Erişilebilirlik

HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet’ Eylemlerinde İkinci Tur


HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet’ Eylemlerinde İkinci Tur
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

İlk turu Diyarbakır’da nöbet etkinliği ile başlayan ‘vicdan ve adalet’ eylemlerinin ikinci turu yine Diyarbakır’da bir mitingle başladı. İstasyon Meydanı’ndaki mitinge binlerce kişi, ellerinde HDP bayraklarıyla katıldı. Alana başka bayrak ya da flama sokulmasına izin verilmedi. Yerel sanatçıların konserleriyle başlayan mitingde ilk sözü HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay aldı.

Kemalbay’ın gündeminde, Irak Kürt bölgesindeki referandum ile ilgili gelişmeler vardı. Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkına sahip olduklarını belirten Kemalbay, “Biz buradan seslenmek istiyoruz ama AKP genel başkanına değil Türkiye halklarına seslenmek istiyoruz. Herkesin kendi kendini yönetme hakkı var da, herkesin özgürlük ve eşiklik hakkı var neden Kürtlerin olmasın? Neden Kürtler kendi kendini yönetmek istediğinde bu suç olsun? Kürt halkı demokratik, özgür birlikteliğini sağlayarak, ortak bir yaşamı el birliğiyle örme hakkına, bütün halklar kadar sahiptir. Onları bu hak için tehdit etmek utançtır ”dedi.

Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise sözlerine, Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyla başlayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye seslendi. AK Parti’ye oy verenlere, bundan sonra oy vermemesi çağrısı yapan Baydemir, “Yol yakınken ve henüz yaraları sarmanı imkanı varken, bu ülkeyi mezarlığa çevirmekten vazgeçin ey Erdoğan ve Bahçeli. Bakın Hatun annenin cenazesine bir saldırı düzenlendi. İnsanlıktan nasibini almayan barbarlar, bir yandan cenazeye saldırıyorlardı bir yandan Kürt, Ermeni ve Alevilere küfür ediyorlardı. AKP Genel Başkanı Erdoğan çıkıp dedi ki, ‘o insanların bazıları içmişlerdi” Ben ve arkadaşlarımın tamamı oradaydı. Bunlar bu barbarlığı ortaya koydukları sırada, biryandan hakaretler ediyor, bir yandan tekbir getiriyorlardı. Bu aynı zamanda inancımıza bir saldırıydı. Sen neyi kastediyorsun bilmiyorum Erdoğan, ama gerçekten bir şey içmişlerdi. İki yıldır bu topluma vermiş olduğun ırkçılık şerbetini içmişlerdi. AKP’ye oy vermiş gönül vermiş kardeşlerim, bu zulmün hedefinde siz de varsınız artık buna dur demeniz lazım. Sizlerin de bu zalimlerden desteğinizi çekmeniz lazım. Aksi takdirde sadece yaptıklarımızdan değil, yapma imkanına sahip olup yapmaktan imtina ettiklerimizden mesul olacağız” diye konuştu.

Baydemir, konuşmasının sonunda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, kendisine ‘terörist’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açtığı davaya değindi. Baydemir, Erdoğan’ın duruşmaya gönderdiği dilekçede, sözlerini ‘düşünce özgürlüğü’ kapsamında değerlendirilmesini istediğine dikkat çekerek, “O tazminat davasında Erdoğan’ın avukatları mahkemeye bir dilekçe gönderdiler, düşünce özgürlüğü, AİHM içtihatları, sözleşmesi yani fikir hürriyeti. Peki şu anda cezaevinde bulunan eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız niçin cezaevinde? Sadece fikirlerini ifade ettikleri için. Sen sıkışınca fikir hürriyeti, sen ihtiyaç duyunca AİHM ama muhalefet konuşunca, bu hakaret, bu terör propagandası. En büyük terörizm bir ülkede iktidarın muhalefetin liderini cezaevine koymasıdır” şeklinde konuştu.

Mitingde Öcalan lehine atılan sloganlar, müzikle sesi yükseltilerek bastırıldı. Bu arada boynunda yeşil, sarı, kırmızı şal bulunan bir kadın, mitingden sonra çocuklarının gözleri önünde gözaltına alındı. Gözyaşlarına boğulan çocuklar, yakınları tarafından eve götürüldü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG