Erişilebilirlik

‘Gezi Rüzgarı' Siyasette Esecek


Genel Başkanlığını müzisyen Cem Köksal’ın üstlendiği Gezi Partisi, Türkiye’nin 77’nci siyasi partisi olurken, Gezi sürecindeki gibi merkez İstanbul. Partinin örgütlenme çalışmaları, sosyal medya aracılığıyla yürütülüyor

İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nda ağaçları korumak amacıyla başlayan protesto eylemi polis müdahalesiyle 31 Mayıs’tan itibaren tüm Türkiye’yi etkisini alan bir muhalif harekete dönüşmesinin ardından geçtiğimiz günlerde resmen partileşti. Gezi Partisi, Türkiye’nin faaliyetteki 77’nci siyasi partisi olurken, Gezi sürecinde olduğu gibi merkez İstanbul ve örgütlenme sosyal medya aracılığıyla yürütülüyor.

Muhalefette “Gezi Rüzgarı” esiyor

Geçtiğimiz yaz, İstanbul’da Gezi Parkı’na alışveriş merkezi yapılmasını önlemek için gerçekleştirilen çevre eylemi, Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti’nin alkol yasağı uygulamaları gibi özgürlükleri kısıtladığı düşünülen her türlü politikasını protesto amacını taşıyan eylemler zincirine dönüştü. Türkiye’deki yaygın medyada yeterince kendilerine yer verilmediğini kaydeden tüm muhalif kesimler, Gezi sürecinde Twitter başta olmak üzere Facebook gibi sosyal medya siteleri aracılığıyla haberleşerek eylemleri ülke çapında kitleselleştirdi. Şimdi o eylem sürecinden siyasi bir oluşum da ortaya çıktı. İstanbul’daki çevre eylemine de katılmış bir grup, Gezi Partisi adlı siyasi parti kuruluşuna imza attı. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu uyarınca Yargıtay’a 1 Ekim’de verilen kuruluş dilekçesinin kabul edilmesiyle Gezi Partisi hukuki kimlik kazandı. Hukuki prosedür uyarınca Ankara’da bir ofis, geçici olarak parti merkezi olarak belirtildi ancak parti örgütlenmesi şimdilik İstanbul merkezinden Facebook’ta “Gezi Partisi Örgütlenme” adıyla açılan bir sayfa aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Partinin kuruluşu, ilkeleri ve amaçları da Facebook ve Twitter’daki “Gezi Partisi” hesaplarıyla aktarılıyor.

Yargıtay’daki resmi Kurucular Kurulu’nun verdiği bilgiye göre, Gezi Partisi Genel Başkanlığını Cem Köksal üstlendi. Ancak aynı zamanda kendi adıyla müzik grubu olan genç sanatçı Cem Köksal, Twitter mesajlarıyla “sadece hukuki zorunluluk nedeniyle genel başkan” olduğunu belirtti. Gezi Partisi’nin isimler değil ilkeler üzerinden yürüyen bir parti olmasını hedeflediklerini belirten Köksal, mesajında, “Gezi herhangi bir lider kabul etmez. Yatayda demokrasi önceliğimizdir” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin irtibat kurduğu Gezi Partisi kurucuları şimdilik basında hiçbir ismin ön plana çıkmaması için görüş vermeyi uygun bulmadı. Ancak Basın İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nursun Gürbüz, Gezi Partisi’nin sözcülük mekanizmasıyla ilgili haftasonunda Kurucular Kurulu’nda bir karar alacaklarını ve o karar çerçevesinde röportaj taleplerine yanıt vereceklerini söyledi. Aynı şekilde Genel Başkan Cem Köksal da, şimdilik Gezi Partisi’ni bağlayacak açıklamalardan kaçındığını ve partiyle ilgili bütün bilgiye sosyal medya sayfalarında ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

‘Farklılıklar değil İnsani Değerler’ vurgusu
Gezi Partisi tarafından açıklanan kuruluş bildirgesinde, “Hepimizin birbirimizden farklı siyasi ve ideolojik düşüncelerimiz var. Zaten bu durum özgürlükçü demokrasinin bir gereğidir ve çok da doğaldır. Nasıl ki bu farklılıklarımıza rağmen özgürlük, demokrasi ve insan haklarına olan inancımız bizleri bir araya getirdiyse, bundan sonra da, siyasi kimliklerimizi ortak değerler etrafında birleştirerek, siyasi bir güç oluşturmamız gerekmektedir” denildi. Bildirgede; din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet ve ideoloji gibi farklılıklar yerine özgürlük, demokrasi, insan hakları, adalet ve bağımsızlık gibi ortak insani değerlerin “kutsal” olarak kabul edildiği de kaydedildi. Parti, örgütlenme ve sonraki tüm süreçlerde “katılımcı demokrasi” modelinin benimseneceğini ve siyasi duruş açısından ise “merkez üstü” olacağını bildirdi.

Örgütlenme Facebook’tan duyurulan buluşmalarla olacak

Gezi Partisi, son birkaç gündür Facebook’ta oluşturduğu örgütlenme sayfasında parti üyesi olmak isteyenlerden başvurularını almaya başladı. Bunun yanısıra illerde kurulması gerekli “il başkanlığı” yapılanması için de nasıl hareket edileceğine ilişkin üyelik talepleri alınmasından sonra Ankara’dan başlayarak toplantılar düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bu amaçla, Kasım ayında önce Ankara’da Gezi Partisi’ne üye olmak isteyenlere çağrıda bulunularak, bir buluşma toplantısı düzenlenecek. Bu toplantıda geçici olarak bir il başkanlığı yönetimi oluşturulması da gündeme gelecek.

İlk tartışma ‘logo’ oldu

Gezi Partisi’nin kuruluşu, son iki gündür Türkiye’de Twitter’da en çok konuşulan 10 konu başlığından biri oldu. Parti ile ilgili ilk dikkat çekici tartışma ise, Gezi Partisi’nin logosu üzerinde yapıldı. Logoda, ellerini gökyüzüne doğru açmış, kök salmış bir ağacı andıran bir erkek figürü kullanılması, “cinsiyetçi” eleştirilerine yol açtı. Bu eleştirilere karşı Köksal ve diğer parti kurucuları, Yargıtay’a kuruluş dilekçesi verilmeden önce www.gezipartisilogosunuseciyoruz.com internet sitesi aracılığıyla oylama yapıldığını anımsattı ve oylama sonucunda erkek figürlü logonun seçildiğini söyledi. Bu açıklamaya karşın sosyal medyada, kadın veya aile figürlü alternatifler tartışılmaya devam etti.

Gezi Partisi’nin kısaltması ise, “GZP” olarak kabul edildi. Parti tüzüğüne göre, çarşaf listeyle seçim yapılacak, genel başkan da 3 yıl görev yapacak.

Gezi Partisinin Facebook'u https://www.facebook.com/GeziPartisiGZP
Gezi Partisinin Twitter'ı https://twitter.com/GezipartisiGZP
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG