Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’na girmesinden sadece yedi hafta sonraydı. Takvimler 1 Şubat 1942’yi gösterirken, New York’ta küçük bir stüdyodan Almanya’ya 15 dakikalık ilk kısa dalga canlı radyo yayını yapıldı.
Yayının başında önce Amerikan marşlarından “Cumhuriyet Savaşı” çaldı. Ardından sunucu William Harlan Hale’in sesi duyuldu: “Sizi Amerika’nın Sesleri ile buluşturuyoruz. Bundan böyle size Amerika’yı ve savaşı anlatacağız. Bazen iyi haberlerimiz olacak sizlere, bazen de kötü. Ama size daima gerçekleri aktaracağız.”
İşte bu yayın, 75 yaşındaki Amerika’nın Sesi’nin de başlangıcı oldu. Savaş sona erdiğinde, Washington merkezli Amerika’nın Sesi 40 dilde haber, yorum ve müzik programları yayınlıyordu.
Amerika’nın Sesi yıllar içinde radyo, televizyon ve mobil uygulamalarla 47 dilde haber veren uluslararası bir yayın kuruluşuna dönüştü ve Hale’in o ilk yayındaki sözleri geleceğin standardını oluşturdu: Haberler iyi de olsa kötü de, daima gerçekleri aktardı, Amerika’nın Sesi.
“Gerçekleri aktarma” sözü, 976’da Amerika’nın Sesi’nin tüzüğünün temelini oluşturdu. Tüzük gereği Amerika’nın Sesi güvenilir ve inanılır haber kaynağı oldu; tüm yayınlarını doğru, tarafsız ve kapsamlı şekilde hazırladı.
Amerika’nın Sesi Direktörü Amanda Bennett de aynı ilkelere dikkat çekerek, “75 yıl önce dünyanın dört bir yanına tarafsız haber ve bilgi geçmeye başladık ve artık yaptığımız iş her zamankinden daha önemli” diyor.
Amerika’nın Sesi muhabirleri 1942’den bu yana dünyanın birçok bölgesinde tarihe tanıklık etti ve haberleri izleyicilerine ulaştırdı.
1989’da Çekoslovakya’da gösteriler başladığında ve komünist rejim düştüğünde Amerika’nın Sesi Doğu Avrupa muhabiri Jolyon Naegele oradaydı. Aynı yıl Çin’in ünlü Tiananmen Meydanı’nda öğrenci gösterileri başladığında Amerika’nın Sesi, Pekin bürosu gelişmeleri dünyaya aktardı. Amerika’nın Sesi Pekin Büro Şefi Al Pessin, haberleri nedeniyle Çin hükümeti tarafından sınır dışı edildi.
Günümüzde Amerika’nın Sesi, uluslararası arenada ortaklık yaptığı 2.500’den fazla radyo ve televizyon kanalı aracılığıyla haberlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırıyor. Ayrıca mobil cihaz içerikleri ve sosyal medya aracılığıyla da yayıncılık yapıyor. Dünya çapında ulaştığı izleyici sayısı da 2016 itibariyle 236 milyondan fazla.
Haberler iyi de olsa kötü de, Amerika’nın Sesi daima gerçekleri aktarmaya devam edecek.
Nice yıllara Amerika’nın Sesi!
Amerika'nın Sesi'nin kuruluş yıldönümüne ilişkin daha fazla bilgiyi 75. Yıl özel sayfalarımızda bulabilirsiniz.
http://www.amerikaninsesi.com/p/voa-75th-anniversary.html