Erişilebilirlik

Gülsün Karamustafa'dan Berlin'de Retrospektif Sergi


Uluslararası sanat dünyasında büyük saygınlığı olan Gülsün Karamustafa ilk kez Almanya'da bir retrospektif sergi açtı.

Berlin'in dünya çapında bilinen modern sanat müzesi Hamburger Bahnhof'da 40 yıllık sanat birikimini gösteren Karamustafa’nın eserleri, 1970'lerden bugüne bir zaman yolculuğu ile dünyanın siyasi, sosyolojik ve psikolojik ruh halini kendi bakış açısından sanatseverlerle buluşturuyor.

‘Chronographia’ adlı sergide 110 farklı resim, video, performans ve enstalasyon yer alıyor.

Çalışmalarının kendi hayatından büyük etkiler taşıdığını belirten Karamustafa, eserlerini doğru yorumlayanların çalışmalarda kendi hikayelerini de bulabileceğini belirtiyor.

Gülsün Karamustafa’nın Türkiye’de ve uluslararası platformda bugüne kadar yapılan en kapsamlı sergisi, Melanie Roumiguiere’nin küratörlüğünde düzenleniyor.

Karamustafa’nın kariyerinde oluşturduğu bütün önemli eserlerini sergide bir araya getiren kürator, ‘20'nci yüzyılın son döneminin en önemli çağdaş sanatçılarından biri’ olarak tanımladığı Karamustafa’nın yapıtlarının kendisini büyülediğini, Doğu ve Batı'nın hikayelerini farklı zamanlarda buluşturan çalışmalar olduğunu açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Hamburger Bahnhof Müzesi’nin birinci katına yerleştirilen eserler, adının aksine, yani kronografik ve tarihsel bir sıralamayla değil, konulara göre oluşturulmuş. Göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve cinsiyet gibi konuların öne çıktığı sergide sanatçının kendi yaşamından da anılar ve kesitler var.

Nitekim 1960, 1971 ve 1980 askeri darbelerinin Türkiye toplumunda açtığı yaraları sanatçı gözüyle konu alarak işleyenGülsün Karamustafa, demokratikleşme ve özgürleşme gibi konuların sanatçıların daimi malzemeleri arasında olduğu görüşünde.

Berlin Hamburger Bahnhof Müzesi’ndeki sergi 23 Ekim'e kadar açık kalacak.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG