Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs Açıklarında Yeni Doğalgaz Keşfi 


(ARŞİV)
(ARŞİV)

İtalyan enerji şirketi Eni ile Fransız enerji devi TotalEnergies’den oluşan konsorsiyum, Güney Kıbrıs açıklarında yeni doğalgaz yatakları bularak, Avrupa'nın Rus gazından pürüzsüz bir şekilde kurtulma umutlarını arttırdı.

İki şirket ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre, 6.Parsel olarak bilinen açık deniz alanındaki Zeus-1 kuyusunda tahmini 2-3 trilyon fit küp doğalgaz bulundu.

Eni’den yapılan açıklamada, "Bu 6.Parsel’de art arda üçüncü keşif ve bölge ve bölgenin gelişimi için gelecek vadeden olasılığı doğruluyor" denildi.

Doğu Akdeniz, son on yılın en büyük doğalgaz keşiflerine sahne olurken, bugünkü keşif, Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra yeni gaz kaynakları aradığı bir dönemde geldi.

TotalEnergies-Eni konsorsiyumu Ağustos ayında da 6.Parsel'de açılan Cronos 1 sahasında 2,5 trilyon fit küp gaz bulmuştu. 2018’de de yine aynı parselde Calipso-1’de doğalgaz bulunduğu bildirilmişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Natasa Pilides, "Bu, enerji krizi açısından son derece olumlu bir gelişme. Aynı zamanda 6. Parsel’in geliştirilmesine yönelik beklentileri de hızlandırıyor" dedi.

Kıbrıs Rum kesimi, güney kıyısını çevreleyen birkaç parsele ruhsat verdi. Henüz üretime geçmemiş olsa da, ilk doğalgaz keşfi 2011 yılında bildirilmişti.

Ülkedeki doğalgaz keşiflerine yönelik diğer üretim seçenekleri arasında, transfer için gazı sıvılaştıran yüzen bir LNG tesisi var.

Doğu Akdeniz'de son on yılda doğalgaz bulunması, bölgeyi Avrupa için alternatif bir enerji kaynağı haline getirdi. Ancak doğal kaynaklar üzerindeki hak iddiaları, komşu ülkeler arasında anlaşmazlıkların baş göstermesine neden oluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG