gezi parkı protestoları 11’inci gününü tamamlıyor. Polisin protestoculara karşı orantısız güç kullandığı haberleriyle dünya gündeminde de yer bulan protestolar, Washington’dan da yakından izleniyor. Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı sözcüleri tarafından dile getirilen “Polisin şiddet uygulamasından kaygılıyız” mesajları Ankara’da sıcak karşılanmadı. Bunun üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı “Kaygılarımızı dile getirmekten kaçınmayız” açıklamasını yaptı. Bu arada Kuzey Afrika gezisinden dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı ilk açıklamada “Eylemlere hemen son verin” çağrısı yaptı. Daha sonra Avrupa Birliği temalı bir konferanstaki konuşmasında da Gezi Parkı eylemlerinde “bir dezenformasyon” olduğunu söyledi ve “Sosyal medyanın korkunç bir yalan kampanyası var” dedi Başbakan Erdoğan.

Gezi Parkı olaylarını, olayların beraberinde getirdiği tartışmaları Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi ile değerlendirdik.

Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından yapılan canlı yayında Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Ciddi, “Son geçirdiğimiz evrede sosyal medyanın getirdiği yeni bir katılım felsefesi ortaya çıktı. Buna dünyada sırf Türkiye değil birçok ülke hazırlıklı değil. Yani vatandaş, birey ya da gruplar illa bir sendikal hareket, illa bir siyasi parti ya da sivil toplum hareketi kanalı çerçevesinde taleplerini hükümete bildirmek zorunda kendilerini hissetmiyor. Bu siyasi sistem ve rejimlere çok büyük bir sıkıntı yaratabiliyor” dedi.

Uzman, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan sürece herkesin hazırlık yakalandığını belirtti. Ciddi, “Hükümet sosyal medyadan gelen talepleri nasıl işlemleyeceğini çok iyi anlayamadı. Protestocular da hareket alanlarının ne kadar geniş olduğunu daha tanımlayabilmiş değilller” diye konuştu.

Dr. Sinan Ciddi’yle söyleşimizi tüm detaylarıyla yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG