Erişilebilirlik

Gül Merkel ile Görüştü


Gül Merkel ile Görüştü
Gül Merkel ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Alman Başbakanı Angela Merkel’le biraraya geldi. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan başbakanın basın sözcüsü, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Merkel’in ağırlıklı olarak uluslararası ilişkileri ve Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin uyum sorunlarını ele aldıklarını bildirdi. Angela Merkel’in Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim konusundaki endişelerini ifade ettiğini duyurdu. Kuzey Afrika ülkelerindeki ve Arap dünyasındaki gelişmelerin de gündeme geldiğini aktaran sözcü Merkel ve Gül’ün Türkiye’nin AB üyeliği konusunu da ele aldıklarını ve iki tarafın bu konuda bilinen görüşlerini açık şekilde dile getirdiğini, ayrıca Alman Başbakanı'nın Türkiye’nin son on yıldaki ekonomik gelişmesini övdüğünü de açıkladı. Yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül ve Merkel, Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin Almanca’yı en iyi şekilde konuşabilmelerinin gerektiği konusunda hemfikir oldukları da vurgulandı.

Alman Başbakanı Merkel, Gül’le olan buluşması öncesinde Birlik Partileri’nin bir toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin AB üyeliğine karşı ve imtiyazlık ortaklıktan yana olduğunu, ayrıca Türkiye’yi çok önemli bir ortak olarak algıladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül Merkel’le olan buluşmasından sonra Osnabrück kentine geçerek, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile kenti gezdi. Wulff’ün memleketi olan Osnabrück’de gazetecilerin sorusu üzerine Ankara’daki patlamayla ilgili açıklama yaptı ve olayı ‘sivil halka karşı bir terör eylemi’ olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül bu akşam Berlin'e dönerek, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ve eşi Bettina Wulff'un onuruna bir resepsiyon verecek.

XS
SM
MD
LG