Erişilebilirlik

Gümrükte Oy Kullananların Sayısı Azaldı


Gümrükte Oy Kullananların Sayısı Azaldı
Gümrükte Oy Kullananların Sayısı Azaldı

Siyasi gözlemcilere göre, 12 Haziran seçimleri yurtdışında yaşayan ve sayıları şu an itibarı ile 2,6 milyonu bulan Türk seçmenin oy kullanamadığı son seçim oldu. Konsolosluklarda oy kullanımı Yüksek Seçim Kurulu tarafından teknik altyapı hazırlıklarının yetersizliği neden gösterilerek durdurulmuştu.

Bu yüzden demokratik haklarından yararlanmak isteyen ve yurtdışında yaşayan seçmenler toplam 25 gümrük kapısında kurulan sandıkta 10 Mayıs'tan 12 Haziran'a kadar oy kullandı. Seçim sonrası açıklanan sayılara göre, yurtdışında yaşayanların yaklaşık 122 bini oy kullandı. Bu sayı 2007 seçimlerinde 228 bin, 12 Eylül Anayasa değişikliği referandumunda ise 196 bin idi. Verilen oyların yüzde 61'i AKP'ye giderken, CHP'nin yüzde 26, MHP'nin ise yüzde 8 aldığı da açıklandı.

Seçim öncesinde yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması yönünde çağrı yapan Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Hasan Özdoğan'a göre, yurtdışındaki Türklerin seçime az oranda katılmalarının bir nedeni seçimin tarihi. AKP'ye yakınlığı ile bilinen Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin başkanı yeni kurulacak hükümetin yurtdışındaki Türklerin sorunları ile daha yakından ilgilenmesini beklediklerini aktarıyor.

Öte yandan Pazar günkü seçimlerde yurtdışından milletvekili adayı olan dört kişiden sadece biri meclise girebildi. İstanbul'dan bağımsız milletvekili adayı olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Halkın Sesi Partisi'nden Ankara adayı olan Avrupa Demokrasi Vakfı Başkanı Aydın Yardımcı ve yine Halkın Sesi Partisi'nden İstanbul adayı işkadını Emel Topçu seçilemediler.

İsviçre kökenli Fazilet Dağcı Çığlık ise, AKP'den Erzurum adayı olarak ikinci kez meclise girebildi.


XS
SM
MD
LG