Erişilebilirlik

"Gözlemciler Suriye'den Ayrılıyor"


"Gözlemciler Suriye'den Ayrılıyor"
"Gözlemciler Suriye'den Ayrılıyor"

Şam hükümetini protesto için Suriye’den ayrılan Arap Birliği gözlemcilerinin sayısının arttığı bildiriliyor.

Merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütünden Mussab Azzavi, Amerika’nın Sesi’ne 11 gözlemcinin daha Suriye’den ayrılmasının beklendiğini açıkladı. Azzavi’ye göre yedi Iraklı, iki Kuveytli ve iki Birleşik Arap Emirliği gözlemcisinin, Salı günü Deir-el Zour kentinde 19 göstericinin öldürülmesine tanık olduklarını söyledi.

Haber bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Daha önce Suriye’yi terkeden ilk gözlemci olan bir Cezayirli üç gözlemcinin daha kendisine katıldığını önesürmüştü. Enver Malik, Suriye güvenlik güvenlik güçlerinin Humus ziyareti sırasında gözlemcileri aldattığını söylerken Arap Birliği’nin girişimini “hikaye” olarak tanımlıyor.

Ancak 150 kişilik gözlemci heyetine başkanlık eden Sudanlı general Muhammed Mustafa el-Dabi, Cezayirli gözlemcinin Humus’a gitmediğini, hasta olduğunu öne sürerek altı gün bir otel odasında kaldığını açıkladı.

Öteyandan Birliğin Suriye Komisyonu Başkanı Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Yasim Esat rejiminin değişime hazır olmadığını açıkladı.

Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Şeyh Yasim, Şam hükümetinin sivilleri öldürmeye son verme sözünü tutmadığını söyledi.

Katar Başbakanı, Clinton ile yaptığı ortak basın toplantısında, Devlet Başkanı Beşar Esat’ın tutuklu eylemcileri serbest bırakma vaadini de yerine getirmediğini belirtti.

Clinton ise, Esat’ın Şam’daki mitingde yaptığı konuşmayı korkutucu olarak niteledi ve Devlet Başkanı’nın sorumluluk üstlenmek yerine hâlâ karışıklıklardan yabancı unsurları ve komploları sorumlu tuttuğunu söyledi.

Esat, konuşmasında, rejim karşıtı gösterileri yine komplo olarak nitelemiş ve terörist olarak nitelediği unsurların demir yumrukla ezileceğini vurgulamıştı.

Şam Büyükelçiliğindeki personelinin çoğunu geri çeken Washington, dün, Suriye için seyahat uyarısı yayınladı ve acil işler dışında bu ülkeye gidilmemesini tavsiye etti.

XS
SM
MD
LG