Erişilebilirlik

Hamaney Senatörlerin Mektubunu Eleştirdi


Amerikalı 47 Senatörün gönderdiği nükleer görüşmelerle ilgili mektubun Amerikan siyasetindeki bölünmeyi gösterdiğini belirten İran'ın dini lideri bu tür girişimlerin müzakere sürecini sabote etmesinden kaygı duyduğunu söyledi

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 47 Cumhuriyetçi Senatörün halen devam eden nükleer müzakerelere yönelik Tahran’a gönderdiği açık mektubu eleştirerek, bunun Amerikan siyasetinde bölünmenin bir kanıtı olduğunu söyledi.

Mektup, Başkan Obama’dan sonra gelecek olan yeni başkanın İran ile Kongrenin onayı olmadan yapılacak olan bir anlaşmayı iptal edebileceği uyarısında bulunuyor. Amerika ile birlikte altı ülkenin katıldığıİran’ın nükleer programını sınırlamaya yönelik müzakereler Pazar günü yeniden başlayacak. Taraflar, Mart ayı sonuna kadar birçerçeve anlaşmaya varmayı hedefliyor.

İran medyası Ayetullah Ali Hamaney’in müzakere sürecini“sırtından hançerleyecek ” bu tür adımlardan derin kaygı duyduğunu söylediğini bildiriyor.

Mektubu yazan Cumhuriyetçi Partili Senatörleri sorumsuzlukla suçlayan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, müzakerelerin ortasında bu tür bir gelişmenin yaşandığına inanamadığını söyledi.

Kongre’nin ülke liderleri arasında yapılan herhangi bir anlaşmayı değiştirme yetkisine sahip olmadığını vurgulayan Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı açıklamada Arkansas Senatörü Tom Cotton’un açık mektup girişiminin Amerika’nın dış politikasına zarar verdiği gibi 200 yıllık bir tarihi de hiçe saydığını ifade etti.

İran ısrarla nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunuyor. Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya ise yaptırımları kaldırmak için İran’ın nükleer programının barışçı olduğu konusunda yeterli güvence vermesini istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG