Erişilebilirlik

HDP ve YSP rahatsız ama Kılıçdaroğlu’na destek sürecek


Millet İttifakı’nın Zafer Partisi ile imzaladığı protokolün ardından gözlerin çevrildiği HDP ve Yeşil Sol Parti Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini yineledi. VOA Türkçe ’ye konuşan YSP’nin yeni seçilen milletvekilleri, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın söylemlerinden rahatsız olduklarını dile getirse de parti yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun vaat ve söylemlerini dikkate aldıklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekilleri seçime iki gün kala, son çalışmalar için Diyarbakır’da biraraya geldi. Temaslara başlamadan önce basın toplantısı düzenleyen Buldan ve Türk, Millet İttifakı ve Zafer Partisi arasında imzalanan protokolden sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

HDP ve YSP rahatsız ama Kılıçdaroğlu’na destek sürecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:56 0:00

Toplantıda ilk sözü alan Buldan, ilk turda Kılıçdaroğlu’na verilen desteğin yinelenmesi çağrısı yaptı. Buldan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinin Türkiye’yi nefessiz bırakacağını savundu.

“Gelecek ve yarınlar bizi ilgilendiriyor” diyen Buldan, ”AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar kazanması, Türkiye toplumunun bir kez daha nefessiz kalmasına neden olacaktır. Bunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. O yüzden Erdoğan gitmelidir ve Erdoğan’ın gitmesiyle toplumun rahat bir nefes alacağını düşünerek bunu ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın gitmesiyle demokratik yolların açılabileceğini savunan Buldan, “Erdoğan’ın tekrar kazanmasının, çıkaracağı fermanların Türkiye açısından felaket olacağının altını çizmek istiyorum. Erdoğan tekrar kazanırsa ne olur, bunları tek tek sıralamaya gerek yok, son yıllarda yaşadıklarımız bunun açık göstergesi. Bizler yine direniriz, bizler yine mücadele ederiz ama toplum nefessiz kalır bizi en çok endişelendiren de bu. O yüzden, Demokratik Cumhuriyet, geleceğimiz, Kürtler, kadınlar ve gençler açısından bu kadar önemli bir süreçte bunu başarmamız rejimi ve sistemi oyladığımızın farkında olmamız gerekir” dedi.

“Mesele Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı değil”

Buldan, meseleye Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi ya da Millet İttifakı’na destek olarak bakmadıklarını vurgulayarak, Türkiye’nin geleceği için oy kullanacaklarını söyledi.

Kimsenin umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmamasını isteyen Buldan şunları söyledi: “Erdoğan padişah değil, Erdoğan şah değil bu ülkeye şahıslara, padişahlara kalmadı. Bu ülkede Erdoğan’a da kalmasın. Türkiye toplumu Erdoğan’dan çok daha büyüktür. Türkiye halkları Erdoğan’dan daha büyüktür o yüzden gönderme gücümüz var, onu yenme gücümüz var. Bunu bir kez daha sandıklarda göstereceğiz. Biz Ümit Özdağ'ın ne dediğine bakmıyoruz. Irkçı ve faşist söylemlerine asla takılmıyoruz. Bizim için esas olan Sayın Kılıçdaroğlu’nun topluma verdiği sözlerdi, Sayın Kılıçdaroğlu’nun daha önce yapmış olduğu açıklamalardır. İkinci turda kazanabilmek için Ümit Özdağ'la da bir protokol imzalamış olabilirler ama bizim için esas olan biraz önce de ifade ettiğim gibi Kılıçdaroğlu’nun daha önce topluma yapmış olduğu açıklamalar, vermiş olduğu sözlerdir. Hem kayyum meselesi hem Kürt sorununun demokratik çözümüne ilişkin hem de Türkiye’nin geleceği açısından atılacak adımlara dair söylemleridir.”

“Tercihimiz şahıslarla ilgili değil”

Daha sonra söz alan görevden alınan Eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise Türkiye’nin önünde iki yol olduğunu söyledi. Seçmenlere Kılıçdaroğlu'nu destekleme çağrısı yapan Türk, son dönemlerde yaşanan milliyetçi tartışmaların kırgınlık yarattığını savundu.

Türkiye’nin geleceği için mücadele ettiklerini ifade eden Türk, “Kürt halkının geleceği, Türkiye’nin geleceği için mücadele ediyoruz ve seçimimizi ona göre yapıyoruz. Tabii ki son dönemlerde milliyetçi tartışmalar halkımızda kırgınlık yarattı. Buradan özellikle halkımıza gençlerimize şu mesajı vermek istiyorum. Sakın oyuna gelmeyin, protesto etmeniz sandıklara gitmemeniz Erdoğan’a yarar. Bu bilinçle sandıklara gitmeniz gerekiyor” diye konuştu.

“Tercihimiz Kılıçdaroğlu”

Türkiye’nin sorunlarını kısa sürede çözülmeyeceğini ifade eden Türk, “Hatta beklentilerimize yanıt verecek bir süreç bile başlamayabilir” dedi. Türk, “Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen birçok taleplerimiz yine gündeme gelecektir. İnandığımız yolda, düşüncelerimizi, fikirlerimizi, mücadelemizi yürüteceğiz. Ama bugün başından beri söylemek istediğim şu iki seçenekle karşı karşıyayız ya faşizme destek vereceğiz veya karşısında yer alan, en azından Türkiye’nin nefes alabileceği bir süreci yaşatacak birilerine destek vermek durumundayız. Elbette ki iki seçenekten biri Erdoğan biri Kılıçdaroğlu’dur. Bizim tercihimiz Kılıçdaroğlu’ndan yanadır” dedi.

Türk, bir soru üzerine Zafer Partisi’nin Millet İttifakıyla yaptığı protokolle ilgili, “Bizim esas aldığımız Millet İttifakı'nın yaptığı çalışmadır. Ümit Özdağ'ın kayyumla ilgili ortaya koyduğu protokolün bizim için anlam ve önemi yoktur” yanıtını verdi.

Milletvekilleri rahatsız

Basın toplantısını ardından VOA Türkçe’ye konuşan Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Ümit Özdağ’ın açıklamalarından rahatsız olduğunu söyledi. Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, rahatsız olmasına rağmen partisinin kararına uyacağını belirterek, “Kılıçdaroğlu’nun Kürtler’in desteği olmadan seçilmesi mümkün değil. Ümit Özdağ gibi insanların zihniyetiyle Kürtler’i biraraya getirmek de mümkün değil. Ümit Özdağ’ın üç kuruşluk oyunu kazanayım diye Kürtler’in kalbini kırmaya değer mi? Kürtlerin kalbini kırmak gereksiz ama açıklanan gerekçelerle parti Kılıçdaroğlu'nu niçin destekleyecekse, ben de katılıyorum o görüşlere” dedi.

Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ise Kılıçdaroğlu’nun yeni olduğunu ve vaatlerinin hukuk ve hak temelli bir yaklaşıma evrilme ihtimali olduğuna dikkat çekti.

Demirtaş’tan çağrı

14 Mayıs seçilmelerinden önce sık sık mesaj yayınlayan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sessizliğini bozdu. Avukatlarının kullandığı sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş Kılıçdaroğlu’na destek istedi.

Demirtaş, “Sandıktan değişim çıkmazsa ekonomide ve demokraside felaket olacak. Artık bu işin üçüncü turu da yok! Sayın Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı yapalım, Türkiye nefes alsın. Sandığa gidin, 1 nefes için 1 oy verin” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG