Erişilebilirlik

Hakan Fidan’la görüşen ABD’li Senatör: “Verimli bir görüşmeydi, bazı kaygılarımızı da ilettik”


Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmesinin verimli geçtiğini söyledi; “Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Suriye ve insan hakları konusunda kaygılarımız da ilettik’’ dedi, 7 Mart 2024.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmesinin verimli geçtiğini söyledi; “Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Suriye ve insan hakları konusunda kaygılarımız da ilettik’’ dedi, 7 Mart 2024.

WASHINGTON - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Washington’daki temasları kapsamında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benjamin Cardin ve komisyon üyesi senatörlerle görüştü. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin, Hakan Fidan’la görüşmesini VOA Türkçe’ye değerlendirdi. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Senatör Cardin, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki...Suriye ve insan hakları konusunda kaygılarımızı da ilettik’’ dedi.

Hakan Fidan’ın Kongre temasları, Türkiye ve Macaristan’ın uzun bir gecikmeden sonra üyelik protokolleri onaylamasıyla NATO’ya katılım süreci tamamlanan İsveç’in ittifaka resmen üye olduğu bir zamana ve ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışı için yeşil ışık yakmasının ardına rastladı.

VOA Türkçe’ye konuşan Demokrat Senatör Ben Cardin Dışişleri Bakanı Fidan’la görüşmenin verimli geçtiğini ve görüşmenin dostane bir temelde gerçekleştiğini söyledi; “İsveç’in NATO’ya katılımını kutlama fırsatımız oldu. F-16 satışı üzerinden de geçtik” dedi.

Hakan Fidan’la görüşmede bazı kaygıları da gündeme getirdiklerini belirten Senatör Cardin, “Amerika’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele çabalarına ilişkin kaygılarımız, cezaevinde bulunan gazeteciler ve insan hakları konusunda kaygılarımız var. Bu konuları samimi bir şekilde konuştuk” ifadelerini kullandı.

“Verimli bir görüşmeydi, bazı kaygılarımızı da ilettik”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

“Türkiye Ukrayna konusunda yardımı olan önemli bir müttefik”

Hakan Fidan’ın görüşmede ABD ile daha güçlü işbirliğinin olabileceği ilgi alanlarına değindiğini söyleyen Senatör Cardin Türkiye’nin Ukrayna konusunda oynadığı role dikkat çekti.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, “Türkiye Ukrayna konusunda inanılmaz yardımı olan önemli bir NATO müttefiki. Bu anlamda Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlendiğini göreceğimizi umuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin F-35 programına dönüşü gündeme geldi mi?

Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle üretici ortaklarından olduğu F-35 programından çıkarılmış ve Rusya ile savunma alanında işbirliği yaptığı gerekçesiyle ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO üyesi olmuştu.

Türkiye, 2019’da Rusya’dan satın aldığı ve ABD’nin de F-35 savaş uçaklarına yönelik güvenlik riski olarak değerlendirdiği S-400’leri aktive etmedi.

Senatör Ben Cardin VOA Türkçe’ye verdiği röportajda Hakan Fidan’la görüşmesinde F-35 konusunun da gündeme geldiğini ancak daha çok F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ABD’nin başka ülkelere silah ve savunma teçhizatı satışına onay sürecinde kilit rol oynuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye Türkiye’ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yeni F-16 ve 70 adet modernizasyon kiti satışı; eş zamanlı olarak Yunanistan için de F-35 satışı için resmi bildirimde bulunmuştu. Bu satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmesinin öngörülmediği belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Victoria Nuland geçtiğimiz haftalarda Türkiye temasları sırasında verdiği bir röportajda Türkiye’nin F-35 programına dönüşünün görüşmeye açık bir konu olabileceğinin sinyalini vermiş, bunun için ABD’nin S-400 konusundaki kaygılarının giderilmesi gerektiğini ifade etmişti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG