Erişilebilirlik

HDP Kararından Önce AYM Başkanı Seçildi


Anayasa Mahkemesi
Anayasa Mahkemesi

Türkiye siyasetinde HDP’ye ilişkin kapatma davası nedeniyle gündemdeki Anayasa Mahkemesi (AYM), dört yıllık görev süresi sonunda, başkanlık görevine yeniden Zühtü Arslan’ı oy çokluğuyla seçti.

Arslan’ın Ocak 2019 itibariyle başlayan dört yıllık ikinci başkanlık dönemi sona erdiği için bugün, AYM’de başkanlık görevi için seçim yapıldı. AYM Genel Kurulu’nda gizli oylamayla yapılan seçimde, Arslan, 15 üyeden 8 üyenin oy desteğiyle salt çoğunluğu sağladı. Böylece Arslan, üçüncü kez AYM Başkanı oldu. Gizli oylamada, diğer başkan adayları İrfan Fidan 5 ve Kadir Özkaya ise 2 oy aldı.

AYM Başkanı Arslan, üçüncü kez seçildiği başkanlık görevinde, AYM üyeliği görev süresi gelecek yıl sona ereceği için bu sefer sadece 1 yıl görev alacak. Arslan, AYM’ye Nisan 2012’de seçildiği için 12 yıllık üyelik dönemi, Nisan 2024’te sona erecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan

AYM’de hali hazırda Hasan Tahsin Gökcan ile Kadir Özkaya, başkanvekilliği görevlerini sürdürüyor. Gökcan’ın AYM Başkanvekilliği görev süresi ise Nisan ayında sona eriyor.

Bu arada AYM Başkanlığı seçimi nedeniyle Ankara’da, Yürütme’nin yargıya müdahalesi görüşüyle tartışma yaşanıyordu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı iken Yargıtay üyeliğine atadığı ve henüz Yargıtay’da iki ay görev yapmamış iken AYM üyeliğine yükselen İrfan Fidan gündemdeydi.

AYM Üyesi İrfan Fidan
AYM Üyesi İrfan Fidan

Fidan’ın AYM içerisinde de Arslan’ın görev süresi sona erdiğinde AYM Başkanı olacağını söylediği ve bunun Erdoğan’ın talebi olduğu iddia ediliyordu. Bu iddialar, Fidan’ın, AYM Başkanlığı’na adaylığı koymasıyla kamuoyunda tartışmaya yol açtı ve HDP aleyhine parti kapatma davasını seçim öncesinde sonlandırmak üzere AYM’ye baskı yapıldığı iddiasını da tetikledi.

İrfan Fidan’ın Ocak 2021’de Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atanması ardından Yüksek Mahkeme gündemdeki bazı dosyalarda, Başsavcı sıfatıyla taraf olması nedeniyle “adil yargılama hakkı ihlali” yaşandığı da öne sürülüyordu.

Son olarak Zühtü Arslan’ın HDP’nin Hazine yardımına blokaj getirilmesi kararında muhalefet etmesi dikkat çekmişti. AYM, HDP aleyhine bu kararı 8 üyenin oy çokluğuyla, 7 üyenin itirazıyla almıştı.

MHP’li Yıldız’ın “Yorulmuş Arslan” tweeti dikkat çekti

AYM Başkanlığı seçimi devam ettiği sırada MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın, “İki dönem yaptığı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nda hayli yorulan Zühtü Arslan’ın dört yıllık görev süresi 13 Şubat’ta doluyor. Bugün seçim yapılacak, salt çoğunluğu alan aday başkan seçilecek. Adalet dağıtırken, adil olmak kadar adil görünmenin de önemli olduğunu unutmayalım” paylaşımında bulunması dikkat çekti.

Bu paylaşım sonrasında MHP’li Yıldız, yeniden AYM Başkanı seçilen Arslan’a yönelik herhangi bir kutlama mesajı ise paylaşmadı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, AYM Başkanlığı seçim sonucu kamuoyuna ilan edildikten saatler sonrasında Arslan’ı kutlama mesajını paylaştı.


Muhalefet liderleri “hukuk” vurgusuyla tebrik etti

Muhalefet cephesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Arslan’ı telefonla arayarak tebrik ettiğini açıkladı.

İyi Parti Lideri Meral Akşener de, Arslan’ı tebrik ederken, “Hiç kimse merak etmesin; Bugün devleti yönetenlerin yıkmaya çalıştığı adalet duvarını, hep birlikte güçlendireceğiz. Çünkü devlete adalet yakışır” mesajını verdi.


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, “Hukukun üstünlüğüne olan inancımı yineleyerek Sayın Arslan’a yeni döneminde başarılar diliyorum” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, “Demokrasimizin ve insan haklarının güvencesi olan Anayasa Mahkemesi’nin tehditlere, baskılara boyun eğmeden, hukukun üstünlüğü ilkesiyle görev yapacağına inanıyorum” yorumunu yaptı

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG