Erişilebilirlik

20 Haziran Amerikan Basınından Özetler


20 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

New York Times, Londra’da düzenlenen Müslümanlar’a yönelik saldırının kozmopolitan oluşuyla gurur duyan kentte şok etkisi yarattığını bildiriyor. İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in saldırının düzenlendiği Finsbury Cami’ni ziyaretinden bir kare paylaşan gazete, bir milyon Müslüman’ın yaşadığı Londra’nın, dünyanın en çok kültürel çeşitliliğe sahip ve en hoşgörülü kenti olduğunu yazıyor. Kentin belediye başkanı Sadık Han’ın Müslüman olması ve Müslüman olmayan çok geniş kitlelerden de destek görmesi, bunun en iyi örneği. Ancak Londra, yıllardır kıyıda köşede kalan ancak başta Manchester’daki olmak üzere son saldırılarla birlikte artık iyice gün yüzüne çıkan gerginliklerin odak noktası haline gelmeye başladı. Birçok Londralı’ya göre kimileri, kültürler çatışması yaşanmasını bekliyor. Bir kişinin öldüğü cami saldırısını düzenleyen Darren Osborne’un Galler’in Cardiff kentinden gelmiş olması ise saldırgan kendi içlerinden biri olmadığı için çoğu Londralı’nın içini rahatlatıyor. Ancak kimilerine göre Londra’nın sabrı da taşmak üzere. Bazı Londralılar kendilerini hoşgörülü olmak zorunda hissettikleri için söz söylemeseler bile göz temasını kaçırarak ya da kötü bakışlarla memnuniyetsizliklerini belli ediyor. Çok sayıda Müslüman ise kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyor. Öte yandan saldırılarla ilgili olarak medyada kullanılan dil de tepki çekiyor. Örneğin cami saldırısını düzenleyen Darren Osborne’un ”terörist” değil ”minibüs sürücüsü bir beyaz” olarak tanımlanması, birçok çevrenin tepkisiyle karşılaştı.

Chicago Tribune ise ana sayfasında Amerika’nın Suriye’ye ait bir savaş uçağını vurmasıyla ilgili habere yer veriyor. Gazete, Rusya’nın Amerika önderliğindeki koalisyonu uyardığını ve uçağın vurulması olayıyla ilgili olarak Amerika’dan açıklama beklediğini yazıyor. Habere göre Rusya, Amerika’nın Suriye uçağını vurmasına karşılık olarak Suriye kontrolundaki hava sahasında bulunan koalisyon uçaklarını tehdit etti ve havada çarpışmaları önlemek için kullanılan sistemi askıya aldı. Beşar Esat’ın kilit müttefiklerinden biri olan Rusya ayrıca Fırat Nehri’nin batısında uçacak tüm koalisyon jetleri ve İHA’larının potansiyel hedef olarak izlemeye alınacağını bildirdi. Amerika, altı yıldır süren savaşta ilk kez bir Suriye uçağını vuruyor. Amerikan Ordusu, Suriye’nin, IŞİD’le mücadele eden ve Amerika’nın da desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’ne yönelik hava saldırısında bulunduğunu ve Suriye uçağının bu nedenle vurulduğunu açıkladı. Gazete, IŞİD’in kalesi Rakka’ya yönelik operasyonun başlamasının hemen arifesinde Suriye’deki iç savaşın baş aktörleri arasındaki rekabetin kızıştığı yorumunda bulunuyor.

Washington Post ise Afganistan’daki uyuşturucu bağımlılığının kadınları nasıl etkilediğine ilişkin ayrıntılı bir habere yer veriyor. ”Afganistan’daki bağımlılığın gizli yüzü” başlıklı habere göre bir zamanlar sadece erkeklerin sorunu olarak kabul edilen uyuşturucu bağımlılığı, artık çok sayıda kadını, hatta çocukları da pençesine almış durumda. Yabancı yardımların kesilmesi, şiddetinse körüklenmesi nedeniyle afyon ekiminin önüne geçme çabaları son beş yıldır uygulanamıyor. Bu nedenle binlerce Afgan çiftçi, yeniden karlı afyon üretimine geçiş yaptı. Afyon üretimindeki artış Afganistan içinde de uyuşturucunun ucuzlamasına neden oldu. Afgan kadınlar arasındaki uyuşturucu bağımlılığı ise Afgan kültüründe kadınların sosyal yaşamdan uzak olmaları ve eve kapanmaları nedeniyle ”sessiz tsunami” olarak tanımlanıyor. Kadınlar, kendilerinden beklenen sadık eş ve anne rolünü yürütemez hale geliyor, hatta kimileri bağımlılıklarını finanse edebilmek için fuhuşa yöneliyor. Ayak bağı olarak görülen çocuklara bile afyon veriliyor ve çocuklar, sokağa dilenmeye gönderiliyor. Amerikan fonlarıyla kurulan ve sadece kadınların tedavi gördüğü rehabilitasyon merkezi ise tam kapasite çalışıyor.

Los Angeles Times ise bu yıl California eyaletindeki Sierra Nevada sıradağlarına düşen rekor miktardaki kar yağışı nedeniyle kayak merkezlerinin Ağustos ayına kadar açık kalabileceğini bildiriyor. Ana sayfasında mayolarıyla kayak yapanların fotoğrafını paylaşan gazete, beş yıllık kuraklık döneminin ardından bu kış kar yağışı rekoru kıran eyaletin bazı bölgelerinde kar kalınlığının hala beş-altı metreyi aştığını yazıyor. Meteoroloji verilerine göre Sierra Nevada sıradağlarının bazı noktalarında bu kış toplam kar kalınlıkları 16 metreyi buldu. Uzmanlar, her yaz orman yangınlarıyla mücadele eden California’da bu yıl aşırı kar yağışı nedeniyle yangın sezonunun gecikeceğini bildiriyor.

Los Angeles Times bugün ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin seçim bölgelerinin siyasi partilerin çıkarları çizgisinde belirlenmesi uygulamasının anayasayı ihlal eder hale gelip gelmediğini belirlemek üzere Wisconsin eyaletine ait bir davayı gündemine almayı kabul ettiğini bildiriyor. Gazete, Temsilciler Meclisi üyelerinin seçiminde etkili olan bu uygulama sayesinde Amerika’daki birçok seçim bölgesinin özellikle Cumhuriyetçi Parti’nin daha çok temsilci çıkarmasına olanak sağlar hale getirildiğini bildiriyor. Örneğin Pennsylvania, Ohio ve Michigan eyaletleri, bir önceki seçimlerde Barack Obama’ya oy vermiş olmalarına rağmen bu üç eyaletin Temsilciler Meclisi’ndeki toplam 48 sandalyesinin 34‘ünde Cumhuriyetçi Partililer oturuyor. Gazete, Anayasa Mahkemesi’nin davaya ilişkin kararının Amerika’daki seçim sisteminde köklü bir değişikliğe yol açabileceği yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG