Erişilebilirlik

Güney Kore'de Cadılar Bayramı İzdihamı Soruşturması


Güney Koreli müfettişler bugün devlete ait ve özel 50'den fazla güvenlik kamerası görüntüleri ile sosyal medyayı tarayarak başkent Seul'da Cadılar Bayramı kutlaması sırasında yaşanan facianın nedenlerini araştırmaya başladı.

Kutlamalar sırasında meydana gelen izdihamda ölenlerin sayısı Reuters haber ajansına göre 154'e çıktı. 149 kişi yaralandı, bunların 33'ünün durumu ciddi. Ölenlerden en az 26'sının 14 farklı ülkeden geldiği belirtiliyor.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol kapsamlı bir soruşturma için talimat verdi. Soruşturmayla olayın meydana gelmesine kadar geçen sürecin anlaşılması ve izdihamın tetiklenmesinin bir sorumlusunun olup olmadığının anlaşılması umuluyor.

Soruşturmaya liderlik eden polis müdürü Nam Gu-jun, gazetecilere yaptığı açıklamada ''Kazanın nedenini bulmak için güvenlik kamerası görüntülerini inceliyoruz. Yakınlardaki mağaza çalışanları dahil daha fazla tanığı sorgulamaya devam edeceğiz'' dedi.

Yıllar sonra ilk kez kutlamalarda COVID-19 önlemleri kalkmıştı

Cadılar Bayramı kutlaması için toplanan çoğu ergenlik çağında ve 20'li yaşlarında binlerce kişi başkent Seul'un popüler Itaewon bölgesinde dar sokaklarda toplanmıştı. COVID-19 kısıtlamaları uygulayan ülkede kutlamalar yıllar sonra ilk kez kısıtlama olmadan yapılıyordu.

Görgü tanıklarına göre izdiham kalabalığın, zaten dolu olan dar ve eğimli bir pasaja yığılmasıyla meydana geldi.

Başbakan Han Duck-soo, ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi sürecinin neredeyse tamamlandığını ve cenaze hazırlıklarına başlanabileceğini bildirdi. Başbakan acılı ailelere destek sözü verdi.

Itaewon metro istasyonunun çıkışındaki küçük derme çatma bir sunağa bugün beyaz krizantemler, içecekler ve mumlar bırakıldı.

Etkinlikler iptal edildi

Bugün okullarda, anaokullarında ve şirketlerde planlanan Cadılar Bayramı etkinlikleri, K-pop konserleri ve hükümet brifingleri iptal edildi.

İzdiham, Itaewon bölgesinin iki yıldan uzun süren COVID-19 kısıtlamalarının ardından yeniden gelişmeye başladığı sırada yaşandı. Felaket, 2014 yılında bir feribotun batmasıyla çoğu lise öğrencisi olan 304 kişinin hayatını kaybetmesinden bu yana ülkede en çok can kaybının meydana geldiği kaza.

Hükümetten nefret söylemi propagandasına karşı uyarı

Başbakan Han Duck-soo, kurbanların suçlandığı bazı nefret söylemi propagandası vakalarının olduğunu, yalan haber yayılması ve rahatsız edici izdiham görüntülerinin çevrimiçi paylaşılması gibi olayların yaşandığını belirtti. Ulusal Polis Dairesi bu nedenlerle altı soruşturma açıldığını kaydetti.

Öte yandan, Güney Kore yetkilileri kitle kontrol önlemleri almış olsaydı felaketin önlenebileceği konuşuluyor.

Ancak etkinliği organize eden bir kuruluş olmadığı için hükümetin güvenlik protokolleri uygulaması da gerekmiyordu.

Itaewon'un bulunduğu Yongsan bölgesinin yayınladığı basın bültenine göre yetkililer Cadılar Bayramı haftasonunda yasa dışı uyuşturucu kullanımı ve COVID-19 vakalarının yayılmasına karşı önlemleri ele aldı ancak kalabalıkların kontrol edilmesi bu konular arasında değildi.

Cumartesi günü, trajedinin meydana geldiği tepeleri ve dar sokakları ile bilinen Itaewon'da yaklaşık 100 bin kişinin olduğu sanılıyordu. Seul Metrosu'na göre, izdihamın yaşandığı gün Itaewon metro istasyonunda 81 bin 573 kişi indi. Bu rakam bir hafta önce 23 bin 800 ve Cuma günü yaklaşık 35 bin 950'ydi.

Seul kenti yetkilileri olay sırasında Itaewon'da yalnızca 137 polis memurunun bulunduğunu bildirdi.

Bir polis yetkilisine göre bunun aksine, aynı Cumartesi günü Seul'un merkezindeki Gwanghwamun'da işçi sendikaları ve Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol'un destekçisi olan binlerce kişinin katıldığı etkinlik için 4 bin kadar polis görevlendirilmişti.

Güney Kore'de binden fazla kişinin katılımının beklendiği etkinlikler için bir güvenlik kılavuzu mevcut ancak bu kılavuz organizasyonu üstlenen kurumun güvenlik planlamasından sorumlu olmasını ve hükümetten kaynak talep etmesini öngörüyor.

Ancak etkinliği üstlenen bir organizasyon olmadığı için Cumartesi günü binlerce işyeri kapılarını açarak faaliyetlerini sürdürdü, araç trafiği normal seyrinde devam etti. Bu sırada pandeminin ardından ilk kez kısıtlama olmadan Cadılar Bayramı'nı kutlamak isteyen binlerce kişi bölgeye akın etti.

Kore Open Cyber Üniversitesi yangın ve afet koruma profesörlerinden Paek Seung-joo, '''Festival' olarak adlandırılmayan bir etkinlik afet yönetimi konusunda diğer etkinliklerden farklı değerlendirilmemeli'' dedi.

Soongsil Üniversitesi Afet Güvenliği Yönetimi Enstitüsü profesörlerinden Moon Hyeon-cheol ise bu tür bir izdihamın herhangi bir kalabalık şehirde olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti ve ''Bu trajediden ders almalı ve afet riskine karşı hazırlıklı olmalıyız'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG