Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Kararı Türkiye'yi Memnun Etmedi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’yi Türk topraklarına yeni saldırı düzenlememe konusunda uyardı.

İstanbul’da ateşli bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beşar Esad rejiminin Türkiye’nin karşılık verme gücünü test etmemesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da bir kentsel dönüşüm programına katılan Başbakan Erdoğan, iki gün önce Suriye tarafından Akçakale’ye havan topu mermisi düşmesini ve beş sivilin ölmesini değerlendirdi.

Olayın ardından Ankara, Suriye’deki hedefleri topçu ateşine tutmuş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden sınır ötesi operasyon düzenlemek için yetki almıştı.

Türk yetkililer, uluslararası toplumun Suriye’ye tepkisinin yeterli olmamasından büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Ankara Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Suriye’ye yönelik daha sert önlemler almasını istemişti.

Ancak Türkiye’nin Batılı müttefikleri ve Suriye’nin müttefiki Rusya arasında saatler süren tartışmalardan sonra Güvenlik Konseyi’nin çıkardığı kınama kararı Ankara’yı memnun etmedi.

Sınırda durumun oldukça ciddi olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, “Bizim yerimizde kim olsa Konsey’den çıkacak kararın daha sert dille yazılmış olmasını isterdi,” diye konuştu.

Akçakale olayının ardından NATO’nun düzenlediği olağanüstü toplantıda da, ittifakın tehdit altındaki tüm üyelere yardıma koşmasını öngören 5. madde işletilmedi.
Uzmanlar müttefiklerinden ilgi görmeyen Türkiye’nin gittikçe kendini daha dışlanmış hissetmeye başlayabileceği yönünde uyarıyor.

Merkezi İstanbul’da bulunan Ekonomi ve Dış Politika Merkezi uzmanlarından Sinan Ülgen, Ankara’nın uzun vadeli hareket etmeye çalıştığını söylüyor. Ülgen, “Çatışmalar artarsa, Türkiye müttefiklerinden daha güçlü destek alacaktır,” diyor. Ülgen’e göre tüm bu temaslar gelecekteki talepler için zemin hazırlıyor, çünkü Türkiye tek yanlı hareket etme riskini üstlenmek istemiyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ünal, TBMM’nin çıkardığı tezkerenin Suriye’ye caydırıcı etkisi olacağını söylüyor. Ünal ayrıca bu tezkerenin “içi boş olmadığının” altını çiziyor. Tezkere’nin Türkiye’yi her türlü olasılığa karşı hazırladığına dikkati çeken Selçuk Ünal, “Suriye tarafından yeni gerginliklere, yeni ihlallere hoşgörülü olamayız. Sadece vatandaşlarımız ölmüyor, bu durum uzun bir zamandır devam ediyor. Artık yeter,” diye konuşuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Akçakale çevresinde yığınak yapıyor. Basından alınan haberlere göre de Donanma, “savaş yüklü” gemileri Gölcük’ten Akdeniz’e gönderiyor.

Gerginlik bir yandan artarken Türkiye’de savaş karşıtı gösteriler de yapılıyor. Gösterilerin en büyüğü İstanbul’da düzenlendi.

Kamuoyu yoklamalarına göre Türkler’in çoğu Suriye’ye askeri müdahaleye karşı. Savaşa karşı muhalefet büyüyor.

Uzmanlar, hükümetin hem içerde, hem de dışarıda bu kadar güçlü bir muhalefetle karşılaşınca daha dengeli tavır izleyeceğini düşünüyor. Ancak Ankara, Şam’a karşı sert tutumunu koruyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG