Erişilebilirlik

Hayvanları Koruma Kanunu yasa tasarısı Meclis’e gelmeye hazırlanırken üç kentte eylem: “Hayvanları hedef gösteremezsiniz” 


Üç kentte sokak hayvanları ile ilgili hazırlanan kanun teklifine karşı eylem düzenledi.
Üç kentte sokak hayvanları ile ilgili hazırlanan kanun teklifine karşı eylem düzenledi.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ile Hayvan-Yaşam-Özgürlük İnisiyatifi, sokak hayvanları ile ilgili hazırlanan kanun teklifine karşı, üç kentte eylem düzenledi.

Taslağa ilişkin basına yansıyan bazı maddeler tartışmalara neden oldu. Buna göre, hayati tehlike oluşturabildiği için sokak hayvanlarının ve özellikle köpeklerin belirli bir süre içerisinde sahiplenilmemesi halinde “uyutulması” yani enjeksiyonla öldürülmesi sözkonusu.

İki yılı aşkın süredir Meclis gündemine gelmesi planlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik taslağına ilişkin AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bu hafta bir açıklama yaptı. “Taslağın önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelmesi planlanıyor” diyen Çelik, “Toplumda zıt talepler var. Üzerinde çalışılıyor. Çalışma henüz tamamlanmadı” dedi.

İstanbul’da Beşiktaş İskele Meydanı’nda, Ankara’da TBMM Milli Egemenlik Parkı’nda ve Alanya’da toplanan hayvan hakları savunucuları, teklifin içeriğine dair tepkilerini dile getirdi. Sorunun çözümü için önerilerini sıralayarak, “Tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır” diyen hayvanseverler, “uyutmanın cinayet olduğunu” belirterek Meclis’e “yaşam için yasa” çağrısı yaptı.

İstanbul’da yapılan açıklamayı, Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’ndan Öykü Yağcı okudu. Yağcı, “İktidar partisiyle sürekli bir mücadele içindeyiz. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor. Yetkililer ekonomik, sosyal ve kültürel başka hiçbir sorun yokmuş gibi, kendi sorumsuzluklarını, ihlal ve ihmallerini örtmek için hayvanları ve hayvan hakkı savunucularını hedefe koyuyorlar” dedi.

Hayvanları Koruma Kanunu yasa tasarısı Meclis’e gelmeye hazırlanırken üç kentte eylem: “Hayvanları hedef gösteremezsiniz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

“Suçu köpeklere atamazsınız”

Bu sorunun asıl sorumlularının, sokak hayvanlarını kısırlaştırmayan, besleme ve bakımlarını yapmayan, onları ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyeler olduğu ileri sürülen açıklamada, “Hayvanlara yönelik şiddet uygulayan ve işkence eden belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının, soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı, köpeklere bulayamazsınız” denildi.

Yağcı, “Ötanazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli gibi yumuşatılmış ifadelerle sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız” dedi.

Ankara’daki protestonun adresi TBMM Milli Egemenlik Parkı oldu. Protesto gösterisine bazı milletvekilleri de destek verdi.

Hayvan-Yaşam-Özgürlük İnisiyatifi kurucularından Güliz Gündüz, “Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz. Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız” diyerek, yasa tasarısının köpekler için “ölüm fermanı” anlamına geleceğini belirtti.

Sahipsiz hayvanların bakım sorumluluğu yerel yönetimlerde

Hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken teklif, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan teklifin son halinin, önümüzdeki günlerde AK Parti’nin TBMM grubuna verilmesi bekleniyor.

Düzenleme ile barınak sayısının arttırılması, toplama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması planlanıyor. Hayvanların sahiplendirilmesine çalışılan uygulamada, hayvan hakları savunucuları hayvanların ‘uyutulması’nın da sözkonusu olabileceği endişesi taşıyorlar. Yasa teklifinde gündeme gelen bu madde iktidar kanadından şu ana kadar yalanlanmadı.

Teklifte ayrıca İl Özel İdareleri ve valiliklerin de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunması öngörülüyor. 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvan Koruma Kanunu’na göre, sahipsiz sokak hayvanlarının bakımının sorumluğunun yerel yönetimlerde olduğu belirtiliyor.

“Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle Hayvan Hakları Fonu’ndan vazgeçilemez”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmesinin ardından yasa hazırlığına ilişkin soruyu yanıtladı. Destici, sokak köpeklerinin iğneyle “uyutulmasını” da içeren taslağı desteklerken, Özel ise, bu uygulamaya karşı çıkarak, “Konunun yoksulların tehdit altında olduğu, zenginlerin de hayvan haklarını savunduğu bir ikilemden çıkarılması gerekir” dedi.

Ocak 2020’de TBMM’de grubu bulunan bütün partilerin katılımıyla Meclis Araştırma Komisyonu oluşturulduğunu hatırlatan Özel, komisyon raporunda “uyutma” tedbiri olmadığını, Hayvan Hakları Fonu kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.

“Hayvan Hakları Fonu’nun gelirleri belediyelerin aldıkları emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylar, at yarışından, Milli Piyango gibi şans oyunlarından aktarılacak paylar ve idari cezalardan aktarılacak paylarla bağışlardan oluşmalıdır” önerisi sunan CHP Lideri, “Barınakların, kısırlaştırmaların yapılması ile ilgili harcamalar için bu fondan kaynak sağlanır. Meclis bunu bu şekliyle karara bağladı” dedi.

“Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle gösterilemez" diyen Özel, “‘Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık, bu köpekleri uyutalım’ derseniz, bunun tutar bir tarafı yok. Binlerce, 10 binlerce, 100 binlerce candan tasarruf edemezsiniz. O yüzden bu fon kurulmalıdır. Başta kısırlaştırma olmak üzere barınaklar için bu paralar olmalıdır. Bizim yaklaşımımız, Meclis’in kendi raporuna sahip çıkması ve bu fonun mutlaka kurulması yönündedir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG