Erişilebilirlik

“Henüz Biten Yargı Süreciyle Gelen Bir Yasak Yok”


Mardin’de çeşitli yatırımların açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasına ilişkin ilk kez konuştu. Erdoğan “Henüz biten bir yargı süreciyle gelen bir yasak yoktur” dedi. Erdoğan, Altılı masaya da adayını açıklama çağrısı yaptı.

Mardin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı'nda düzenlenen "Mardin Derik Ovası Sulaması", "Midyat-Nusaybin Yolu", "Ömerli ve Dargeçit Doğalgaz Verme" ile başka bazı projelerin toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halka hitap etti.

Erdoğan konuşmasına, Mardin Havaalanı’nın yeni adını duyurarak başladı. Erdoğan, havaalanına aslen Mardinli olan Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiğini söyledi. Mitingde ayrıca Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice “Başlasın Türkiye Yüzyılı” şarkısı da dinletildi.

Hükümetin icraatlarına ve terörle mücadeleye sık sık vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasıyla ilgili ilk kez konuştu. Kararla ilgili tartışmaların kendileriyle ilgisi olmadığını vurgulayan Erdoğan, tartışmalara hem güldüklerini hem üzüldüklerini söyledi.

Mahkumiyet kararının hakaret nedeniyle verildiğine dikkat çeken Erdoğan, ”Son günlerde bir mahkeme kararı üzerinden kopartılan fırtınanın gerisinde ne var, aynı faşist zihniyet var. Aslında bu tartışmanın ne bizimle ne şahsımla ne milletimizle bir ilgisi yok. Çünkü konu bir şahıs, hakimlere hakaret ettiği iddiasıyla aldığı mahkumiyet kararından ibaret. Ortada ne bir siyasi tartışma ne bir fikir kavgası ne bir hizmet mücadelesi mevcut. Mahkeme kararının açıklanmasının ardından söylenenlere, yazılıp çizilenlere baktığımızda bir taraftan gülüyor bir taraftan üzülüyoruz. Yalan yanlış bir sürü lafı nasıl iddialı ve emin bir şekilde ifade ettiklerini gördükçe gülüyoruz. Birileri kendi iç kavgalarını, Bizansvari taht oyunlarını bizim üzerimizden yürütmelerinin peşinden koştuğunu gördükçe de üzülüyoruz Halbuki karşımızdaki tablo gayet net” dedi.

“Mahkeme kararını beğenmek zorunda değilsiniz”

Erdoğan, eleştirdikleri birçok mahkeme kararının bulunduğunu hatırlatarak mahkemelerin verdiği her kararı beğenmek zorunda olmadıklarını söyledi. Bu durumun kimseye mahkemeye hakaret etme hakkı vermediğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: ”Her zaman söylediğimiz gibi mahkemelerin verdiği her kararı beğenmek zorunda değiliz. Bizim de eleştirdiğimiz hem de en sert şekilde eleştirdiğimiz pek çok mahkeme karar olmuştur. Ama bu, kimseye hakimlere hakaret etme, mahkeme kararlarını tanımama hakkı vermez. Bizim demokrasiye, siyasettin bu yöntemlerle yapılmasına olan bağlılığımızı kimse sorgulayamaz. Hayatımız yasaklarla mücadele ile geçti. Çözümü daima nerede bulduk. Millette bulduk, milli iradede bulduk ve milli iradenin gücünün dışında hiçbir yerde çözüm aramadık”

“Mahkeme süreci henüz bitmedi”

İmamoğlu ile ilgili kararın Altılı Masa’nın aday belirleme sürecine müdahale olduğuna ilişkin iddialar son günlerde sıkça tartışıldı. Erdoğan, kararın henüz kesin olmadığını hatırlatarak yargı sürecinin, Altılı Masa’nın iç çekişmelerine meze edildiğini söyledi.

Mahkeme kararında bir eksik olması halinde üst mahkemenin düzelteceğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Masadaki herkesin kafasında başka bir hesabın bir başka niyetin olduğu cümle aleminin malumudur. Şimdi birileri bir mahkeme kararını bahane ederek masanın içindeki hesaplaşmayı bizim üzerimizden kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Bunun adı tek parti faşizmi ama biz bunu yutmayız. Bu tek parti faşizmi artı zihniyetin, milletimizi kendinden tiksindiren bir riyakarlığı tam olarak budur. Mertçe ortaya çıkıp mücadele etmek yerine hep başkalarının sırtından iktidar rüyası görme hastalığından bir türlü kurtulamadılar. Dün darbeciler ve buna sahip kişiler üzerinden milli iradenin arkasından dolanıyorlardı. Bugün suni gündemler üzerinden aynı hesabı yapıyorlar. Halbuki ortada henüz biten bir yargı süreciyle gelen bir yasak da yoktur. Daha bu karar önce istinafa ardından da Yargıtay’a gidecek. Eğer mahkemenin verdiği kararın eksiği varsa hatası varsa zaten oradan da gerekli düzenleme yapılır. Buradaki asıl çarpıklık yargı ile ilgili bir sürecin altılı masanın kendi içindeki siyasi çekişmelerini mezesini haline getirilmeye çalışılmasıdır. Bizi de aynı oyuna alet etmeye kalkıyorlar. Biz bu oyunun içerisinde yer almadık, almayacağız”

Altılı Masa’ya aday açıklama çağrısı

Erdoğan’ın gündeminde aday tartışmaları da vardı. Altılı Masa’nın adayını açıklamamasını eleştiren Erdoğan, kiminle yarışacaklarını bilmek istediklerini söyledi. Altılı Masa’ya adaylarını açıklama çağrısı yapan Erdoğan, “Cumhur ittifakı adayını açıklamış, meydanlarda işte ortada gümbür gümbür sözünü söylüyor. Kasnak gibi toplanıp dağılmaktan başka iş yapmayan Altılı Masa ve ortakları birbirlerine çalım atmakla uğraşacaklarına, yürekleri yetiyorsa çıkıp adaylarını ilan etsinler. Ahmet, Mehmet, Ali, Veli, Ayşe, Fatma fark etmez. Yeter ki çıksınlar. Bizim adayımız şudur deme cesaretini göstersinler. Biz de meydanda kiminle kapışacağımızı, kiminle vizyon yarıştıracağımızı, kiminle program proje rekabetine gireceğimizi bilelim” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG