Erişilebilirlik

Hillary Clinton Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Seçildi


Demokrat Parti, Hillary Clinton'ı 2016 başkanlık yarışında adayı olarak ilan etti. Clinton, bu adaylığıyla, Demokrat ya da Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olarak seçilen ilk kadın olarak tarihe geçti.

Clinton, Perşembe günü yapacağı konuşmayla partinin adaylığını resmen kabul ederek, Cumhuriyetçi Donald Trump'a karşı seçim yarışını da resmen başlatmış olacak.

Hillary Clinton Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Seçildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:37 0:00

Ancak Hillary Clinton, Perşembe gününü beklemeden, video konferans aracılığıyla kurultaydaki delegelere teşekkür etti. Clinton, "Bana verdiğiniz bu görevden büyük gurur duyuyorum" dedi ve kadınların önündeki bir engelin daha aşıldığına dikkati çekti. Clinton, "Eğer bu oylamayı izlemek için uyumayan küçük kız çocukları varsa, onlara da seslenmek istiyorum, ben belki Amerika'nın ilk kadın başkanı seçilebilirim, bundan sonra artık sıra sizde" dedi.

Salı günü kurultayda delege sayımı yapıldığında Clinton 2.838 oy alırken, güçlü rakibi Bernie Sanders 1.843 delegenin oyunu aldı. 55 delege ise oylamaya katılmadı.

Eyalet isimlerinin alfabetik sıralamasına göre yapılan oylama tamamlanmadan Bernie Sanders, Clinton'ın aday ilan edilmesini istedi, bu şekilde oylama sürecini sona erdirdi. Oylama tamalanmadan önce Clinton'ın ulaştığı oy sayısı, adaylık için gereken asgari rakam olan 2.382'yi aşmıştı.

Sanders'ın, Clinton'ın adaylığının ilan edilmesini istemesi bazı Sanders yanlısı delegelerin tepkisine yol açtı, bu delegelerin protesto amacıyla salonu terkettikleri görüldü.

Delegeler protesto etti

Clinton'ın adaylığının ilanından sonra, bazı Sanders yanlısı delegeler de kurultayı takip eden gazetecilerin bulunduğu medya çadırında oturma eylemi düzenlediler. Ağızlarını bantlarla kapatan Sanders taraftarları sessiz gösterilerini sürdürürken, polis güvenlik önlemleri aldı, medya çadırına giriş-çıkışları kapattı. Girişlerin kapatılması üzerine diğer Sanders destekçileri kurultayın yapıldığı kongre merkeziyle medya çadırı arasındaki alanı doldurdular. İçerdeki göstericilerle dışarıda kalan göstericiler camların ardından birbirlerine destek verdiler.

Barışçıl bir şekilde yapılan gösteriye yerli ve yabancı medya büyük ilgi gösterdi. Göstericiler, medya mensuplarıyla görüşmeler yapıp, ardından "Demokrasi bu değil" sloganları atarak alanı terkettiler.

Bill Clinton: Değişim için Hillary'ı tavsiye etti

Kurultayın ikinci gününde yapılan konuşmalarda ise Sanders'ı destekleyenlere partiyi birleştirme yolunda mesajlar verildi. Pazartesi günü Bernie Sanders, Başkan Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve Massachusetts Senatörü Waren Elizabeth'in verdiği birlik mesajları ve Clinton'ın bir aday olarak öne çıkan güçlü özellikleri Salı günü de Hillary Clinton'ın eşi eski Başkan Bill Clinton tarafından dile getirildi.

Bill Clinton konuşmasına Hillary Clinton'la tanıştığı ilk günleri anlatarak başladı ve eşinin çocuklar, göçmenler, kadınlar ve engelliler için verdiği mücadelelerini anlattı. Clinton, Hillary Clinton için "Bu kadın hiçbir zaman statükodan memnun kalmamış, her zaman birşeyleri değiştirmek için çalışmıştır, bu onun karakteri" sözlerini kullandı. Bu sözleriyle de sistemden memnun olmayan Sanders destekçilerine birşeyleri değiştirmek istiyorlarsa, bunu Clinton'la yapabileceklerinin mesajını verdi.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG