Erişilebilirlik

Habur’da ‘Sınır Kapatılacak’ Gerginliği


Habur’da ‘Sınır Kapatılacak’ Gerginliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Türkiye'nin Irak sınırında bulunan Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Habur Sınır Kapısı çevresinde gergin bir bekleyiş hakim. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumu nedeniyle sınırda hareketlik var. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır kapısına yakın bir arazide birkaç gündür askeri tatbikat yapması ve çıkarılan tezkereyle birlikte ortaya atılan 'kapının kapatılacağı iddiaları' sınırda iş yapan çevreleri tedirgin etti.

Türkiye tarafından ihracat malları taşıyan tırların yoğun bir şekilde Habur Sınır Kapısı’ndan Irak tarafına geçişleri sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günü yaptığı konuşmada, "Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içinde diğer tedbirleri de açıklayacağız. O adımlar da atılacak. Giriş çıkış kapatılacak’’ açıklaması sınır ticareti yapan çevrelerde tedirginlik yarattı.

28 yıldır Türkiye'den Irak'a yük taşıyarak geçimini sağladığını söyleyen tır şoförü Abdurrahman Sümbül, Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması durumunda ciddi zarar göreceklerini belirterek şöyle konuştui:

“Uzun yıllardır şoförlük yapıyorum. Irak’a gidip geliyorum. Habur Sınır Kapısı kapatılacak diye bir söylenti var. İnşallah kapatılmaz ve kapanmasını hiç istemiyoruz. Barış istiyoruz. Görüşsünler anlaşsınlar kapıyı kapatmasınlar. Silopi’den tutun Adana’ya kadar birçok kişi bu işten para kazanıyor ve ailelerine ekmek götürüyor. İnşallah kapanmaz.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG