Erişilebilirlik

Gürcistan Başbakanı: "Yabancı etki ajanları tasarısı kabul edilecek"


Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, "Şeffaflığı ve dolayısıyla Gürcistan için barışçı bir gelecek vizyonunu kararlı bir şekilde destekleyen Gürcü seçmenlerin yüzde 60'ından fazlasının isteklerine kulak vereceğiz" dedi.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, "Şeffaflığı ve dolayısıyla Gürcistan için barışçı bir gelecek vizyonunu kararlı bir şekilde destekleyen Gürcü seçmenlerin yüzde 60'ından fazlasının isteklerine kulak vereceğiz" dedi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı kin duyan "yanlış yönlendirilmiş" gençlerin muhalefetine rağmen hükümetin "yabancı etki ajanları" yasa tasarısını kabul edeceğini söyledi.

Finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların "yabancı etki ajanı" olarak kayıt yaptırmalarını zorunlu kılan yasa tasarısı, otoriter olduğunu ve Rusya'dan esinlendiğini savunanların sokak protestolarına yol açmıştı.

Gürcistan'ın Paris Büyükelçisi Perşembe günü tasarıyı protesto etmek için istifa etti. Büyükelçi, tasarıyı istifa ile protesto eden ilk üst düzey yetkili oldu.

Hükümet, Avrupa Birliği ve ABD tarafından eleştirilen yasanın, sivil toplum kuruluşlarının dış finansmanının şeffaf olmasını sağlamak için gerekli olduğunu savunuyor. Parlamento üyelerinin Pazartesi günü tasarının üçüncü ve son oylamasını yapmaları bekleniyor.

Gürcistan'ın "samimi gençlerine" hitaben yazdığını söylediği ve Facebook sayfasında yayınladığı açık mektupta Başbakan Kobakhidze, tasarıyı protesto edenlerin kendilerini "Rus olan her şeye karşı kin beslemek zorunda hissettiklerini" kaydetti. Kobakhidze ayrıca gençlerin, Gürcistan'daki tasarının Rusya'da muhalefeti bastırmak için kullanılan benzer yasalara benzediğine "yanlışlıkla inandıklarını" öne sürdü.

Kobakhidze, "Şeffaflığı ve dolayısıyla Gürcistan için barışçı bir gelecek vizyonunu kararlı bir şekilde destekleyen Gürcü seçmenlerin yüzde 60'ından fazlasının isteklerine kulak vereceğiz" dedi.

Gürcistan Başbakanı, "(Seçmenlerin çoğunluğunun) kolektif bilgeliği ve sağduyusu çoğunluğun arzularını yansıtmaktadır ve eylemlerimizi buna göre yönlendirecektir" ifadelerini kullandı.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin kurucusu Bidzina Ivanishvili, Batı'nın Gürcistan'ı Rusya ile bir çatışmada "yem" olarak kullanmaya çalışmasını engellemek için yasanın gerekli olduğunu söyledi.

Kremlin, Gürcistan’daki yabancı etki ajanları tasarısı ile herhangi bir ilişkisi olduğunu reddediyor.

Gürcistan, geçtiğimiz ay boyunca neredeyse her gece düzenlenen ve polisin kalabalığı dağıtmak için tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve şok bombası kullandığı mitinglerde protestoculara yönelik muamelesi nedeniyle Batılı ülkelerin eleştirilerine maruz kaldı.

Gürcistan medyasının Cuma günü bildirdiğine göre, Gürcistan muhalefet partilerinin üç üyesi gece boyunca kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Perşembe günkü açıklamasında, "Sivil toplum ve muhalefet aktivistleri ile gazetecilere yönelik taciz ve fiziksel saldırı haberlerinin arttığının farkındayız. Bunu kınıyor ve tam bağımsız ve zamanında bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG