Erişilebilirlik

‘Suriye’de Türkiye’nin Meşru Güvenlik Endişeleri Dikkate Alınmalı’


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’de kurulması planlanan tampon bölge konusunda Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Guterres gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

ABD’nin Suriye’den ayrılma kararı sonrasında Türkiye’nin ülkenin kuzey doğusundaki Kürtler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten bir gazeteci “Kurulacak güvenli bölge planıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Guterres, “Suriye’de barışı sağlamak için gelecek her türlü çözüm önerisini destekliyoruz. Ancak bunların hepsi prensiplere dayanmalıdır. İlk prensip Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması olmadır. İkinci prensip de Türkiye gibi bölgedeki ülkelerin meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınmasıdır” dedi.

“Kaşıkçı cinayeti için soruşturma açılmasını talep eden bir ülke olmadı”

Guterres, bir gazetecinin Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili BM tarafından uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulup kurulmayacağı sorusunu da, “Bu konuda yanlış anlaşılmalar var. Ben tek başıma bir soruşturma komisyonu kuramam. Çünkü yetkim yok. BM’ye bağlı organların beni soruşturma komisyonu kurmam konusunda yetkilendirmesi gerekir. Şu ana kadar herhangi bir BM üyesi ülkeden bu yönde herhangi bir talep gelmedi. Talep gelirse BM İnsan Hakları Konseyi bu konuda birçok yöntem kullanabilir” diye yanıtladı.

Genel Sekreter Guterres, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Kuzey Kore temsilcisi Kim Yong Chol ile yeni bir liderler zirvesini görüşmek üzere bir araya geldiği haberinin ardından “Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınması için bir fırsat oluştu. Bu konuda bir yol planı üzerinde uzlaşın” çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG