Erişilebilirlik

7 Haziran Amerikan Basınından Özetler


7 Haziran Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

New York Times, dünyanın en büyük otomotiv firmalarının, eski Başkan Obama döneminde iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla uygulanmaya başlanan kuralları geri çeviren Başkan Trump'a uyarıda bulunduğunu yazıyor. Habere göre aralarında Ford, General Motors, Toyota ve Volvo'nun da olduğu 17 oto imalatçısı, Trump'ın egzoz gazlarına ilişkin standartları gevşetme planının kar oranını düşüreceği, oto imalat sektörünü ”telafisi zor” bir istikrarasızlığa sürükleyeceği uyarısında bulundu. Otomotiv firmaları, bu uyarıların yazılı olduğu ve ortak kaleme aldıkları mektubu dün Beyaz Saray'a gönderdi. Trump'ın bu yaz açıklanması beklenen planına göre otomobillerin yakıt tüketimi standartlarının düşürmesi gündemde. Buna göre 2025 yılına kadar otomobillerin bir litre yakıtla ortalama 23 buçuk kilometre mesafe katetmesi hedeflenirken litre başına katedilecek mesafenin şimdi 16 kilometrede sabitlenmesi bekleniyor. Trump'ın yakıt tasarrufuna yönelik bu düzenlemesinin California dahil 13 eyaletin Trump Yönetimi aleyhine dava açmasıyla sonuçlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu eyaletlerin kendi yakıt tasarrufu standartlarını uygulamaya devam etmesi ise Amerikan otomotiv piyasasını ikiye bölecek. İkiye ayrılmış bir pazar ise otomobil imalatçıları açısından ”kabus senaryo” olarak tanımlanıyor.

Wall Street Journal ise Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını düşürüp düşürmeme meselesini 18-19 Haziran'daki toplantısında bile ele alabileceğinin sinyallerini verdiğini yazıyor. Gazete, FED yetkililerinin Haziran toplantılarına önlerinde çok zor seçeneklerle başlayacağını kaydediyor. Habere göre FED Başkanı Jerome Powell daha geçtiğimiz ay, bu yaz faiz indirimine gidileceği yönündeki tahminlerin doğru olmadığı imasında bulunmuştu. Daha olumsuz bir ekonomik görünümle karşı karşıya olan yetkililer şimdiyse özellikle ticaretteki gerginliklerin de tırmanması üzerine 18-19 Haziran'daki toplantıda olmasa bile Temmuz'da faizlerin indirilebileceği işaretini veriyor. Gazeteye göre FED'in öncelikle faiz indirimi kararını neyin tetikleyebileceğine, bu kararı vermeden önce ne gibi veriler elde etmeleri gerektiğine karar verecek. Amerikan ekonomisine ilişkin veriler henüz alarm seviyesinde zayıflamış olmasa da bazı iktisatçılar, Amerika'nın hem Çin hem de Meksika'yla ticaret alanında yaşadığı anlaşmazlıkların yatırımcıları olumsuz yönde etkilemesinin an meselesi olduğu görüşünde. İş yatırımlarındaki düşüşünse istihdam ve tüketici harcamalarını etkilemesi söz konusu.

Washington Post ise Amerika ve Meksika'nın Orta Amerika ülkelerinden gelen göç dalgasını kontrol altına almak için müzakerelere devam ettiğini bildiriyor. Habere göre Meksika, Trump Yönetimi'nin Pazartesi gününden itibaren uygulamaya koymayı planladığı yüzde 5'lik gümrük tarifesi uygulamasından kaçınmak için göçmenlere sığınma statüsü tanıma anlaşması üzerinde çalışıyor. Amerikalı ve Meksikalı yetkililerin taslağı üzerinde çalıştığı plan, Meksika'nın yasadışı göçle mücadele çabalarını büyük ölçüde arttırmaya, Amerika'ya ise sığınma talebinde bulunan Orta Amerikalı göçmenleri sınır dışı etmede çok daha geniş serbesti tanımaya dayanıyor. Ancak yetkililer aynı zamanda Başkan Trump'ın hazırlanan plandan tatmin olmayıp planı reddetme gibi bir riskin de olduğunun altını çiziyor. Trump'ın gümrük tarifesi uygulama tehdidinde bulunduğu Meksika, Guatemala sınırına 6 bin ulusal muhafız konuşlandırma taahhüdünde bulundu. Meksikalı yetkililer, böyle bir güç gösterisinin Orta Amerikalı göçmenleri Amerika'ya ilerlemekten caydıracağı görüşünde. Plan ayrıca Orta Amerikalı göçmenlerin ayak bastıkları ilk ülkede sığınma talebinde bulunmasını öngörüyor. Guatemalalı göçmenler için bu ülke, Meksika. Amerika'ya kadar ulaşanlarınsa sığınma talep etmek üzere ”güvenli üçüncü ülke”ye gönderilmeleri planlanıyor. Meksika, daha önceki görüşmelerde, ”güvenli üçüncü ülke” anlaşmasını kabul etmeyeceğini ısrarla yinelemişti. Ancak Meksikalı yetkililer, dün, planı kabul edebileceklerinin sinyalini verdi.

Washington Post bugün ayrıca Washington'daki Smithsonian Ulusal Tabiat Tarihi Müzesi'nin beş yıllık tadilattan sonra yarın ziyarete açılacak olan ünlü David H. Koch Fosil Salonu'yla ilgili ayrıntıları aktarıyor. Gazete, yaklaşık 3 bin metrekarelik Fosil Salonu'nda 700 fosil sergileneceğini bildiriyor. Müzenin paleontoloji bilimine ayırdığı salonda sergileyeceği fosiller arasında T-Rex dinazoru ve dev mamut iskeletlerinin yanı sıra fosilleşmiş birçok hayvan ve böcek bulunuyor. Müzenin Fosil Salonu'nun odak noktası ise iklim değişikliği. Fosillerin özellikleri, gezegenimizin ikliminin zaman içinde ne kadar çok değiştiğine vurgu yapılarak anlatılıyor. Habere göre Fosil Salonu'nun tadilat ve yenilenme planlamasının büyük çoğunluğu, iklim değişikliğiyle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getiren eski Başkan Obama döneminde yapılmıştı. 2012'de Smithsonian Ulusal Tabiat Tarihi Müzesi'nin başına getirilen paleontolog Kirk Johnson, Donald Trump'ın başkan seçilmesinden sonra serginin iklim değişikliği vurgusuyla yenilenmesi planında herhangi bir değişiklik yapmayı gündeme getirmediklerini söyledi. Öte yandan gazete, müzenin, yenileme projesini Fosil Salonu'na adını veren David Koch'un yaptığı 35 milyon bağışla gerçekleştirmesinden ötürü tepki topladığını da hatırlatıyor. Amerikan petrokimya devi Koch Industries'in sahiplerinden David Koch, iklim değişikliğiyle mücadele yasalarına karşı olmasıyla ve iklim değişikliği bilimini inkar eden kurumlara sağladığı fonlarla tanınıyor. Ancak müze, bağışın Smithsonian Ensititüsü'nün partilerüstü yönetim kurulu tarafından onaylandığını ve bağışı yapanların hiçbir serginin içeriği üzerinde söz sahibi olmadığını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG