Erişilebilirlik

Güneydoğu’daki İnşaat Sektörünün Umudu Fuarda


Önce pandemi, ardından da ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan Güneydoğu’daki inşaat firmaları, umudunu Diyarbakır’da 10’uncu kez açılan inşaat fuarına bağladı. Bölgenin bir çok kentinden firmaların katıldığı fuarı Irak Kürt Bölgesi'nden sektör temsilcileri de ziyaret etti.

10’nuncu kez düzenlenen Mezopotamya İnşaat Fuarı, kapılarını pandeminin ardından ekonomik krizin gölgesinde kapılarını açtı. Türkiye’nin birçok ilinden, inşaat sektöründe faaliyet gösteren, 63 firmanın katıldığı fuar törenle açıldı.

Güneydoğu’daki İnşaat Sektörünün Umudu Fuarda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00

Açılış töreninde konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, inşaat sektörünün kent için önemine değindi. Kaya, DTSO’nun 20 bin üyesinden 7 bininin inşaat sektöründen olduğuna dikkat çekerek, “Kentimizin en önemli sektörlerinden bir tanesi fuarlarımızdır. Fuarlarımızın bu noktaya gelmesinde en çok pay sahibi olan komşu ülkelerimiz Kürdistan Bölgesel Yönetiminden, Irak'tan, İran'dan geler konuklarımızdır. Hem stand açarak hem ziyaret ederek fuarlarımıza destek verdiler” dedi.

Daha sonra söz alan Vali Münir Karaoğlu ise ekonomik sıkıntılara değindi. Dünyadaki ekonomik sıkıntıların Türkiye’yi de etkilediğine vurgu yapan Karaloğlu, herkesin yeni döneme adapte olması gerektiğini söyledi. Karaloğlu, fiyatların yükselmesinin projeleri durdurmayacağını ifade ederek, “Sıkıntı var diyoruz ama bir taraftan da projelere güzel güzel devam ediyoruz. Elbette ki sıkıntılar var dünyanın yaşadığı pandemi sürecinde özellikle emtia fiyatlarındaki yükselişten biz etkilenmemişiz diye bir şey söz konusu değil. Biz de genel sistemin bir parçasıyız. Dünyada alüminyum, çelik, demir, enerji fiyatları yükselirken, Türkiye'de yükselmemesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bizim yapmamız gereken şey yeni dönemde adaptasyon sürecimizi hızlıca çözüp yolumuza devam etmektir. Demir fiyatları yükseldi diye inşaat yapmaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına da değinen Karaloğlu, girişimcilerin savaş sonrasına hazır olması gerektiğini söyledi. Gerginliğin, Türkiye’yi de etkileyeceğini vurgulayan Karaloğlu, şöyle devam etti: “Hemen yanı başımızda bir savaş var. Bu savaştan kendimizi ülkemizi uzak tutmak, daha az etkilemeyecek mi, elbette ki etkileyecek. Rakamlar ortada iki ülkeye 45 milyar dolarlık bir dış ticaretten bahsediyoruz. Elbette ki biz de etkileneceğiz ama etkiyi en aza çekebilmek önemli. Hiçbir savaş sonsuza kadar devam etmeyecektir. Her savaşın barışla sonuçlanmak gibi bir huyu var. O savaşta bir gün bitecektir. Çevremizde devam eden diğer savaşların bir gün biteceği gibi. Bittiğinde yeni fırsatlar yeni imkanlar bu sektörün önüne çıkacaktır. Ona da şimdiden hazır olmak lazım.”

Konuşmaların ardından, açılış törenine katılanlar fuarı gezdi. Pazar gününe kadar açık kalacak olan fuara 40’a yakın ilden inşaat, makine mühendisleri, mimarlar, müteahhitler ve iş insanlarının ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuar umut oldu

Açılışın ardından VOA Türkçe’ye konuşan firma temsilcileri, fuarın sayesinde ekonomik krizde bir nebze olsun nefes almayı umut ettiklerini belirterek, hedeflerinin ihracat yapmak olduğunu söyledi.

Irak Kürt Bölgesinin başkenti Erbil’deki Erbil Müteahhitler Birliği Başkanı Beşar Ali Barzani de konuklar arasındaydı. VOA Türkçe’ye konuşan Barzani, fuarın iki ülkedeki sorunlara çözüm olacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Bizim için Diyarbakır ve çevresi çok önemlidir. Sınıra çok yakındır, Kürdistan Bölgesine çok yakındır. Bu da bölgedeki şirketlerle çok fazla temas kurmamızı sağlıyor. Bu da ticari ilişkilerin artması umudunu arttıracak ve her iki tarafında ticaretine etki etmesini sağlayacak.”

XS
SM
MD
LG