Erişilebilirlik

Google ve Yahoo Ulusal Güvenlik Dairesi'ne Tepkili


İnternet şirketleri Google ve Yahoo, Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin iletişim şebekelerine gizlice girerek bilgi topladığı haberlerinin ardından tepki dolu açıklamalar yayınladı.

Google şirketi yayınladığı açıklamada, Amerikan hükümetinin Google’ın özel şebekelerine girerek bilgi toplamada vardığı boyutun kendilerinde büyük öfke uyandırdığını bildirdi. Şirket, istihbarat toplama yöntemlerinde reform çağrısı da yaptı. Google ve Yahoo şirketleri, iletişim hatlarına bu şekilde girilerek bilgi toplanmasına hiçbir şekilde onay vermediklerini belirtti.

Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgileri yayınlamaya devam eden Washington Post gazetesi, Daire’nin “MUSCULAR” adı verilen gizli programla, Google ve Yahoo şirketlerinin tüm dünyadaki sunucuları arasındaki fiberoptik iletişim hatlarına girdiğini ve bu şekilde milyonlarca kişiye ait iletişim bilgilerini topladığını duyurmuştu.

Habere göre Ulusal Güvenlik Dairesi’yle, bu dairenin İngiltere’deki muadili Devlet İletişim Karargahı’nın, ortak yürütülen gizli proje çerçevesinde, internet şirketlerinin dünyadaki sunucuları arasına yerleştirilen fiberoptik iletişim hatlarına girdiği bildiriliyor. Bu şekilde bu iki istihbarat dairesi, bu sunucular arasında gidip gelen veri akışını kopyalamayı başardı. Toplanan veriler arasında elektronik postalar, insanların paylaştığı fotoğraf ve videoların yanı sıra, bu e-postaların kimler arasında gidip geldiği konusunda ayrıntılı teknik açıklama veren üstveriler de bulunuyor.

Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Keith Alexander, kurumunun Google ve Yahoo sunucularına sızmadığını bildirmişti. Washington’da bir konferansta açıklama yapan Orgeneral Alexander, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin zaten bu internet şirketlerinden mahkeme emriyle bilgi topladığını hatırlattı.

Ulusal Güvenlik Dairesi, aralarında Google ve Yahoo’nun da bulunduğu şirketlerden PRISM adlı program çerçevesinde yasal bilgi toplama hakkına sahip.

Ancak Washington Post gazetesi, bu şirketlerin Amerika’daki şebekelerine mahkeme emri olmadan gizlice girmenin yasadışı olacağını, bundan dolayı Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yasaların çevresinden dolanmak amacıyla bu internet şirketlerinin aynı verilerinin kopyalandığı Amerika dışındaki sunucuları arasındaki iletişim hatlarına girdiğini yazıyor. Amerikan yasaları, ülke dışındaki dinleme ve izleme faaliyetlerini kısıtlamıyor.

Haberde, 9 Ocak 2013 tarihli ‘hizmete özel’ bir belgeye dikkat çekiliyor ve belgede Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bu tarihten önceki bir aylık süre içinde Google ve Yahoo’dan gizlice 181 milyon veri dosyası topladığının yazdığı bildiriliyor. Daire bu yolla topladığı bilgileri, Washington yakınlarındaki genel merkezinde kurduğu sunucularında saklıyor.

Haberle ilgili bir açıklama yayınlayan Ulusal Güvenlik Dairesi, ‘Amerikan yasalarının çevresinden dolandığı’ yolundaki suçlamaları reddetti. Açıklamada, “Bu yollardan Amerikan vatandaşlarına ait devasa miktarda bilgi topladığımız iddiası doğru değildir” denildi.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bir süre önce gizlice dünya liderlerinin haberleşmelerini de izlemeye aldığı yolundaki haberler büyük tepki uyandırmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG