Erişilebilirlik

HDP Meclis Çalışmalarını Durdurdu


Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri tutuklanan HDP Parti Meclisi TBMM’deki yasama çalışmalarını durdurma kararı aldı. Kararın açıklandığı toplantıda HDP dünyaya, Türkiye’ye karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı.

Diyarbakır’da toplanan Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi, tutuklamaların ardından izleyeceği yol haritasını belirledi. Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, meclisteki yasama çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı. 4 Kasım’daki bombalı saldırıyı kınayan Bilgen, “Bugün Erdoğan-AKP iktidarı, demokratik siyasete ve demokratik muhalefete yönelik ağır saldırıları ile demokratik siyasi kazanımları gasp etmeyi, oluşmuş bütün kurum ve kuruluşlarımızı tasfiye etmeyi hedeflemektedir. Bu hedefte sadece HDP'ye oy vermiş olan 6 milyondan fazla insanımızın siyasi iradesi değil, demokrasi, özgürlük, eşitlik, emeğin hakları, kadın özgürlüğü ve adalet mücadelesini sürdüren, vicdan sahibi ve demokrat milyonlarca yurttaşımız da vardır” dedi.

Yasama çalışmalarını durdurduklarını açıklayan Bilgen, “Meclis Grubumuz ve Merkez Yürütme Kurulumuz ile birlikte yaptığımız tartışmalar sonucunda, demokratik siyaset tarihimizin bu en kapsamlı ve karanlık saldırısı karşısında, yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya ve bir kez daha halklarımızla buluşmaya karar verdik” diye konuştu.

Dünya ülkelerine de seslenen Bilgen, “Dünyanın bütün ülkelerindeki demokrasi güçlerine, demokratik kurumlara ve kuruluşlara, parlamentolara, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına buradan çağrı yapıyoruz: Evrensel insan hakları ve demokratik hukuk ilkelerine bağlı kalınması için sesinizi yükseltin, politik tutum geliştirin, Erdoğan’ın tehditlerine boyun eğmeyin. Çünkü Erdoğan-AKP iktidarı, Türkiye’yi adım adım evrensel insan haklarının yok sayıldığı, uluslararası demokratik anlaşmaların ihlal edildiği bir totaliter rejime sürüklüyor. Buna dur denmemesi bütün bölge ülkeleri ve Avrupa halkları için de büyük bir tehdittir” şeklinde konuştu.

Bu arada HDPlilerin tutuklanması Diyarbakır’da bir kez daha protesto edildi. Demokratik Toplum Kongresi önünde toplanan kalabalık bir grup, alkış ve sloganlarla tutuklamaları protesto etti. Burada bir konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Kürtlerin meclis dışına itildiğini söyledi. Dünya kamuoyuna da seslenen Yüksek, “Bu tutuklamalarla bize mesaj veriliyor. En son HDP eş başkanları ve milletvekillerini tutuklanmasıyla birlikte şu deniyor Kürtlerin, Kürt halkının ve onunla dayanışma içinde olan Türkiye’nin ezilen kesimlerinin yoksulların bu mecliste yeri yoktur. Birkaç söz de uluslararası kamuoyuna söylemek istiyorum; Bu ülkede demokrasi ortadan kalkmış durumdadır eğer hala Türkiye’yi bir müttefik olarak görüyorsanız, Türkiye’nin yaptığı bu darbe girişimine karşı daha keskin daha net tavır almak durumundasınız ”dedi.

Çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis eyleme müdahale etmedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG