Erişilebilirlik

Hagel: 'IŞİD Daha Önce Görülmemiş Bir Tehdit'


ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey

Washington’da açıklama yapan Hagel, İslam Devleti’nin 'geleneksel bir terör örgütünün ötesinde' olduğunu; örgüt üyelerinin daha iyi silahlı, daha iyi eğitimli ve daha iyi finanse edildiğini belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’in küresel güvenliğe tehdidinin “daha önce hiç görülmemiş” boyutlarda olduğunu açıkladı.

Washington’da açıklama yapan Hagel, İslam Devleti’nin “geleneksel bir terör örgütünün ötesinde” olduğunu; örgüt üyelerinin daha iyi silahlı, daha iyi eğitimli ve daha iyi finanse edildiğini belirtti.

Hagel, IŞİD için “Irak ya da başka yerde olsun, tüm çıkarlarımıza yönelik en yakın tehdit” diye konuştu.

Hagel’dan sonra söz alan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, IŞİD’in “mahşeri, kıyamet vizyonuna sahip” bir örgüt olduğunu söyledi.

IŞİD Suriye ve Irak’ta kaldığı sürece bu grubun yenilgiye uğratılabileceğini savunan Orgeneral Dempsey, örgütün sonunun gelmesinin biraz da Şam ve Bağdat arasında kalan 20 milyon Iraklı ve Suriyeli tarafından reddedilmesine bağlı olduğunu belirtti.

ABD Genelkurmay Başkanı, Suriye’ye hava saldırısı düzenlenip düzenlenmeyeceği konusuna açıklık getirmedi, bununla birlikte Irak’ın kuzey ve batısıyla Suriye’nin doğu bölgelerini işgali altında bulunduran örgütle ilgili sorunun, bölgesel müttefiklerle birlikte diplomatik, siyasi ve askeri bir diyalogla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Dempsey, IŞİD içinde sayıları artan Avrupa ve Amerikan vatandaşlarına dikkati çekti, terör örgütüne katılan bu kişilerin ülkelerine geri dönmelerinin büyük tehdit oluşturacağının altını çizdi.

Radikal Sünni militanlardan oluşan IŞİD, Suriye ve Irak’ta önemli toprak kazanımlarına sahip. Grup özellikle dini azınlıklara yönelik vahşi katliamlarıyla öne çıkıyor. İşgal altında tuttuğu bölgede düzmece bir halifelik ilan eden örgüt, büyük bir hızla militan kazanımına da devam ediyor.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel ayrıca, başı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley’in de aralarında bulunduğu rehinelerin kurtarılamamış olmasından dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı.

Başkan Barack Obama’nın izniyle bu yaz başında Amerikan özel harekat birlikleri tarafından Suriye’de düzenlenen operasyon, rehinelerin umulan yerde bulunamaması yüzünden başarıya ulaşmamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG