Erişilebilirlik

Kahire'de üçüncü güne uzatılan Gazze ateşkes müzakerelerinden sonuç alınamadı


Kahire'de müzakere edilen ateşkes, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardım aktarılması için çatışmalara 40 gün ara verilmesini öngörüyordu.
Kahire'de müzakere edilen ateşkes, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardım aktarılması için çatışmalara 40 gün ara verilmesini öngörüyordu.

Mısırlı yetkililer, Ramazan ayının başlamasına bir haftadan az süre kala, İsrail ile Hamas arasında ateşkes için üç gün süren görüşmelerde ilerleme sağlanamadığını açıkladı.

İki Mısırlı yetkili, görüşmelerin son turunun sona erdiğini ve Hamas'ın, arabulucuların önümüzdeki günlerde İsrail ile ele alacakları bir öneri verdiğini bildirdi.

Başkent Kahire’deki görüşmeler, gelecek hafta başlayacak Ramazan öncesinde, Hamas ve İsrail arasındaki savaşta daha uzun soluklu bir ateşkese ulaşmak için son eşik olarak görülüyordu. Müzakere edilen ateşkes, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardım aktarılması için çatışmalara 40 gün ara verilmesini öngörüyordu.

Hamas, İsrail saldırılarına son vermedikçe, Gazze'den çekilmedikçe ve aralarında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış üst düzey militanların da bulunduğu çok sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakmadıkça, elinde tuttuğu tahmini 100 rehinenin tamamını ve yaklaşık 30 rehineden geriye kalanları serbest bırakmayı reddediyor.

Hamas sözcüsü Cihad Taha müzakerelerin devam ettiğini ancak "topun İsrail'de olduğunu" söyledi. Taha, İsrail'in şu ana kadar Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinden kaçan insanların geri dönmesine izin verilmesi, ateşkes ve tamamen geri çekilme garantisi taleplerini reddettiğini söyledi.

Taha, "Hamas ateşkes, geri çekilme, yerinden edilenlerin geri dönmesi, yardım konvoylarının girişi ve yeniden inşa çağrısında bulunan pozisyonuyla tutarlı teklif ve girişimlere açıktır" dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Hamas'ın taleplerini açıkça reddetmiş; Hamas tasfiye edilene ve tüm rehineler iade edilene kadar savaşı sürdürme sözü vermişti. İsrail son tur görüşmelere bir heyet göndermedi.

İsrailli bir yetkili, İsrail'in hala Hamas'ın hayatta olan rehinelerin bir listesini ve herhangi bir serbest bırakma anlaşmasında istediği rehine ve tutuklu oranını vermesini beklediğini söyledi. Bu bilgilerin son teklife dahil edilip edilmediği net değildi.

İsrailli ve Mısırlı yetkililer, müzakereler hakkında basına bilgi verme yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

“Netanyahu anlaşmaya varmak istemiyor” iddiasına yalanlama

Daha önce Hamas'ın üst düzey yetkilisi Bassem Naim, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkes anlaşması önerisini arabuluculara sunduğunu ve İsrailliler'den yanıt beklediğini söyledi. İsrail görüşmelerin bu turuna katılmadı.

Naim, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bir anlaşmaya varmak istemediğini ve "şimdi topun Amerikalılar’ın sahasında olduğunu ve anlaşma için ona baskı yapmaları gerektiğini" söyledi.

Netanyahu’nun anlaşmayı geciktirdiği iddiaları sorulan üst düzey bir İsrailli yetkili ise, "Bu iddia doğru değil. İsrail bir anlaşmaya varmak için her türlü çabayı gösteriyor. Hamas'tan bir yanıt bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İsrail, Kahire'deki görüşmeler hakkında kamuoyu önünde yorum yapmayı reddetti.

Daha önce Reuters'a konuşan bir kaynak, İsrail'in görüşmelerden uzak durduğunu çünkü Hamas'ın hala hayatta olan tüm rehinelerin listesini verme talebini reddettiğini söylemişti.

Naim ise rehineler savaş bölgesine dağılmış ve farklı grupların elinde olduğu için ateşkes olmadan rehine listesi temin etmenin imkansız olduğunu kaydetti.

Mısırlı güvenlik kaynakları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada müzakerelerin İsrailli bir heyet olmadan devam etmesi için İsrailliler’le temas halinde olduklarını söylemişti.

İsrail'in hem en yakın müttefiki hem de ateşkes görüşmelerinin destekçisi olan Washington, İsrail tarafından onaylanmış bir anlaşmanın zaten masada olduğunu ve bunu kabul etmenin Hamas'a bağlı olduğunu kaydetti.

Hamas bu açıklamayı, görüşmelerin anlaşma olmadan çökmesi halinde suçu İsrail'den uzaklaştırma çabası olarak değerlendiriyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG