Erişilebilirlik

Hatay’da Salgın Belirtileri


Hatay’da Salgın Belirtileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Hatay’ın Defne ilçesinde özellikle gece olduğunda adeta kıyamet sonrası görüntüye tanıklık ediliyor. Bu arada sağlık personeli, depremzedeler arasında bölgede yeterli ve temiz tuvalet ihtiyacı giderilemediği için ishal salgını belirtileri görülmeye başlandığını söylüyor.

Hatay’ın merkez ilçesi Defne’de kaymakamlık bölgede sağlam kalabilmiş yegane bina olarak görünürken, bahçesinde sahra hastanesi ve sahra eczanesiyle ayakta tedavi olanağı sunuyor. Ancak kentin genelinde hijyenik barınma ve tuvalet ihtiyaçları karşılanamadığı için özellikle depremzedelerde ishal salgını belirtileri görülmeye başlandığı bilgisi aktarıldı.

Hatay’da 6 Şubat’taki depremden sonraki yedinci günün gecesinde belirsizlik ve çaresizlik duygusu gölgesinde depremzedeler, kenttekilere yardımcı olmak için gelmiş gönüllüler ve kamu personeliyle birlikte kıyamet filmi görünümündeki ortamda bulunuyor. Defne Kaymakamlığı’nın binası çevresinde özellikle gece olduğunda karanlıklara gömülmüş enkazlar, ısınmak için varillerde, teneke sobalarda odun-kömür yakanlar, çaresizlikle gün boyu neler gördüklerini birbirine anlatan nöbeti devretmiş ekipler arasındaki konuşmalar ile kıyamet sonrası bir atmosfer var. Her yerde çöp yığınları da oluşmaya başladığı görülürken, depremden kurtulabilmiş Hataylılar ve onlara yardıma koşmuş olanlar, enkazlar nedeniyle kent genelinde yoğun bir toz bulutu altında hayata tutunmaya çalışıyor. Yoğun tozun yanı sıra bölgede bir yanık kokusu da hissediliyor.

Defne ilçesinde Demokrasi Meydanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çadırlarıyla belediye ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulmuş aşevi veya sıcak içecek sağlayan araçlarıyla bölgede bulunanları buluşturuyor. Gündüz arama-kurtarma çalışmalarına katılmış ekipler ve nöbetlerini devretmiş sağlıkçılar ile kolluk güçleri de bu meydana 50 metre mesafedeki kaymakamlık bahçesindeki AFAD çadırlarında kalıyor. Kaymakamlık bahçesinde gönderilmiş yardım kolileri de daha düzenli şekilde yer alırken, sokaklarda kadın-erkek-çocuk ayrımı yapılmaksızın ve kış şartları ihtiyacına uygun olmayan şekilde gönderilmiş giysilerin yerlere saçıldığı görülüyor.

Hatay’ın tümü gibi Defne ilçesinde ayakta gibi gözükmesine rağmen hemen hemen tüm binalar hasarlı ve bu nedenle güvenlik güçleri binalara girilmesinden kaçınıyor. Olası hırsızlık olaylarına karşı sokaklarda güvenlik güçlerince devriye gezilmeye başlandığı görülürken, basın mensuplarına ise sıkça güvenlik güçlerini görüntülememeleri uyarısı da yapılıyor.

Defne Kaykamlığı’nın bahçesinde İzmir Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi doktoru Eren Gülçicek, sahra hastanesi niteliğindeki revirde ayaküstü acil tedavi ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışıyor. Çadırlarda ısınma sorunu nedeniyle her yaştan depremzede de soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklar görüldüğünü belirten Gülçiçek, VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, yedinci gün (12 Şubat) itibariyle artık hastaneye ishal belirtileriyle başvuranlar olmaya başladığını söyledi ve depremzedelerde karın ağrısı, sıkça tuvalet ihtiyacı duyma gibi belirtileri sıkça duymaya başladığını aktardı. Hijyen koşullarında barınma ve tuvalet ihtiyacına dikkat çeken Gülçicek, bu nedenle sadece depremzedeler değil diğer kentlerden gelmiş bölgedeki kamu personelinde de ishal belirtileri ortaya çıkmaya başladığını dile getirdi. Gülçiçek, arama–kurtarma ekiplerinde ise kas ağrıları, ayaklarında ise sürekli bot giyilmesi nedeniyle mantar rahatsızlığı başladığını kaydetti.

Bahçedeki revir yanında Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) koordinasyonunda depremin ardından altıncı gün (11 Şubat) kurulmuş olan sahra eczanesinde İstanbul Eczacı Odası’ndan gönüllüler hizmet sunuyor. Eczacılar, bölgeye TEB aracılığıyla her türlü ilaç sevkiyatını ulaştırabildiklerini belirterek, altıncı gün itibariyle deprem bölgesinde ilçe merkezlerinde sahra eczaneleri kurulduğunu kaydetti. Yedinci gün (12 Şubat) itibariyle kendilerinden ne tür ilaç talepleri olduğunu sorduğumuz eczacılar Ahmet ve Cihat, ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları, kas gevşeticiler, kulak-burun-boğaz rahatsızlıklarıyla ilgili ilaçlara talep olduğunu ifade etti. Eczacılar, bölge genelinde temizlik sıkıntısı bulunduğu için kendilerine de ishal belirtileriyle ilaç talebi gelmeye başladığını aktardı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG