Erişilebilirlik

Google Arama Motoru Yapay Zeka Kullanacak


Google, yaygın kullanılan arama motorunu ileri seviye yapay zeka teknolojisi ile kaynaştırma planlarını açıkladı.

Bu gelişme, şirketin internetteki köklü konumuna yönelik en büyük tehditlerden birine yanıt olarak görülüyor.

Google'ın arama motorunun çalışma şeklindeki kademeli değişim, Microsoft'un sahip olduğu Bing arama motorunun yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'ye güç veren teknolojiye benzer bir teknolojiden yararlanmaya başlamasından üç ay sonra kullanıma sunuluyor.

Alphabet'in sahip olduğu Google, Bard adlı kendi sohbet robotunu halihazırda test ediyor. ChatGPT'nin de kullandığı üretken yapay zeka teknolojisiyle desteklenen Bard, sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açıktı.

Ancak Google bu hafta, Bard'ın 180'den fazla ülkede ve İngilizce dışında diğer dillerde de herkesin kullanımına sunulacağını açıkladı.

Öncelikle Japonca ve Korece kullanıma açılacak Bard’a, daha sonra 40 farklı dilde erişilebilecek.

Google artık, son 20 yıldır internet araması ile eşleşmiş arama motoruyla yapay zeka sularını test etmeye hazır.

Alphabet CEO'su Sundar Pichai, yazılım geliştirmecilerinin olduğu bir konferansta sıkça yapay zeka referanslarıyla dolu bir konuşmasında "Heyecan verici bir dönüm noktasındayız. Arama motoru dahil tüm ürünlerimizi yeniden tasarlıyoruz" dedi.

Google, arama motoru dışında diğer ürünlerine de daha fazla yapay zeka entegre etmeyi planlıyor.

Gmail’de yapay zeka ile e-postalara saniyeler içinde uzun yanıtlar verecek bir "Yazmama Yardım Et" seçeneği ve "Sihirli Düzenleyici" isimli otomatik olarak fotoğrafları düzenleyebilecek bir araç geliştirilecek.

Öte yandan şirket, arama motorunda yapay zekaya geçişte dikkatli bir yol izliyor.

Bu dikkatli yaklaşım, Google'ın hem güvenilir arama sonuçları sağlama konusundaki itibarını korumak hem de en son teknolojide kalmaya çalışmak için kendisini dengelediği şeklinde yorumlanıyor.

Yapay zekanın kesin gibi görünen bilgiler üretme eğilimi, Google arama motorunun güvenilirliğini riske atabilir.

Google, yapay zeka adımlarını, üretken yapay zekanın arama sonuçlarına nasıl dahil edileceğini test etmek için yeni oluşturulmuş bir arama laboratuvarı aracılığıyla atacak.

Laboratuvardaki testler, kullanıcıların aradığı konular hakkında daha kapsamlı bilgileri okuyabileceği başka internet sitelerinin linklerini içerecek.

Amerikalılar, bu laboratuvardaki araştırmalara bir bekleme listesine girerek katılabilecek. Google'ın, yapay zeka teknolojisi entegre edilmiş arama motorunu test etmek için bekleme listesinden kabul edilenlere davetiye göndermeye başlaması birkaç hafta alabilir.

Arama motorundaki sonuçlar, yapay zeka üretimi olduğunda açıkça etiketlenecek.

Google, yapay zeka tarafından oluşturulan sonuçların, sohbet dilinden öte daha verilere bağlı kalan bir dilde olacağını taahhüt ediyor. Arama motoru bu şekilde, daha çok insana benzer kişilikler iletmek için programlanmış Bard ve ChatGPT'den farklılaşıyor.

Google, arama motoruna yerleştirilen yapay zekanın "3 yaşındaki bir çocuğa Tylenol vermeli miyim?" gibi sağlıkla ve finans konularıyla ilgili hassas sorulara yanıt vermesini engelleyecek bariyerler inşa ediyor. Bu gibi durumlarda Google, insanları yetkili internet sitelerine yönlendirecek.

Google, arama motorunun tüm kullanıcılar için üretken yapay zeka sonuçlarını içermesinin ne kadar süreceğini henüz açıklamadı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG