Erişilebilirlik

HDP’den ‘Hayali Seçmen’ Uyarısı 


HDP, daha önce mecliste gündeme getirdiği seçmen hileleriyle ilgili iddiaları bu kez basın toplantısıyla açıkladı. Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından düzenlenen basın toplantısında, yeni iddialar gündeme getirildi.

HDP’den ‘Hayali Seçmen’ Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:13 0:00

Toplantıda ilk sözü alan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, amaçlarının kaygı yaratmak olmadığını söyledi. Tiryaki, “Amacımız seçmenlerde bir kaygı yaratmak değil, asıl sorun bu açıklamalarımızın amacı seçmenlerimiz bilgi sahibi olsunlar, seçim güvenliği konusunda yüksek bir duyarlık yaratmaya çalışıyoruz. Hile olduğunu düşündüğümüz noktaları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

''Rakamlar abartılı''

24 Haziran seçimlerindeki rakamlardan örnekler veren Tiryaki, abartılı rakamlar olduğunu söyledi. Tiryaki, ‘’İl il, ilçe ilçe çok abartılı seçmen sayısı var. Bölgenin neredeyse tamamında bu rakamlar var. Bunların taşıma seçmen olduğunu düşünüyoruz, gerçek anlamda seçmen olduklarıyla ilgili kuşkularımız var. Bunların il ve ilçe örgütlerimizle bu rakamları paylaştık ve itirazımızı yapacağız. Bazı kentlerde seçmen sayısının çok fazla üstünde görevliler var. Örneğin Tunceli Hozat’ta oy kullanması gereken bir sandık seçmen sayısı 9 ama 85 tane görevli oy kullanmış. Şırnak Beytüşşebap’ta bir sandık seçmen sayısı 10, 18 görevli oy kullanmış. Van Çatak’ta 28 seçmen var, 26 görevli oy kullanmış. Bitlis Güroymak seçmen sayısı 29, 49 görevli oy kullanmış. Şırnak Beytüşşebap’ta bir sandıkta seçmen sayısı 24, 162 görevli ile birlikte 181 oy çıkmış. 24 Haziran verileri bunlar. Bunun gibi çok sayıda örnek var. Bu sandık güvenliği ile ilgili görevlilerin oy hakları var fakat bu rakamların benzeri yerel seçimlerde de karşımıza çıkarsa seçim sonucunu değiştirebilecek rakamlardır bunlar. Onun için itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Cezaevlerindeki bazı mahkumların oy kullanmasının Yüksek Seçim Kurulu tarafından engellendiğini savunan Tiryaki, ‘’YSK böyle bir karar aldı. Yasal bir dayanağı olmadığı tartışılır. Cezaevlerinde bulunan 10 binlerce tutuklunun oy kullanma haklarının engellenmesi anlamına geliyor. Bununla ilgili girişimlerimiz olacaktır. Eğer kullandırılmazsa hukuki girişimlerde bulunacağız. Bu karar partimize karşı alınan bir karardır. Çünkü son seçimlerde HDP cezaevlerinde birinci parti olmuştur. Dolayısıyla bu karar HDP’li seçmenleri hedefliyor” ifadelerini kullandı.

''Seçmenler Batı illerinden getirilmiş''

Daha sonra söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise AK Parti’nin şehir efsanesi yaratmak istediğini savundu. Beştaş, “AKP her şeyi yapamaz, her şeye muktedir değildir. Bu yaratılmak istenen bir şehir efsanesidir. AKP doğrudur hırsızlık yapıyor hile yapıyor, bugüne kadar demokratik bir seçim olmaması için halkın iradesinin sandık sonuçlarına yansımaması için yapılmaması gerektiği halde yüzlerce iş yaptı” diye konuştu.

Beştaş, tespit ettiklerini rakamları da paylaşarak, “Bölgedeki illeri araştırdık. Yaptığımız araştırmalar dudak uçuklatıyor. Batman Komanda Caddesi’nde 366 no’lu kapıda 189 seçmen var. Bingöl’de kapıcı dairesinde 224 seçmen var. Diyarbakır Hani’de bir adreste 208 semen tespit edilmiş. Bitlis Çevreyolu Caddesi’nde bir dairede 338 seçmen tespit edilmiş. Hakkâri Çukurca Kaymakam Niyazi Erten Caddesi 2 nolu kapıda 627 kişi seçmen olarak gösterilmiş. Hakkâri merkez Ordu Caddesinde 1108 seçmen kaydedilmiş. Başka birinde 395. Mardin Artuklu’da bir dairede 506 seçmen kaydedilmiş. Bu rakamlar seçim sonuçlarını değiştirebilecek rakamlardır. Biz bu çalışma ile sadece 40 üzerinde olan seçmen sayısını çıkardık. Bazı illerde gösterilen seçmenlerin hiçbiri oranın seçmeni değil Batı illerinden getirilmiş” şeklinde konuştu.

''YSK yeterinde yandaş oldu''

Rakamların seçim sonuçlarını değiştirebileceğini vurgulayan Beştaş, YSK’ya da çağrı yaptı. Beştaş konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Bu rakamlar seçim sonuçlarını değiştirecek rakamlar. Nüfusu 5 ile 10 bin arasında değişen yerlerde bu rakamlar doğrudan belediye başkanı tayin edecek rakamlar. Silinenleri de eklersek durumun ne kadar dramatik olduğu ortaya çıkıyor. Siirt ile Şırnak’ta seçmen kaydı olan 700 kişiden çoğu Çorum, Yozgat, Tokat, Trabzon gibi yerlerden. Bunlar niye geldiler buraya? Bunlarla ilgili tek tek itirazları yapıyoruz. YSK’dan bunların iptalini istiyoruz. YSK’ya diyoruz, yeterince yandaş oldun zaten. AKP sana güvenerek bunları yapıyor. Seçim sonuçları senin seçim kanuna göre yapılıyor. Görev sürem uzatıldı rahatladım sanma. Eğer bunlar devam ederse bunun hesabını yargı önünde vereceksiniz.”

Yüksek Seçim Kurulu HDP’nin iddialarına ilişkin hafta sonu açıklama yaparak, beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağını duyurdu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG