Erişilebilirlik

Hatay'da Bombalı Saldırılar


Hatay'da Bombalı Saldırılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarda ilk belirlemelere göre en az 40 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlamalarda 40’ı ağır 100 kişinin de yaralandığını açıkladı. Patlamaların ardından özellikle çöken binaların zemin katlarına ulaşılamaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, önce Belediye binası ardından da PTT’nin önünde patlamalar meydana geldi. Olay sonrası binaların önünde infilak etmiş iki araç, saldırının bomba yüklü otomobillerle yapıldığını ihtimalini güçlendiriyor.

Saldırı sonrası Reyhanlı yerel halk mültecilere tepki gösterdi

Patlamaların ardından ilçede büyük panik yaşanırken bazı gençlerin ilçede bulunan mülteci kampında yaşayan bazı Suriyelilere saldırdı. Polis, havaya ateş açarak olayların büyümesini engelledi. Yerel kaynaklar, bir süredir Reyhanlı’da yerel halk ile Suriyeli göçmenler arasında gerilim yaşandığı belirtiyordu.

Patlamalardan kısa bir süre sonra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’yla birlikte kameraların karşısına geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, ilk bilgilere göre 4 kişinin öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını söyledi. Hatay Valisi’nin Reyhanlı’ya vardığını belirten Güler, “Jandarma Genel Komutanlarımıza ve Emniyet Genel Müdürlüğümüze talimatları verdim. Paniği önlemek için kuvvet takviyesi yapıyoruz” dedi. Güler, Hatay’a uçmak üzere havalimanına giderken patlamada yaşamını yitirenlerin sayısını 18 ‘e yükseldiğini belirtti.

Erdoğan: ‘20 ölümüz var sayının artmasından endişeliyiz’

Bu açıklamalardan yarım saat sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ölü sayısının arttığını duyurdu. Erdoğan, “toplam 20 kadar ölümüz var, 40 kadar yaralımız var. Bunların içinde ağır yaralılar da var. Sayının artmasından korkuyoruz” dedi. İstihbarat birimlerin olayın faillerini saptamak için çalıştığını belirten Başbakan, saldırının sorumlusu olarak çözüm süreci muhaliflerini gösterdi.

Erdoğan, “Reyhanlı'daki vatandaşlarıma seslenmek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Ülkemizde yeni bir dönem başlattık, çözüm süreci. Bunu hazmedemeyenler, olumlu bakamayanlar bu tür eylem içerisine girebilir” diye konuştu. Başbakan, Reyhanlı sakinlerinden de Suriyeli mültecilere karşı hassasiyet göstermelerini istedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise saat 17 sularında yaptığı açıklamada ölü sayısının 30’a yükseldiğini açıkladı. Ondan yarım sonra üçüncü kez açıklama yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler ölü sayısını 40, yaralı sayısını ise 29’u ağır 100 olarak açıkladı

Davutoğlu, Suriye’yi işaret etti

Almanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise patlamaların ardında Suriye devleti olduğunu ima etti. Davutoğlu, "hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalmasın. Kararlı politikamızdan vazgeçmeyiz. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Birçok dini barındıran Hatay’ımızı provoke etmeye çalışanlar çıkabilir” dedi.

Arınç, Esad’ı hedef gösterdi

Patlamanın ardında Suriye devleti olduğuna ilişkin en net cümleleri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kurdu. Esenboğa Havalimanı’nda soruları yanıtlayan Arınç, “Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan ya da kendi imkanlarıyla Reyhanlı'da ve Hatay'da yerleşen Suriyeli masum insanların, Suriye'deki rejim tarafından bir hedef haline getirildiğini biliyoruz. Son Banyas'ta yaşanan katliam, etnik temizlik, soykırım bugün Esad rejiminin yüz karasıdır. Onların Muhaberat ile ve silahlı örgütleriyle böyle şeytanca bir planı uygulamak hatta planlamak onlar için herhalde olağan şüpheli noktasındaki düşüncelerimizdir" diye konuştu.

Reyhanlı’nın tesadüfen seçilmiş bir yer olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı, patlamanın ayrıntıları ortaya çıktıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin sorumlarından hesap soracağını belirtti.

Emre Uslu: Esad’ın güç gösterisi

Uzmanlar Reyhanlı’da meydana gelen terör eyleminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretinin hemen öncesine rastlamasına dikkat çekiyor. Güvenlik ve terör uzmanı Emre Uslu, bunun kesinlikle bir istihbarat zaafı olduğunu söylüyor.

VOA’ya konuşan Emre Uslu, “Eylemin yapılış biçimi El Kaide eylemini çağrıştırıyor. Bu saldırı İstanbul ya da Ankara olsa el kaide deriz. Ancak Reyhanlı’da olması durumu değiştiriyor. İki olasılık var ya Türkiye’yi Suriye’ye çekmek isteyen Surieyli muhaliflerin işi ya da Esad’ın. Bana kalıra daha güçlü ihtimal Esad’ın bir güç gösterisi yaptığıdır. Erdoğan ne zaman kafasını kaldırsa Suriye lideri ona ‘benimle aşık atamazsın’ diyor. Washington ziyareti öncesi Esad, bence Erdoğan’a mesaj verdi” dedi.

Ricciardone'den kınama

Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Reyhanlı'daki bombalı saldırıyı kınadı. Büyükelçilik tarafından gönderilen taziye mesajında şu ifadelere yer verildil:

"Amerika Birleşik Devletleri adına, bugün Reyhanlı'da meydana gelen kanlı saldırıda hayatını kaybeden onlarca kişinin ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimizi gönderiyorum. Hayatların trajik kaybının yasını tutarken, yaralıların da en kısa sürede sağlıklarına kavuşması için dua ediyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri, bugün gerçekleşen hain saldırıyı kuvvetli şekilde kınamakta ve bu suçu işleyenleri belirlemek ve yargı önüne getirmek için Türk halkının ve Hükümetinin yanında yer almaktadır."

Kerry: 'Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız'

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de Reyhanlı'daki bombalı saldırıyı ayrı bir açıklamayla kınadı. Kerry açıklamasında, "Bugünkü bombalı saldırıları kınıyoruz ve müttefikimiz Türkiye'nin arkasındayız" dedi, Türkiye'yle yakından çalıştıkları ve bakanlık görevi boyunca hayati bir muhatap olarak gördükleri için, bu olayın kendilerini derinden etkilediğini belirtti.

Kerry açıklamasında, yaralılara şifa ölenlerin ailelerine de başsağlığı diledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG