Erişilebilirlik

Mehmet Hakan Atilla Suçlu Bulundu


New York’ta 22 aydır devam eden Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, suçlandığı 6 ayrı suçun beşinden suçlu bulundu. 28 Kasım’da New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden duruşmalar sonrasında beş gün toplanan 12 kişilik jüri heyeti Atilla ile ilgili suçlamaları değerlendirdi.

Jüri bugün karara vardığını hakim Richard Berman’a bildirdi. Atilla’yı beş ayrı suçlamadan suçlu bulduklarını açıkladı. Jüri Atilla’yı sadece kara para aklama suçlamasından suçlu bulmadı.

Hakan Atilla 5 Ayrı Suçlamadan Suçlu Bulundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Atilla şu iddialardan suçlu bulundu: ABD ve özellikle de Amerika Maliye Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurmak, İran’a uygulanan Amerikan ambargosu ve Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurmak, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak, Amerikan bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak ve yasadışı finansal işlemlere bilinçli olarak göz yummak.

Jürinin Atilla’yı beş ayrı iddiadan suçlu bulmasından sonra ne kadar hapis cezası verileceğine hakim Richard Berman karar verecek. Berman, Atilla’yla ilgili karar duruşmasının 11 Nisan’da yapılacağını açıkladı.

Sanık Mehmet Hakan Atilla'nın eşi Burçin Atilla
Sanık Mehmet Hakan Atilla'nın eşi Burçin Atilla

Duruşmaları ilk kez izleyen Atilla’nın eşi Burçin Atilla, jürinin kararını açıklamasının ardından gözyaşlarına boğuldu. Atilla, karar sonrası mahkeme binasının karşısındaki cezaevine götürüldü hemen peşinde salondan çıkan eşinin de cezaevine Halkbank’ın avukatı Halil Uzun’la ile birlikte girdiği görüldü.

Savcılıktan yapılan açıklama

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yla ilgili kararı takiben, davaya bakan New York Güney Bölgesi Başsavcı vekili Joon H. Kim tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, açık ve adil bir yargılamadan sonra, Halkbank üst düzey yetkilisi, jürinin oy birliğiyle verdiği kararla suçlu bulundu. Suçlu olduğunu kabul eden Rıza Sarraf’la birlikle, bu büyük ve küstah planın ortasında bulunan bu iki adam, İran yaptırımlarını milyarlarca dolar boyutunda deldi ve çok ciddi federal suçlarla karşı karşıyalar. Yabancı bankalar ve bankacılar ya İran ve diğer yaptırım uygulanan ülkelere kendi istekleriyle yardım edip Amerikan yasalarını delmek ya da uluslararası bankacılık dünyasının bir parçası olup Amerikan dolarıyla işlem yapmak seçeneklerine sahip. Ancak her ikisine birden değil. Eğer Atilla gibi, Amerikan yaptırımlarını delip İran’ın petrol ticaretinden kazandığı milyarlarca doları kaçırma planının bir parçası olup, Amerikan Maliye Bakanlığı yetkililerine defalarca yalan söylerseniz ve sahte belge düzenlerseniz, o zaman sonuçlarına katlanmaya hazır olmalısınız. Atilla’nın seçimi sonrası karşısındaki sonuç, Amerikan mahkemelerinde suçlu bulunmak oldu."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG