Erişilebilirlik

HDP'li Gergerlioğlu'nun Vekilliğinin Düşürülmesine Tepki


HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkındaki hapis cezası hükmü kesinleştiği gerekçesiyle milletvekilliği düşürüldü.

Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edilmişti.

TBMM'de Gergerlioğlu'nun Vekilliğinin Düşürülmesi Gerilimi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:10 0:00

Mahkeme kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nce hukuka uygun bulunmuş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi temyiz aşamasında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.

Hakkında kesinleşmiş hükmün TBMM’de okunmasıyla HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü. Gergerlioğlu kararı sonrası HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 55'e indi.

HDP’li Gergerlioğlu’nun Milletvekilliği Düşürüldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:25 0:00

Kararın okunması sonrası oturuma ara verilince HDP Genel Merkezi, Twitter hesabı üzerinden Meclis’ten canlı yayına başladı.

Gergerlioğlu ve HDP’li vekiller Meclis Genel Kurulu’nu terk etmeyi reddetti. Twitter yayınında konuşan Gergerlioğlu, milletin idaresiyle seçildiğini ve anayasayı çiğneyen kararı tanımadığını söyledi.

Meclis Başkanlığı’nın suç işlediğini savunan Gergerlioğlu, ‘’Baştan sona hukuksuzlarla dolu bir karardır. Ben milletimin bağrındayım. Hiçbir yere gitmiyorum. Meclis Genel Kurulu’nun kararını kabul etmiyorum. Ben Kocaeli’nden 90 bin kişinin oyuyla geldim. Milletin iradesine sığınıyorum. Antidemokratik uygulamalara boyun eğmeyeceğiz. Bunu herkes bilsin” dedi.

HDP'li milletvekillerinden oturma eylemi

TBMM Başkanvekili Celal Adan ise "Sayın Gergerlioğlu sizi dışarı çıkmaya davet ediyorum" dedi. Ancak Gergerlioğlu, bu talebi reddetti.

AKP'li TBMM İdari Amiri Alpay Özalan, HDP Grubu'na gitti ve Gergerlioğlu'nun salon dışına çıkmasını istedi. AKP'li Özalan'a HDP'li vekiller tepki gösterdi. CHP'liler de kavga çıkmaması için AKP ile HDP'li milletvekillerinin arasına girdi.

HDP Grubu, Gergerlioğlu'nu aralarına alarak TBMM Genel Kurulu'nda oturma eylemine başladı. Basın mensuplarına seslenen Gergerlioğlu, milletin kalbinde direnmeye devam edeceklerini söyledi.

Twitter hesabından da paylaşım yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, ''TBMM'e darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir'' dedi.

Gergerlioğlu, ''TBMM'i terk etmiyoruz.!!! AK Parti MHP Cumhur ittifakı vekilleri meclisten çıktı. Biz çözüm için buradayız, sorunların halledilmesi için meclisi terk etmiyoruz'' mesajlarını paylaştı.

Oturma eyleminden yaklaşık dört saat sonra Gergerlioğlu ve HDP Grubu, TBMM Genel Kurulu'ndan ayrılarak parti grup toplantısı salonuna geçti.

HDP'li Milletvekillerinden Eylem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

TBMM listesinden çıkarıldı

Gergerlioğlu’nun ismi, TBMM’nin internet sitesindeki “27. Dönem Milletvekilleri” listesinden de çıkarıldı.

Gergerlioğlu’nun sayfasına “ANAYASAYA GÖRE MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞMESİ – 17.03.2021” ibaresi eklendi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG