Erişilebilirlik

HDP’ye Açlık Grevi Baskını


HDP’ye Açlık Grevi Baskını
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla açlık grevinin sürdüğü HDP’nin Diyarbakır İl binasına baskın yapıldı. Polis, aralarında açlık grevine katılanların da bulunduğu 25 kişiyi gözaltına aldı.

HDP Milletvekili Leyla Güven’in, Abdullah Öcalan’ın kimseyle görüştürülmemesine dikkat çekmek amacıyla başlattığı açlık grevine destek amacıyla eylem yapan kadınların bulunduğu HDP İl Binası, öğle saatlerine polis tarafından ablukaya alındı.

Zırhlı araçlar ve polis ekiplerinin sardığı binaya, daha sonra baskın yapıldı. Eylemin sürdüğü kata giden polis, 25 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, polis merkezine götürülürken zılgıt çekerek, slogan attı. HDP yöneticileri ve polis arasında sık sık tartışmalar yaşanırken, polis salondaki pankartlara el koydu.

Öte yandan HDP eski milletvekilleri Osman Baydemir ve Leyla Birlik “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettikleri” gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’taki hendek ve barikat operasyonları sırasında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla 2015 yılında Şırnak’ta düzenlenen yürüyüşe katılan dönemin HDP milletvekilleri Alican Önlü, Ayşe Acar Başaran, Osman Baydemir ve Leyla Birlik hakkında Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava son kez görüldü.

Sanıkların katılmadığı duruşmada hakim Baydemir ve Birlik’e, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu” muhalefet ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Hakim ayrıca, milletvekilleri Önlü ve Başaran’ın, milletvekili olmaları nedeniyle, dosyasını da ayırdı.

HDP eski Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2012 yılında, Diyarbakır Valiliği önünde meydana gelen olaylarda, görevli polislere karşı “hakaret” ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası almıştı. Cezası onanan Baydemir’in vekilliği TBMM’de düşürülmüştü.

HDP Şırnak eski Milletvekili Birlik ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan 21 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı temyize götüren Birlik, yurtdışı yasağıyla serbest bırakılmıştı. Birlik, 2016’da da “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Daha sonra serbest bırakılan Birlik, yasadışı yollardan gittiği Yunanistan’da sığınma talebinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG