Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Filistinlilerin Başvurusunu Görüşüyor


Güvenlik Konseyi Filistinlilerin Başvurusunu Görüşüyor
Güvenlik Konseyi Filistinlilerin Başvurusunu Görüşüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Filistinlilerin bağımsız devlet başvurusunu görüşmeye hazırlanırken İsrailli liderlerle barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrılarını sürdürüyor.

New York’ta Cuma günü Amerika ve İsrail’in çağrılarına meydan okuyarak Filistin’in devlet olarak tanınması için Birleşmiş Milletler’e resmen başvuran Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, Batı Şeria’ya dönüşünde savaş kazanan bir kahraman gibi karşılandı.

Abbas, Ramallah’da toplanan binlerce kişiye BM‘ye yaptığı tarihi bağımsız devlet başvurusundan sonra “Filistin Baharı”nın başladığını ve görüşme masasına ancak İsrail yerleşim birimlerinde inşaatı durdurursa döneceğini açıkladı.

Amerika’nın arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmeleri Filistinlilerin inşaatlara itirazı nedeniyle bir yıldır kesilmiş bulunuyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistinlilerin başvurusunun yanlış olduğunu ve başarıya ulaşmaması gerektiğini çünkü Filistinlilerin İsrail’e güvenlik garantisi vermeden devlete sahip olmak istediklerini söyledi. Netanyahu, barış görüşmelerini önkoşulsuz hemen başlatma çağrısını tekrarladı.

Filistinli yetkililer ise İsrail’in barış görüşmeleri için kabul edilmesi mümkün olmayan önkoşullar öne sürdüğünü savunuyor. Filistinli yetkili Hanan Eşrevi, İsrail’in Kudüs’ü ilhak etmek ve Filistinli mültecileri görüşme gündeminden çıkartmak istediğini söyledi. Eşrevi “İsrail herşeyi istiyor ondan sonra gelin görüşelim diyor”şeklinde konuştu.

Amerika, Rusya, BM ve Avrupa Birliği'nden oluşan Orta Doğu Dörtlüsü, başvurunun hemen ardından İsrail ve Filistinlileri biray içinde barış görüşmelerini yeniden başlatmaya ve gelecek yıla kadar bir anlaşmaya varmaya çağırmıştı.

İsrail dışişleri bakanı Avigdor Lieberman, Dörtlünün çağrısını kabul ettiğini açıkladı ve Filistinlilerden görüşme masasından kaçmak için bahane ortaya atmamalarını istedi.

Filistin dışişleri bakanı Riyad el-Malik ise Güvenlik Konseyi'nde görüşülen İsrail ile barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrısının kendileri için yetersiz olduğunu çünkü İsrail'e yerleşim birimlerinde inşaatların dondurma çağrısı yapmadığını söyledi.

El Malik, Dörtlünün girişimin ayrıca İsrail’i 1967 savaşı öncesi sınırlara çekilmeye çağırmadığı için de eksik olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG